Σαν την ξενάγησή τους, πουθενά(!)

Πρωινές ώρες καλοκαιριού, καθημερινά, θα τους δεις να αναμένουν με υπομονή μέσα στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου! Συνήθως βρίσκονται στον προθάλαμο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου περιμένοντας να καλωσορίσουν κάθε επισκέπτη που θα μεταβεί στο μοναδικής αξίας αρχιτεκτονικού κάλλους κτίριο για να γνωρίσει την ιστορία του. Στο πρόσωπό τους θα διακρίνει κάθε άνθρωπος την ευγένεια, τη σοβαρότητα κι εκείνη τη γλύκα και την πραότητα που απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος που αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται, τί γνώση έχει αποκτήσει για τον τόπο του και πώς πρέπει να τη μεταφέρει προς την πλευρά των επισκεπτών του Δημαρχείου.

Σε στιγμές που δεν αναπτύσσουν το πολύτιμο έργο τους, το οποίο υπενθυμίζεται πως προσφέρουν εθελοντικά, θα τους δεις να παρατηρούν ξανά και ξανά τον εσωτερικό χώρο των αιθουσών που βρίσκονται και να “μαγεύονται” από κάθε πίνακα, κάθε πορτρέτο παλαιότερων Δημάρχων κι άλλων προσωπικοτήτων που πέρασαν από τον ιστορικό Δήμο Ερμούπολης, αλλά και να εξετάζουν – μονολογώντας – αν θυμούνται με πάσα λεπτομέρεια, όσα έχουν διδαχθεί για τον πολιτισμό και την ιστορία της Σύρου.

Πρόκειται για τους μικρούς ξεναγούς του τόπου, που προσφέρουν με χαμόγελο και ζεστασιά τις γνώσεις τους στον κόσμο που έχει επιλέξει το νησί για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Είναι εκείνα τα μικρά παιδιά που, θα φέρουν τον επισκέπτη κοντά στις “διαδρομές” που έχει διανύσει η Ερμούπολη, αναφέροντάς του στοιχεία ιστορικά για τη διοίκηση της πόλης, του τόπου, για ορισμένες σημαντικές προσωπικότητες που συνδέθηκαν με την Ερμούπολη και όχι μόνο, ενώ θα προτρέψουν τους επισκέπτες να γνωρίσουν κι άλλα ιστορικά κτίρια της πόλης!

Αξιολάτρευτα ιδιαιτέρως, μικρά αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, ακόμη κι αν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης – προς στιγμήν - “κολλήσουν” στα στοιχεία που αναφέρουν, θα κάνουν μία σπιρτόζικη παύση, με την ανάλογη γλυκιά γκριμάτσα στο πρόσωπο, θα πάρουν λίγα δευτερόλεπτα και θα επανέλθουν δριμύτερα, κλέβοντας κυριολεκτικά την παράσταση... στη θέα που έχουν οι επισκέπτες!

Πρόκειται για εκείνα τα μικρά πλάσματα που γεμάτα χάρη, μετά από κάθε ξενάγηση και αφού έχουν αναχωρήσει οι επισκέπτες για τον περίπατό τους στην πόλη, θα σπεύσουν να διαβάσουν στο βιβλίο εντυπώσεων, τα λόγια και τα σχόλια των Ελλήνων ή και ξένων επισκεπτών της Σύρου, αρκετά από τα οποία μάλιστα είναι ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά για την εθελοντική παρουσία τους.

Είναι αυτοί οι μικροί άνθρωποι που θα λάβουν την ικανοποίησή τους διαπιστώνοντας το “ευχαριστώ” των επισκεπτών στο βιβλίο εντυπώσεων, αναφορικά με τη δική τους παρουσία και ξενάγηση, αφήνοντας αμέσως το χαμόγελο να σχηματισθεί στο πρόσωπό τους.

Οι μικροί ξεναγοί λοιπόν, δεν αποτελούν το περιεχόμενο μίας ακόμη στήλης, άνευ λόγου, αλλά αντιθέτως, είναι εκείνοι που πρωταγωνιστούν ένα ακόμη καλοκαίρι στον όμορφο και φιλόξενο τόπο μας!

Η αναφορά στο έργο τους, από εμάς που τους γνωρίζουμε καλά και αντιλαμβανόμαστε τον ενθουσιασμό τους όσον αφορά στον τρόπο που αξιοποιούν τον χρόνο τους την καλοκαιρινή περίοδο, δεν αποτελεί απλώς έναν τρόπο να εκφράσουμε με τη σειρά μας την περηφάνια που νιώθουμε για τους ίδιους, αλλά επί της ουσίας, συνιστούν τον λόγο εκείνον που πρέπει να μας ωθήσει στο να προβάλουμε το έργο τους, να μιλάμε γι αυτό και να το επισημαίνουμε προς όλους.

Αυτά τα μικρά παιδιά, έχοντας λάβει τις γνώσεις τους μέσα από μαθήματα στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, χαράζουν πορεία πολιτισμού, αποτελώντας παράδειγμα για όλους τους μεγαλύτερους σε επίπεδο απόκτησης ουσιαστικής γνώσης για τη Σύρο!

Έτσι, ευτυχώς για εμάς, βρίσκονται σχεδόν... παντού: Στην Ερμούπολη, σε ιστορικά κτίρια, αλλά τα τελευταία χρόνια και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου!

Είναι στο χέρι και την ευθύνη των αρμοδίων να φροντίσουν και να αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο προς όφελος της Σύρου, το ιδιαίτερο και πολύτιμο έργο τους, το οποίο κατά καιρούς έχει κοσμήσει περιεχόμενο σημαντικών αναφορών σε ελληνικά - πανελλαδικής εμβέλειας -, αλλά και ξένα ΜΜΕ.

Για τη συνολική προσφορά τους, εκτιμάται ότι οφείλουμε τουλάχιστον ένα θερμό “Ευχαριστώ”!

 

Ετικέτες: