“Ο βασιλιάς είναι γυμνός”

  • Παρασκευή, 7 Απριλίου, 2017 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 7 Απρ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Πρώτιστο και κύριο στοιχείο στην άσκηση διοίκησης, η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες σε όλα τα επίπεδα οφείλεται να αποτελούν την βάση κάθε ενέργειας και κατ’ επέκταση να οδηγούν σε ανάλογο αποτέλεσμα.

Πως όμως θα μπορούσε να κριθεί, να χαρακτηριστεί και να αποτιμηθεί μία δημοκρατική διαδικασία, όπως αυτή του απολογισμού πεπραγμένων της διοίκησης, όταν αυτή αντιμετωπίζεται πέραν και μακριά από το νόημα της και χρησιμοποιείται ως διαφημιστικό μέσον, προπαγανδίζοντας το έργο της εκάστοτε αρχής;

Απολογισμός πράξεων και έργων, επί της ουσίας σημαίνει αναφορά και στις θετικές αλλά και στις αρνητικές ενέργειες, ότι και αν αυτές προκάλεσαν.

Απολογισμός οφείλει να γίνεται επί όλων των πράξεων και κάθε έργου και όχι μόνο όσων το αποτέλεσμα, ακόμα και ως τυχαία έκβαση, καταλήγουν με θετικό πρόσημο ή ακόμα και όσων χρησιμοποιούνται ως μέσον εκτιμήσεων για ευνοϊκές προοπτικές.

Όσα εκθέτουν τους ασκούντες διοίκηση, μπορεί να μην περιβάλλονται από την αίγλη της επιτυχίας, που τόσο ποθητός είναι ο κομπασμός γι’ αυτήν, όμως η αναφορά τους, πέραν από επιβεβλημένη, κρίνεται και ως απαραίτητο στοιχείο της επί της ουσίας απολογιστικής επικοινωνίας.

Η αποσιώπηση τους προδίδει μία μικροψυχία και έναν καιροσκοπισμό στον τρόπο άσκησης εξουσίας, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο την μειωμένη πολιτική ωριμότητα και αποδεικνύοντας παράλληλα την έλλειψη πολιτικής εντιμότητας.

Η πρακτική της γάτας που ξύνει το χώμα για να σκεπάσει τις ακαθαρσίες της, όταν ακολουθείται από αυτούς που εξελέγησαν να διοικήσουν, υποβιβάζει όχι μόνο τους ίδιους, σε επίπεδο προσωπικής λογικής και ενεργειών, αλλά υποδηλώνει και μία πρακτική επιφανειακής αντιμετώπισης των πραγμάτων, με κάθε αρνητικό αντίκτυπο που ανάλογες πολιτικές εφαρμογές θα επιφέρουν στον τόπο.

Σαφώς και οφείλεται αναγνώριση σε πράξεις και έργα που απέφεραν αποτέλεσμα, όπως και σε πρόσωπα που επέδειξαν έργο, στα οποία ανήκουν τα εύσημα όχι μόνο για τις θετικές εκβάσεις των προσπαθειών τους, αλλά και αυτή καθ’ εαυτή την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Όμως, υπό την σκέπη ποιάς ιδιότυπης omerta, καμουφλάρεται, συγκαλύπτεται και αποσιωπάται ο ρόλος και οι, αμφισβητούμενης ακεραιότητας, τακτικές όσων από τις θέσεις ευθύνης προκάλεσαν ζημιογόνα, για το γενικό σύνολο και τον τόπο, αποτελέσματα;

Απολογισμός είναι η παραδοχή κάθε θετικής ή αρνητικής, λαθεμένη ή σωστής, ζημιογόνας ή κερδοφόρας, νόμιμης ή παράτυπης ενέργειας και λειτουργίας των ασκούντων διοίκηση.

Οι υψίφωνες κορώνες αυτοθαυμασμού για ένα αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, η αναγωγή της ελάσσονος προσπάθειας σε μείζον επίτευγμα, η καυχησιολογία για κάθε κίνηση αμφιλεγόμενου αποτελέσματος, όταν είναι και τα μοναδικά δείγματα γραφής στο διοικητικό καλεντάρι, το μόνο τελικά επιτυγχάνουν είναι η επιβεβαίωση πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός και οι ράφτες του είναι ψεύτες».

 

Διαβάστε ακόμα