Κακοπροαίρετη... με το στανιό(!)

Το στοίχημα παραμένει... Η “σημαία” προεκλογικά μπορεί να κυμάτισε και να τέθηκε ο στόχος της απαίτησης επίτευξης της τουριστικής ανάπτυξης, ωστόσο, σήμερα, μερικά μόνο βήματα έχουν καταγραφεί προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, με τον κοινό λογικό νου να διαπιστώνει πως, όχι μόνον υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανύσει το νησί έως και τον τελικό προορισμό, αλλά χρειάζεται πρωτίστως, ένα σαφές πλάνο!

Αν και το αποτύπωμα της επισκεψιμότητας την περίοδο του Πάσχα, μπορεί να γέμισε τις οικονομικές μπαταρίες των επιχειρηματιών για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και να χάρισε αισιοδοξία για τη δυναμική που αναπτύσσει το νησί τη συγκεκριμένη περίοδο, επ΄ ουδενί όμως, αυτό ως δεδομένο, δεν επιτρέπει την έκφραση υπέρμετρης χαράς, αφού η πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και το νησί δεν διαθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης!

Νομίζω πως θα συμφωνήσετε στο ότι ένας απλός “μπούσουλας”, ο οποίος περιήλθε δωρεάν στη διάθεση του Δήμου, το περιεχόμενο του οποίου δε, περιλαμβάνει ένα γενικόλογο τουριστικό σχέδιο, εστιάζοντας κυρίως, σε διαδικασίες, δράσεις κι ενέργειες που στοχεύουν και ταιριάζουν μάλιστα, στην προσπάθεια ανάπτυξης μαζικού τουρισμού κι όχι ιδιαίτερου και ποιοτικού, απέχει πολύ από το να αποτελέσει “απάντηση” στις ανάγκες του τόπου!

Επιμένω λοιπόν, στην αρχική παρατήρηση και διαπίστωσή μου, πως, οργανωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης τέτοιας, που θα υπηρετεί τη φυσιογνωμία του τόπου κι ως εκ τούτου, θα επεκτείνει τη μικρή τουριστική θερινή σεζόν, θα ευνοεί τον θεματικό τουρισμό και θα βοηθά στην ανάδειξη του τόπου και ως προορισμού για ολιγοήμερες διακοπές, εκτός διαστήματος καλοκαιρινής περιόδου, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Άρα, οι δηλώσεις ικανοποίησης, χαράς καθώς όμως και οι δημόσιες αναφορές- σε social media – επαίνων κι αυτοεπαίνων.... για μία συγκεκριμένη πασχαλινή περίοδο που βάδισε καλά, μάλλον περισσεύουν και θα πρέπει να μετριαστούν, όταν κανείς κατανοεί ότι ο τόπος, δεν θα επιδιώξει την τουριστική στροφή που επιθυμεί, με λίγες ημέρες Ανάστασης και Πάσχα! Κοινώς, η Σύρος δεν θα σωθεί από λίγες μόνον ημέρες ικανοποιητικής οικονομικής πορείας!

Το στοίχημα της τουριστικής έκρηξης, ακόμη κι αν ετέθη γενικόλογα, σήμερα, μετά τη συμπλήρωση της μισής θητείας, δείχνει να παραμένει σταθερά μακριά...! Οι αποσπασματικές ενέργειες προβολής του τόπου που ευνόησαν το Πάσχα, ολοκληρώθηκαν και το νησί βαδίζει σε ένα καλοκαίρι με αβέβαιη έκβαση, παρά τις εκτιμήσεις ή τα περιορισμένα στοιχεία προ-κρατήσεων στα καταλύματα, για τα οποία μερίδα αιρετών σπεύδει να ζητοκραυγάσει, πρόωρα, νωρίς, πρόχειρα και χωρίς συγκεκριμένα κι ασφαλή τεκμήρια!

Βάσει αυτών των σκέψεων, καθίσταται κατανοητό, πως, χωρίς συγκροτημένο και μελετημένο πλάνο που θα σκιαγραφεί τους γενικούς άξονες επί των οποίων μπορεί η Σύρος να τονώσει τη “στενή” θερινή σεζόν, αλλά και να την αυξήσει, αξιοποιώντας - ενδεικτικά - την εντονότατη πολιτιστική ταυτότητά της, οργανωμένα με έγκαιρη προβολή και προώθηση κλπ, το νησί, να μου επιτρέψετε να εκτιμήσω – με τη σειρά μου - πως θα διανύσει μία περίοδο ικανοποιητική από άποψη αριθμών, αλλά μη ικανοποιητική από άποψη οικονομικού αποτελέσματος!

Η τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, δεν επιτυγχάνεται με “τρύπια” δίχτυα ψαρέματος τουριστών κι επισκεπτών, από μία – επί της ουσίας – παγκόσμια δεξαμενή, μέσα από την οποία ψαρεύουν ισχυρότατες τουριστικές προσωπικότητες – αναγνωρισμένοι προορισμοί με οργανωμένα “όπλα”, στοχεύοντας αλλά κι επιτυγχάνοντας χρόνια τώρα οικονομικές επιτυχίες και επιτυχίες επισκεψιμότητας!

Το νησί συνολικά, αλλά κυρίως οι αρμόδιοι αιρετοί, οφείλουν να κατανοήσουν, ότι τουριστική επιτυχία λογίζεται η δυνατότητα παρουσίασης μίας γενικότερης άξιας λόγου πορείας επισκεψιμότητας, που δεν θα εστιάζεται μόνον στο Πάσχα και μόνον σε διάστημα δύο καλοκαιρινών μηνών! Η πολυσυζητημένη “στροφή” που επισημάνθηκε κι επισημαίνεται απαιτεί συγκροτημένες δράσεις και όχι αποσπασματικές ενέργειες! Άλλωστε, η επιτυχία, δεν αναγνωρίζεται σε τροχό της τύχης που γυρίζεις και περιμένεις να αρπάξεις, ό,τι κάτσει!

Και δυστυχώς, οι ανωτέρω παρατηρήσεις, αποτελούν διαπίστωση της κοινής λογικής, που αντιλαμβάνεται πως, σε έναν τόπο όπως η Σύρος, δεν αρμόζει ο φθηνός τουρισμός!

Ποια συγκροτημένα βήματα λοιπόν, έχουν γίνει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση επίτευξης ενός ποιοτικού τουρισμού για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων; Ρητορική η ερώτηση κι αν τα δεδομένα, έχουν διαφορετικά..., για να εκτονωθείτε χαρακτηρίστε με – τουλάχιστον - κακοπροαίρετη(!) με το στανιό...!

 

Ετικέτες: