Ο αθλητισμός δεν είναι… FB

  • Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 11 Σεπ. 2017 - 14:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Είναι αλήθεια ο Σεπτέμβρης… μπήκε. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των πρωταθλημάτων. Οι ομάδες κάνουν εντατικές προπονήσεις με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των παικτών τους. Το ερώτημα όμως είναι ένα και ταυτόχρονα μεγάλο. Οι εγκαταστάσεις είναι σε θέση να φιλοξενήσουν, να υποδεχθούν και ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν τα εκάστοτε πρωταθλήματα. Ο νόμος σε λιγότερο από 20 μέρες αλλάζει και πλέον η καταλληλότητα των κτηρίων περνά στους Δήμους. Το θέμα αυτό με βασανίζει πολύ καιρό και μάλλον διαπιστώνω ότι βασανίζει εμένα και λίγους ακόμη. Είναι δύσκολο για κάποιον όσο κι αν ασχολείται να αναφερθεί πάνω σε κάποια θέματα που… καίνε και ιδιαίτερα όταν σ’ αυτά τα προβλήματα αναφέρεται χρόνια. Οι αθλητές εγκαταστάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και θα αναφερθώ μόνο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι γερασμένες και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κινδυνολογώ, αλλά ούτε να προκαλέσω… πανικό. Κάποια πράγματα όμως είναι καλό να τα βλέπουμε, να τα βλέπουν και ταυτόχρονα να υπάρχει η διάθεση για βελτιωτικά έργα.

Μικροί, μεγάλοι έχουν το δικαίωμα στην άθληση, θέλουν σωστές αθλητές εγκαταστάσεις και όχι σε κάθε προπόνηση ή σε κάποιον επίσημο αγώνα να κάνουν τον σταυρό τους να ολοκληρώσουν το παιχνίδι υγιείς και χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν εγκαταστάσεις που παίζεις με τις πιθανότητες και ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί τίποτα. Όμως μέχρι πότε θα μπορούμε να προκαλούμε την τύχη και ποιος αλήθεια θα έχει την ευθύνη αν συμβεί το οτιδήποτε. Κάτι περισσότερο από όσο θυμάμαι κράτησε η μελέτη για την Β’ κλειστή αίθουσα, για την στατικότητα του κτηρίου. Τώρα δεν ξέρω πόσο θα κάνει για την Α’ κι αν έχει ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές που είναι σε περίπου δύο χρόνια. Οι αθλητές εγκαταστάσεις είναι μία… καυτή πατάτα για την εκάστοτε δημοτική αρχή. Δεν ξέρω αν ρίχνουν το ανάλογο βάρος. Το μόνο σίγουρο και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά φαίνεται και με γυμνό μάτι, είναι πως οι εγκαταστάσεις είναι σε μαύρο χάλι. Τώρα, τι θα γίνει μετά τις 30 Σεπτεμβρίου κανείς δεν γνωρίζει. Οι τεχνικές υπηρεσίες θα γνωμοδοτήσουν θετικά ή όχι; Θα  μπορούν να γίνουν στη Σύρο, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων επίσημα παιχνίδια ή θα δούμε και θα γράψουμε μία ακόμη τρελή… ιστορία. Ξέρετε τι είναι να έχεις για παράδειγμα δύο κλειστά γυμναστήρια και αγώνες μπάσκετ να γίνονται στα εξωτερικά γήπεδα. Αυτό βέβαια για όσους γνωρίζουν – υπάρχουν δυστυχώς φορείς που δεν γνώριζαν – δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Είμαι υπέρ και θα στηρίζω κάθε προσπάθεια αθλητικού τουρισμού στο νησί, γιατί με τον τρόπο αυτόν η Σύρος προβάλετε και διαφημίζεται τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Οι τοπικές επιχειρήσεις ενισχύονται σε περίοδο που ακόμη ο τουρισμός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αλλά και γιατί δίνεται η ευκαιρία οι κάτοικοι του νησιού να δουν από κοντά και κάποια από τα ινδάλματά του.

Από εκεί και πέρα ο αθλητισμός δεν είναι FB και μόνο φωτογραφίες. Δεν είναι προγραμματισμός το τι θα κάνουμε το επόμενο καλοκαίρι, αλλά τι θα κάνουμε όλο τον χειμώνα. Ο αθλητισμός είναι ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια σε μία κοινωνία, γιατί όσο υποβαθμισμένος κι αν είναι, εδώ μιλάμε για μικρά παιδιά και τις βάσεις που θα τους δώσουμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Δεν γίνεται να παίζουν σε ένα γήπεδο με γύρο – γύρο κουβάδες και πετσέτες. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται παιχνίδια και να προσευχόμαστε να μην βρέξει. Δεν είναι μόνο το κλειστό σε κακή κατάσταση. Είναι το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων. Δεν μπορείς να κάνεις παιδικούς αγώνες στο κολυμβητήριο και να παίρνουν μέρος περισσότεροι από 150 αθλητές και η πισίνα να είναι γεμάτο… άλγη. Δεν μπορείς να έχει δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και κανένα από τα δύο να μην είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό της Άνω Σύρου μπορεί να είναι πιο λειτουργικό, όμως έχει παρέλθει η εγγύηση για τον  τεχνικό χλοοτάπητα και όσο επιβαρύνεται τόσο φτάσει η ποιότητά του χειροτερεύει.  Selfie θα πρέπει να βγαίνουν όταν υπάρχει σωστή δουλειά σε ανακαινισμένα, γήπεδα. Πουθενά αλλού. Αθλητισμός και… FB δεν συμβαδίζουν. 

Διαβάστε ακόμα