Διάκριση σε αυτές τις ΨΥΧΕΣ

Αυστηρά προσωπικός – αναμφισβήτητα – είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούνται οι συμμετοχές σε μεγάλες ψυχαγωγικές και πολιτιστικές διοργανώσεις από τον κάθε άνθρωπο, δημότη ή επισκέπτη, με το σύνολο του κόσμου που τις στηρίζει όμως, να είναι ξεκάθαρο πως κατά το φετινό καρναβάλι στη Σύρο έδωσε τον καλύτερο εαυτό του!

Μία κατά γενική ομολογία αξιόλογη διοργάνωση που πρωταγωνίστησε για τις παρελάσεις της και τις πρωτότυπες εμφανίσεις της, δεν θα μπορούσε σαφώς να μην έχει κι ένα ιδιαίτερο φινάλε, με τις “Ψυχές του Πανεπιστημίου” να δίνουν έναν τόνο διαφορετικό στη μεγάλη καρναβαλική γιορτή που προγραμματίσθηκε και υλοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκπέμποντας το δικό τους μήνυμα προς όσους παρακολούθησαν τη διοργάνωση “Γεώργιος Σουρής”.

Σήμερα, λίγα 24ωρα μετά, η γιορτή ολοκληρώθηκε, το χειροκρότημα έπαψε να ηχεί σε κάθε κεντρική ή και μικρότερη οδό, αλλά κάποια μηνύματα του καρναβαλιού θα εξακολουθούν να πορεύονται... εκκωφαντικά, επιχειρώντας να συναντήσουν ευήκοα ώτα και κυρίως συνοδοιπόρους “ανοικτές” ψυχές σε τούτο τον τόπο!

Η προσωπική θεώρηση που διατηρώ και που προφανώς διατηρούν κι άλλοι συμπολίτες μας, είναι πως η τελευταία ομάδα, εκείνη των φοιτητών της Σύρου, εξέπεμψε το σπουδαιότερο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση! “Είμαστε εδώ, υπάρχουμε, επιδιώκουμε και θέλουμε να συμμετέχουμε” ήταν η φράση που εντυπώθηκε στο νου μου, ακούγοντας ποικίλα σχόλια για τη συγκεκριμένη συμμετοχή, που προσωπικά μου άρεσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια!

Πρόκειται για μία κοινότητα Ψυχών λοιπόν, που διάνθισε το καρναβάλι με δόσεις λεπτής κι έντεχνης ειρωνείας!

Έτσι, στη φετινή αποκριάτικη παρέλαση, είχαμε όλοι την ευκαιρία να διακρίνουμε – αν θέλαμε - τις “Ψυχές του Πανεπιστημίου” να δηλώνουν τη δική τους ύπαρξη! Εκείνη την ύπαρξη που κατά καιρούς η τοπική κοινωνία ή μέρος της, δείχνει να ξεχνά, να αγνοεί την πορεία της, το αντικείμενο και τις δυνατότητές της. Στο καρναβάλι παρέλασαν ψυχές που για πολλούς είναι και παραμένουν αόρατες και για ορισμένους μόνον, ορατές!

Πρόκειται για ψυχές που συνηθίζουμε όλοι να τις θυμόμαστε για την “τυφλή” πολλές φορές εκτόνωσή μας και να τις φέρνουμε στο προσκήνιο μόνον για ορισμένα “ενοχλητικά” για πολλούς πάρτι, που ξεσηκώνουν την Ερμούπολη και “μολύνουν το ήθος” της! Πρόκειται για ψυχές που περιοριζόμαστε να τις χαρακτηρίζουμε αρκετές φορές ως τους “μπαχαλάκηδες της γειτονιάς μας”, που προσβάλλουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και για ψυχές που συχνά για αρκετούς συμπολίτες μας, “βγάζουν γλώσσα” προς τις τοπικές αρχές, όταν αντιδρούν και διεκδικούν μία σταθερή πορεία του Δημόσιου Πανεπιστημιακού Τμήματος στο οποίο και φοιτούν!

Ξεχνάμε(;) ή πιο εύστοχα, βολευόμαστε να μη θυμόμαστε πως αυτές οι ψυχές, έχουν χαρακτηρισθεί πολλάκις “ανεπιθύμητες” από μορφωμένους... της ιστορικής πόλης μας, που για ακατανόητους λόγους στο πρόσωπό τους αναγνωρίζουν εισβολείς που ήρθαν να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του νησιού!

Έχω την αίσθηση, ότι σήμερα, περισσεύει η θρασύτητα, όταν έχουμε στη διάθεση του τόπου μας αυτές τις “Ψυχές του Πανεπιστημίου” που μπορούν να καταθέσουν προθύμως τις ιδέες και στις σκέψεις τους για την αναβάθμιση της τουριστικής προώθησης σε επίπεδο δημιουργίας λογοτύπων, για την αισθητική βελτίωση υλικού και προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την προβολή της Σύρου, ακόμη και για την ποιοτικότερη διαφήμιση του τόπου σε κάθε επίπεδο, αλλά και για τόσα άλλα που η οικονομία του χώρου της παρούσας στήλης, δεν επιτρέπει να απαριθμηθούν και τις οποίες θέτουμε στην άκρη!

Συχνά ή και συστηματικά, αυτές οι “Ψυχές του Πανεπιστημίου” έχουν περιθωριοποιηθεί από εμάς, επειδή κινητοποιούνται σε διάφορες εκδηλώσεις που συμμετέχουν υψηλά πολιτικά πρόσωπα λόγω του αξιώματός τους, αντιδρώντας σε πολιτικές που επί της ουσίας, υποβαθμίζουν το επίπεδο της ανθρώπινης ζωής, αξιοπρέπειας αλλά και παιδείας, ενώ επιπλέον, περιθωριοποιούνται καθώς διεκδικούν μία σταθερή “στέγη” κόντρα... στα αναπτυξιακά(;) πλάνα μας, την ίδια στιγμή που αυτές οι ψυχές, έχουν τιμηθεί κι έχουν διακριθεί για το έργο τους ακόμη και σε διεθνείς διαγωνισμούς σχεδίων, κατασκευών, έξυπνων μηχανημάτων κλπ, που σχεδόν όλοι μας αγνοούμε!

Εν ολίγοις, είναι ψυχές που έχουν έρθει στον τόπο μας για να δείξουν πως, από μία τέλεια διοργάνωση έως την ομορφιά της δικής μας ψυχής, έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε...

Ετικέτες: