“Όξω, ρεεε”

Κάποια στιγμή θα λάβουμε χαρτί γιατρού για το ψυχιατρείο και μετά θα αναρωτιόμαστε από πού μας ήρθε. Πρώτα λέμε στον κόσμο «ελάτε» κι αφού μας επισκεφτούν τους λέμε «αντέστε».

Λογικά, όλοι μας θα έχουμε περάσει μία διπολική διαταραχή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Και πώς να μην αρχίσει τις διατάσεις, όταν κάποιοι αλλάζουν γνώμη και συμπεριφορά, όπως το φίδι δέρμα; Τι τον θέλουμε τον τουρισμό, όταν οι μισοί από μας θα μετακομίσουν στη Λέρο; Στα ίδια επίπεδα θα είμαστε πληθυσμιακά.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Όλοι οι ψυχολόγοι της χώρας έχουν πάει στον Άγιο Δομίνικο και καθόμαστε εμείς εδώ να παριστάνουμε τον Φρόιντ. Βέβαια, δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να καταλήξεις σ’ ένα πόρισμα. Οι κραυγαλέες μεταπτώσεις διάθεσης που παρατηρούνται στο νησί, οφείλονται κυρίως σε προσωπικά συμφέροντα. Όταν τα ρουσφέτια μας πέφτουν στο κενό, τότε το εύκολο είναι να πουλήσουμε τρέλα. Και το κακό είναι ότι δεν την μοιραζόμαστε μόνο μεταξύ μας, αλλά την εξωτερικεύουμε και σε ανθρώπους που μέχρι χθες δεν μας ήξεραν και σήμερα θέλουν να μας ξεχάσουν, αφού τους είπαμε κατάμουτρα «να φύγετε, να πάτε στη Μύκονο κι ακόμα παραπέρα».

Μόνο που οι άνθρωποι αυτοί δεν θα κάτσουν και πολύ να το φιλοσοφήσουν, ούτε θα σκεφτούν «εντάξει, μωρέ, πέσαμε σε παλαβό», αλλά θα θεωρήσουν ότι η δική του «μπαρούφα» πιθανότατα να αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί. Αν όμως ρωτούσαν και κανέναν άλλον, θα μπορούσαν να μάθουν την αλήθεια. Ότι, δηλαδή όλο τον χρόνο, ψάχνουμε με το κιάλι να βρούμε καινούρια πρόσωπα, να γνωρίσουμε νέο κόσμο, που δεν τον έχουμε ξαναδεί ούτε στον ξύπνιο, ούτε στον ύπνο μας και ότι οι φορείς για μήνες ολόκληρους «φτύνουν το γάλα που βύζαξαν», ώστε να στήσουν μεγάλα events και σημαντικές πολιτιστικές, αθλητικές και άλλης φύσεως διοργανώσεις με στόχο την προβολή της Σύρου και την προσέλκυση επισκεπτών.

Επειδή όμως, μια μέρα έκλεισε ο δρόμος και χάσαμε «πελατάκια» καθόμαστε και βγάζουμε αφρούς για να διατυμπανίζουμε σε γνωστούς και ξένους τα προβλήματα που έχουμε με τους διοικούντες. Παράπονα, γκρίνιες και μιζέριες που δεχόμαστε καθημερινά, εμείς οι ταλαίπωροι που είμαστε κολλημένοι σ’ έναν τόπο και αναγκασμένοι να ακούμε το μακρύ και το κοντό του καθενός.

Ενώ κανονικά, θα έπρεπε να πω στους επισκέπτες, πως είναι πολύ τυχεροί που έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν από δω και από κει, θα αρκεστώ στη συμβουλή «να χρησιμοποιούν τα αυτιά τους με τον ίδιο τρόπο που τα χρησιμοποιούμε κι εμείς». Από το ένα αυτί να μπαίνουν και από το άλλο να βγαίνουν όλες οι χαζομάρες που φτάνουν στο ακουστικό τους πεδίο.

Κι εν πάση περιπτώσει, ποιος έδωσε το δικαίωμα σε ορισμένους που ενδιαφέρονται μονάχα για την τσέπη τους, να γκρεμίζουν τις προσπάθειες μίας μεγάλης μερίδας κόσμου και να αψηφούν την επιθυμία μίας ακόμη μεγαλύτερης μερίδας, που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη του νησιού μας.

Κι επιπλέον, για πόσο ακόμα θα παριστάνουμε τους «ηλίθιους»; Μπορεί η καθημερινότητα να τρέχει και χιλιάδες πληροφορίες να περνάνε από το μυαλό μας, αλλά ακόμα δεν έχουμε πάθει το κούφιο. Οι περισσότεροι θυμόμαστε τί έλεγαν κάποιοι πριν και τί λένε τώρα. Στην αρχή μας ζάλιζαν κατά την προεκλογική περίοδο με το «να βγει αυτός, που υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει και θα βρίσκεται στο πλευρό μας… και εμείς τον στηρίζουμε… θα βάλουμε πλάτη να εκλεγεί γιατί θέλει το καλό μας» και σήμερα μας ζαλίζουν πάλι με ανάποδο τον δίσκο. «Εμείς αυτόν θα τον κατεβάσουμε. Είναι άθλιος, χειρότερος από τον προηγούμενο… Δεν κράτησε τις υποσχέσεις του… Δεν ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις και πετά χρήματα για βλακείες».

Επαναλαμβάνω, ότι δεν πειράζει αν δέκτες αυτού του παραληρήματος είμαστε μόνο εμείς. Αλλά τι φταίνε οι ανυποψίαστοι επισκέπτες που επέλεξαν το νησί μας για να περάσουν καλά και από το πουθενά, βρέθηκαν κολλημένοι στον τοίχο, να τους προσβάλουν;

Δυστυχώς, η μπάλα έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό και τα σπασμένα των ανεξέλεγκτων «λευκών» υποσχέσεων που αράδιαζαν οι άρχοντες του τόπου, τώρα βγαίνουν στη φόρα και μας κάνουν ζημιά. Συνεπώς, δεν έχουμε την ευθύνη εμείς, αλλά εκείνοι. Ας φορέσουν λοιπόν την άσπρη τη ρομπίτσα τους, ας βάλουν και τα ακουστικούλια τους και να πάρουν σβάρνα έναν-έναν τους παράφρονες για εξέταση. Καλή δύναμη!  

Διαβάστε ακόμα