Τι το πίνεις αφού σε πίνει;

  • Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2017 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 17 Μαρ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

-Έπιασε ψιλόβροχο;

-Γιατί ρωτάς;

-Ένιωσα κάτι σταγόνες στο πρόσωπο.

-Όχι βρε, ήταν όλοι αυτοί γύρω που σε φτύνανε, μαζί κι εγώ. Τελικά είσαι τόσο αναξιοπρεπής ή απλά ηλίθιος; Άσε δεν περιμένω απάντηση, γιατί η μέχρι τώρα συμπεριφορά σου με έπεισε για το ποιο από τα δύο ισχύει. Και τα δύο!

Είσαι εκλεγμένος – χωρίς σχόλιο για όσους σε ψήφισαν και εκλέχθηκες – και αυτό σε οδήγησε να κατέχεις μία θέση στα έδρανα.

Μία θέση που δεν είναι για να περνάς την ώρα σου, δεν είναι για να βλαστημάς τον χρόνο που χάνεις με το να βρίσκεσαι εκεί, δεν είναι για να κάνεις την «γλάστρα», δεν είναι για να πουλάς κουτοπονηριές ή νταϊλίκια, δεν είναι για μουρμουρητά μέσα από τα δόντια σου, δεν είναι για προσβολές σε όποιον σε ενοχλεί, δεν είναι για να ξαποσταίνει το μεθύσι σου, δεν είναι για να εξυπηρετεί λαμογιές, δεν είναι γενικώς για σένα, όμως πρέπει να την σεβαστείς.

Είναι πολύ περισσότερα πράγματα και πολύ παραπάνω από σένα, τα οποία μπορεί να μην τα κατανοείς ή ακόμα και να τα χλευάζεις για να καλύψεις την ανεπάρκεια σου, όμως αφού δεν είσαι σε θέση να τα υποστηρίξεις και να τα υπερασπιστείς τουλάχιστον σιώπησε.

Η θέση, που κατέχεις απαιτεί πρωτίστως σεβασμό.

Σεβασμό στον θεσμό που κλήθηκες να υπηρετήσεις, αλλά και σεβασμό σε αυτούς που σε έστειλαν εκεί. Όμως για να υπάρξει αυτός βασική προϋπόθεση είναι να διαθέτεις σεβασμό προς τον ίδιο σου τον εαυτό, δηλαδή την ύπαρξη μίας στοιχειώδους προσωπικής αξιοπρέπειας.

Αλλά πως; Όταν περιφέρεις μία μαγκιά, που ούτε καν αυτή δεν είναι αυθεντική, ως απόρροια αλκοολούχων αναθυμιάσεων!

Η θέση που κατέχεις απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι εξυπνακισμούς και φτηνούς χαμηλόφωνους σχολιασμούς.

Η θέση που κατέχεις απαιτεί διαχειριστική εντιμότητα και όχι τυχοδιωκτικές πρακτικές αρπαχτής, βολέματα των δικών μας ανθρώπων και θρασύτατη παραδοχή οικονομικών «αλλοιώσεων».

Η θέση που κατέχεις δεν είναι δική σου, προίκα σου ή κτήμα σου. Δεν σου ανήκει. Ανήκει σε όλους αυτούς που σε ψήφησαν και απλώς σου την παραχώρησαν για να την υπηρετήσεις και να λογοδοτείς για την απόδοση σου και όχι να καμουφλάρεις την άγνοια σου πίσω από μία απαξιωτική συμπεριφορά τσιφλικά.

Η εικόνα είναι καθαρή, ευκρινής και απολύτως εύγλωττη.

Πίσω από το μεθυσμένο σου τρέκλισμα, το θολωμένο βλέμμα και τον ακατάληπτο λόγο κρύβεται ένα γενικευμένο έλλειμμα ικανοτήτων και μια αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις.

Το εάν εσύ έχεις επιλέξει αυτή τη δική σου εξάρτηση είναι αναφαίρετο δικαίωμα σου, όμως ταυτόχρονα είναι υποχρέωση σου να ανταποκρίνεσαι επαρκώς σε αυτό για το οποίο εκλέχθηκες και το οποίο κλήθηκες να υπηρετήσεις, με πλήρη νηφαλιότητα.

Πρώτα πίνεις ένα ποτό, μετά το ποτό πίνει ένα ποτό, μετά το ποτό πίνει εσένα (F. Scott Fitzgerald).

 

Διαβάστε ακόμα