Αχ, αυτές οι Κυκλάδες μας...

Μπορεί να ακουστεί κλισέ και τετριμμένο, μα είναι αλήθεια. Όταν δίνεις αγάπη, εισπράττεις άλλη τόση που βάζεις και στις τσέπες της νιτσεράδας σου, για να την προφυλάξεις από τις κυματιές του πρώτου σου «μπάνιου» μέσα στο φουσκωτό και να την πάρεις μαζί σου… στη στεριά σου. Αγάπη που θα κουβαλάς στο μυαλό και την καρδιά σου ως μία γλυκιά και όμορφη ανάμνηση από ένα ταξίδι γνωριμίας με το ανθρώπινο μεγαλείο.

Αυτή την αλήθεια βλέπουμε, βιώνουμε και αφουγκραζόμαστε σε κάθε αποστολή του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου στα νησιά των Κυκλάδων. Σε περιοχές όπου η αίσθηση της απομόνωσης και της δύσκολης διαβίωσης αντισταθμίζεται από τη φιλοξενία, την ευγένεια και τη θέρμη των κατοίκων τους. Και η αγάπη, δεν είναι ανταμοιβή οποιασδήποτε εθελοντικής προσφοράς, αλλά δώρο που χαρίζεται απλόχερα σε κάθε επισκέπτη.

Η Φολέγανδρος αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα μιας Ελλάδας που νοσταλγούμε, αναπολούμε και θέλουμε πίσω. Με το διάπλατο χαμόγελο των ανθρώπων, τις ανοιχτές αγκαλιές και τις χαρούμενες φωνές των παιδιών στους δρόμους και τις γραφικές πλατείες. Παιδιά όλων των ηλικιών, όλα μαζί σαν μία οικογένεια. Το μεγαλύτερο να κρατάει στα χέρια του το μικρότερο και να παίζουν παρέα. Να προστατεύει το ένα το άλλο και να λειτουργούν σαν μονάδα.

Οι δράσεις του Ομίλου δεν θα είχαν την ίδια επιτυχία χωρίς την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των κατοίκων της Φολεγάνδρου. Εκείνων που σε κάθε συνάντησής σας, θα σε ρωτούσαν με ενθουσιασμό και αγωνία «πότε θα γίνει η θεατρική παράσταση;», «τι ώρα πρέπει να μαζευτούμε στο προαύλιο του σχολείου και στο λιμάνι»; Συμμετοχή εντυπωσιακή, εικόνες συγκινητικές, παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και Γυμνασίου κρατημένα χέρι-χέρι, να χορεύουν, να ζωγραφίζουν, να δημιουργούν και να ανακαλύπτουν τις ομορφιές του φυσικού τους περιβάλλοντος. Και μαζί τους εμείς, να ανακαλύπτουμε τη δύναμη της αγάπης και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ μικρών και μεγάλων που δεν έχει αλλοιωθεί από το τουριστικό πέπλο που καλύπτει σταδιακά το νησί.

Άνθρωποι που δεν απαιτούν, δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο, δεν περιμένουν. Άνθρωποι που ξέρουν να εκφράζουν το «ευχαριστώ» με πράξεις και όχι μόνο στα λόγια. Αυτοδιοικητικοί, εκπαιδευτικοί, ιατροί, επιχειρηματίες, μαθητές και γονείς. Να ξυπνάς το πρωί και να ακούς την καλοσυνάτη κυρία των ενοικιαζομένων δωματίων να σε χαιρετάει. «Καλημέρα, χαρά μου! Στο σαλόνι έχει χειροποίητη γαλατόπιτα από κατσικίσιο γάλα και σοκολατάκια». Πώς να μην λιγωθείς εσύ με τέτοια γλύκα, που κατεβάζεις τα σοκολατάκια σαν καραμέλες; Να βλέπεις κούκλες και ανθισμένες γλάστρες στα παράθυρα των σπιτιών, να σου φτιάχνουν τη διάθεση. Να σε προσκαλούν στα μαγαζιά για να πιείτε παρέα ρακόμελα και να χορέψετε παραδοσιακούς χορούς. Να βγαίνουν οι άνθρωποι στις αυλές τους και να σε προσκαλούν στο σπίτι τους για να σου δείξουν κάτι μοναδικό. Και βγαίνοντας στο μπαλκόνι, να βλέπεις μπροστά σου το απέραντο γαλάζιο, περιτριγυρισμένο από τους κατακόρυφους βράχους και την Εκκλησία της Παναγίας επάνω στο λόφο να μαγνητίζει τα βλέμματα.

Ευγένεια και αθωότητα, βαθιά ριζωμένες σε κάθε χαμόγελο. «Κ. Αντώνη… κ. Γιώργο, θα μας βγάλετε μια φωτογραφία με τους ήρωες της παράστασης» ρωτούσαν τα παιδιά, με τα μάτια τους να λάμπουν από ευτυχία. Χωρίς να τους ενδιαφέρει πού θα βρουν αυτές τις φωτογραφίες, αρκεί μόνο να αγκαλιάσουν και να φωτογραφηθούν με τους ήρωες που τους έδωσαν χαρά και τους μίλησαν για όλα εκείνα που και τα ίδια πρεσβεύουν υπερήφανα, το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα, την αγάπη. Τον ίδιο ενθουσιασμό εκδήλωσαν και οι μεγάλοι που πόζαραν μαζί με την γοργόνα, τη χελώνα, την καβουρίνα, την τσούχτρα, το δελφίνι, τον ψαρά, τον Ερωδιό, τον Μύχο και το κακόψαρο, το οποίο έγινε καλόψαρο, επειδή το επέλεξαν οι μικροί θεατές. Το ίδιο σφιχτά έπιασαν το χέρι των μελών της αποστολής για να τους ευχαριστήσουν.

Εκπαιδευτικοί και γονείς δεν έφεραν ούτε μία αντίρρηση, δεν είπαν «μην φωτογραφίζετε τα παιδιά ή μην κάνετε αυτό, σας παρακαλώ». Απεναντίας, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εκφράσουν τη χαρά τους. Οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς να ενοχλήσουν και να γίνουν φορτικοί, έψαξαν μόνοι τους τα στοιχεία μας και έγιναν φίλοι μας για να μοιραστούμε παρέα τις όμορφες στιγμές που περάσαμε στο νησί τους.

Αχ αυτές οι Κυκλάδες μας… Πώς να μην τις ερωτευτείς;

Διαβάστε ακόμα