Ο Σεπτέμβρης παραμένει προσδοκία

  • Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 14 Σεπ. 2017 - 14:00

Κόπασαν οι εκδηλώσεις, σβήνουν τα φώτα των συναυλιών, έχουν σιγάσει τα περισσότερα προγραμματισμένα Φεστιβάλ, αναχώρησε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και υπό το λιγοστό φως της νύχτας, διαπιστώνει ήδη ο κάθε ένας, πως το νησί έχει έρθει αντιμέτωπο με το φθινόπωρο όχι μόνο από άποψη χρόνου, αλλά και ουσίας.

Η εικόνα της πολυκοσμίας στις κεντρικές οδούς της πόλης, στα χωριά και στις παραλίες της Σύρου έχει αντικατασταθεί πλήρως από την απουσία, η οποία εγκαθίσταται σταθερά στην αγορά, στα καταστήματα, στις διάφορες επιχειρήσεις εστίασης, στα καταλύματα, τα ξενοδοχεία, τους πολιτιστικούς χώρους και τα μουσεία.

H αυξημένη επισκεψιμότητα και οι όποιες καταναλωτικές κινήσεις έγιναν επιπρόσθετα σε εκείνες των μονίμων κατοίκων, δίνουν τη θέση τους πλέον στους μειωμένους και χαμηλούς τζίρους, ενώ παραχωρούν χώρο στην εύλογη ανησυχία για την επιβίωση των επιχειρηματιών και των εμπόρων τη χειμερινή περίοδο.

Σεπτέμβριος! Ένας μήνας που έχει συμπληρώσει ήδη το πρώτο μισό διάστημά του και που αναμένεται η ολοκλήρωσή του για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων για την επισκεψιμότητα συνολικά της φετινής σεζόν.

Σεπτέμβριος λοιπόν, ένας μήνας που δείχνει να παραμένει όμως από σήμερα, ως προσδοκία τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον του τόπου, αφού οι εικόνες ελάχιστης επισκεψιμότητας που έχουν καταγραφεί το πρώτο διάστημα των δεκαπέντε σχεδόν ημερών, δείχνουν πως το νησί δεν έχει επιτύχει την πολυπόθητη αξιοποίησή του προς όφελος συνολικά της τοπικής οικονομίας.

Μερικά μόνον γκρουπ κι ελάχιστοι επισκέπτες που πραγματοποιούν μεμονωμένα τις διακοπές τους στη Σύρο δεν αποτελούν τον κόσμο εκείνον που αριθμητικά μπορεί να αφήσει το περιθώριο να ερμηνεύσει κάποιος ότι η σεζόν έχει επεκταθεί και στον Σεπτέμβρη. Οι λιγοστές ξεναγήσεις και ο περιορισμένος κόσμος επισκεπτών στον μήνα που “τρέχει”, δεν εμπνέει αυξημένη αισιοδοξία σχετικά με το ότι ο Σεπτέμβρης μπορεί να θεωρηθεί – ήδη - διάστημα που αποτελεί επέκταση της τουριστικής σεζόν στη Σύρο, παρά μόνον να εκληφθεί ως διάστημα προσδοκίας.

Τρανή απόδειξη των ανωτέρω, ένας περίπατος απογευματινός και βραδινός που δείχνει κενά τραπεζοκαθίσματα, άδειες οδούς και “σκοτεινή” από επισκεψιμότητα παραλιακή ζώνη.

Αν και όπως αναγνώρισαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών στον κλάδο του τουρισμού προσφάτως, ο Ιούνιος φάνηκε να έχει κερδηθεί με οργανωμένες κινήσεις που έγιναν και δείχνει να καθιερώνεται ως αθλητικός μήνας για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αντιθέτως, ο Σεπτέμβριος προχωρά ασθμαίνοντας, με αρκετό κόσμο του επιχειρηματικού κι εμπορικού κύκλου να σιγοψιθυρίζει ήδη, την απογοήτευσή του.

Η τουριστική ανάπτυξη της Σύρου καθίσταται για μία ακόμη φορά κατανοητό πως αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα προς εξέταση από το σύνολο των άμεσα εμπλεκομένων κι ενδιαφερομένων πλευρών, οι οποίοι στο πλαίσιο λειτουργίας του αρμόδιου συλλογικού οργάνου, που σήμερα είναι η Τουριστική Επιτροπή οφείλουν να θέσουν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν και να βαδίζουν συγκροτημένα προς έναν κοινό – όπως άλλωστε λένε – στόχο!

Με φόντο έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα που μοιάζει να έρχεται, πρέπει να γίνει κατανοητό πως περισσεύουν οι διαφωνίες, οι διχόνοιες, τα λόγια κι αναζητούνται σοβαρές προτάσεις, ενέργειες, δράσεις και πράξεις στον άξονα και την κατεύθυνση που έχει ανάγκη το νησί.

Σε διαφορετικό καθεστώς και συνθήκες, ο Σεπτέμβριος θα εξακολουθήσει να παραμένει στο πλάνο σταθερά ως προσδοκία!

Ετικέτες: