Στην κολυμπήθρα ολοταχώς

Να το πούμε Γιάννη; Να το πούμε Μανώλη; Πώς το λένε βρε γυναίκα το παιδί;

Ας το φωνάζουμε προσωρινά New User 123. Μέχρι να τα βρούνε τα σόγια και να αποφασίσουν από ποιανού την πλευρά θα κρατάει το όνομα. Από την πλευρά της νύφης θέλουν να το φωνάζουν Χαράλαμπο και από την πλευρά του γαμπρού θέλουν να το φωνάζουν Τάκη. Και σφάζονται τα σόγια και έχουν πέσει στη μάχη συμπεθέρες, συμπέθεροι, κουνιάδες και μπατζανάκηδες και τραβούν το παιδί από τη μία και από την άλλη σαν το λάστιχο, να προλάβουν να το πάρουν να το τρέξουν στον παπά.

Πρόλαβε το σόι του γαμπρού, πήρε το παιδί, το πήγε στον παπά, Χαράλαμπο να το βγάλεις, έτσι του πρέπει. Το Χαράλαμπος σου λέει, είναι όνομα περιοπής. Κρατάει από τον παππού τον Χαράλαμπο που πέθανε και είχε τρομερά μεγάλη σχέση με το ζευγάρι των γονιών. Κανείς τους δεν τον ήξερε. Αλλά εξ όψεως, τους ήξερε ο παππούς-Χαράλαμπος.

Μέχρι να γεμίσει ο παπάς νερό την κολυμπήθρα, νά σου το σόι της νύφης, αρπάζει το παιδί, το πάει στον παπά και του λέει, “πάτερ, το παιδί δεν θα το βγάλεις Χαράλαμπο, σου έχουμε εμείς άλλη πρόταση, να το βγάλεις Τάκη. Το Τάκης δε, κρατάει από τον μπάρμπα της Νύφης. Σπουδαίος άνθρωπος, με ιστορία, που είχε πάρα μα πάρα πολύ στενές σχέσεις με το ζευγάρι των γονιών. Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ. Αλλά τουλάχιστον, είχαν ακούσει καλά πράγματα για το μπαρμπα-Τάκη.

Και θα έρθω εγώ τώρα να κάνω μία άλλη πρόταση. Να το πούμε το παιδί Αγαμέμνων. Γιατί; Έτσι, επειδή μου αρέσει ως όνομα. Και έχει και τρομερά μεγάλη σχέση με το ζευγάρι των γονιών. Τι; Δεν έχουν συγγενή Αγαμέμνων; Ήταν όμως αρχαίος τους πρόγονος. Κάπου κάπως κάποιο γονίδιο θα έχει φτάσει μέχρι και σήμερα. Εδώ κρατάμε ακόμη από τους πιθήκους. Του Αγαμέμνονα τα γονίδια δεν θα είχαν κρυφτεί κάπου μέσα στο DNA του παιδιού;

Τώρα μένει στον παπά να αποφασίσει σε ποιον θα κάνει τη χάρη. Να κακοκαρδίσει ποιο σόι; Της νύφης ή του γαμπρού; Και είναι μεγάλο το δίλημμα του παπά, μην το γελάτε. Διότι ο παπάς, κρατάει από το ίδιο το σόι του γαμπρού. Σε ένα σπίτι μεγάλωσαν, μία πολυκατοικία, μία κοινή στέγη τους σκέπαζε. Μπορεί να τους κακοκαρδίσει; Την οικογένεια εκεί; Τους δικούς του; Από την άλλη... Αν κάνει τη χάρη στο σόι του γαμπρού, το σόι της νύφης, θα τον κατηγορήσει για μεροληπτικό, που έκανε τα χατίρια στα ξαδέρφια του. Και δεν θέλει να τον κατηγορήσουν... Όχι τώρα, ειδικά, που θέλει όλο και περισσότερους πιστούς στο ποίμνιό του, διότι σε ένα χρόνο σχεδόν έχουμε προεκλ... εχμ, με συγχωρείτε, χειροτονίες.

Τώρα λοιπόν, ο παπάς με το μωρό στα χέρια, έχει να αντιμετωπίσει δύο μικρά σόγια, να περιμένουν με τα χέρια σταυρωμένα και τα πόδια να χτυπάνε νευρικά στα πλακάκια, και ένα μεγαλύτερο σόι ακόμη, που λυπάται το καημένο το μωρό, αλλά και για την κατάντια αυτής της κοινωνίας, που έχει περιέλθει σε αυτή την κατάσταση.

Οι ονοματοδοσίες μας “μάραναν”. Πείτε το παιδί και Χαράλαμπο και Τάκη και Αγαμέμνωνα και Καλλιόπη αν σας βαστάει, ποσώς ενδιαφέρει. Υπάρχουν πολλά μεγαλύτερα προβλήματα σε αυτό τον κόσμο και σόγια σαν κι εσάς, δεν έχουν μεγαλώσει παιδιά της προκοπής. Αντί να τους λύσουν τα προβλήματα, τους τα έχουν κάνει πενταπλάσια. Σόγια σαν κι εσάς, που αντί να κοιτάξουν να παραδώσουν στον κόσμο καλύτερους σοβαρότερους και συνειδητοποιημένους ανθρώπους, τσακώνονται για τα ονόματα, είναι αυτά τα σόγια που καταστρέφουν την κοινωνία και που άνθρωποι όντως σοβαροί και συνειδητοποιημένοι, γελούν μαζί τους. Περαστικά μας.