Όταν το παιχνίδι είναι… σούπα

  • Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 23 Οκτ. 2017 - 15:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Δεν θα πω ότι μόνο στη Σύρο συμβαίνουν αυτά, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να γίνεται στις μικρές κοινωνίες. Είναι δεδομένο ότι όταν γράφεις – αρθρογραφείς και μάλιστα εκφέρεις γνώμη, αυτή δεν θα είναι αρεστή σε όλους. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους άλλους πάλι όχι. Δεν θα πω ότι έχω πλέον το δικαίωμα να εκφέρω άποψη και γνώμη μετά από τόσα χρόνια, αλλά ρε παιδιά ήμαρτον. Είπαμε είμαστε σε μία μικρή κοινωνία όλα μέχρι ενός σημείο είναι δεκτά. Αλλά μέχρι ενός σημείου. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο και δεν θα κάτσω να ασχοληθώ για το ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο με τον Α.Ο. Σύρου, τον Πάγο, τον Αίαντα ή με όποια άλλη ομάδα θέλετε. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να μεταφέρει αυτά που συμβαίνουν, αυτά που βλέπει και όχι να γράφει σε αυτά που θέλει ο άλλος να διαβάσει. Όταν μία ομάδα ή ένα παιχνίδι είναι κακό, δεν μπορείς να το βαπτίσεις καλό. Όταν οι παίκτες δεν μπορούν να αλλάξουν μία πάσα δεν μπορείς να αναφέρεις ότι υπήρχε μεγάλη συνοχή και αυτοματισμοί. Όταν σε έχει πιάσει το… σβέρκο σου γιατί η μπάλα δεν έχει ακουμπήσει το έδαφος, δεν μπορείς να αναφέρεις ότι το ποδόσφαιρο  που έπαιξαν οι ομάδες ήταν… στρωτό.  Το γουστάρω να βλέπω τον Πάγο, τον Α.Ο. Σύρου και ότι άλλη ομάδα επιθυμεί ο καθένας, αλλού. Πάμε σε κάτι που πρέπει να αναλυθεί, αλλά κάποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν και θα το συγκεκριμενοποιήσω. Την περασμένη βδομάδα έγινε το τοπικό «ντέρμπι» της Σύρου. Το ματς ήταν… σούπα. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται όμως έτσι ήταν. Τι θα έπρεπε εγώ να βγω και να αναφέρω. Ότι έπαιξαν μπαλάρα, χάθηκε το… τόπι και οι 58 νοματαίοι που ήταν στην εξέδρα έτριβαν τα μάτια τους;

Όταν πιάσουν τα κρύα όσοι λένε εγώ γουστάρω να βλέπω θα κάθονται στο μπροστά στο τζάκι τους ή το καλοριφέρ τους και θα πίνουν το ζεστό καφέ τους. Ενώ εμείς που για κάποιους δεν γουστάρουμε θα είμαστε εκεί. Αν κάτσω και μετρήσω πόσα παιχνίδια έχουν δει τα ματάκια μου ίσως ο αριθμός τρομάξει. Εντάξει δεν λέω είναι η δουλειά μου, αλλά κύριοι για να είσαι κοντά σε όλα αυτά τα παιχνίδια, όχι μόνο πρέπει να το γουστάρεις, αλλά πρέπει να το αγαπάς κιόλας. Όταν κάποιοι είναι με μία ομάδα και παθιάζονται, θα μιλήσω καθαρά για μένα, εγώ θέλω το ποδόσφαιρο της Σύρου σφαιρικά και να κάνει βήματα προόδου, να πηγαίνει μπροστά να εξελίσσεται. Όχι να μένει στάσιμο και να πηγαίνει συνεχώς πίσω. Εγώ θέλω το νησί αυτό να πηγαίνει και να φτάσει εκεί που του αξίζει. Αν αρέσει εδώ που φτάσαμε, δυστυχώς εμένα δεν μου αρέσει. Το να κάτσουν όλες οι ομάδες σε ένα τραπέζι και να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, δεν είναι ουτοπικό. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Η Σύρος δεν διαθέτει πλειάδα καλών ποδοσφαιριστών, αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Αν πάλι πιάσουμε και δούμε και την ηλικία αυτών… τότε ο αριθμός που απομένει και μπορεί ως νησί να στηριχθεί πάνω  τους τότε είναι πολύ μικρότερος. Αν αυτούς τους σπάμε σε 2-3 ή και παραπάνω ομάδες, δεν καταφέρνουμε κάτι, απλά ικανοποιούν κάποιοι το εγώ τους.

Όταν ένα παιχνίδι είναι καλό, θα γράφετε ότι είναι καλό, αν είναι σούπα τότε είναι σούπα. Ξέρετε μπορεί να λέμε η τάδε ομάδα παίζει αυτήν την αγωνιστική με κάποια άλλη, αλλά αυτό το σωματείο ξέρετε δεν εκπροσωπεί μόνο όσους του διοικούν, αλλά και ολόκληρο το νησί. Αν αρέσει το γεγονός να παίζετε μεταξύ σας και όχι σαν νησί μία ομάδα να βγει παραέξω, δηλώστε το στον κόσμο και όχι να συνεχίσει να ελπίζει.

Τώρα, που ο Πάγος πραγματικά έκανε ένα καλό παιχνίδι κέρδισε δίκαια τη Μύκονο και έδειξε πως έχει δυνατότητες δε γράφτηκε το αντίθετο. 

Και κάτι τελευταίο, οι ομάδες θα πρέπει να ζήσουν με τους διαιτητές που υπάρχουν στις Κυκλάδες, γιατί αυτούς έχουμε και με αυτούς θα πορευτούν. Αν δεν αρέσουν γιατί δυστυχώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο κομμάτι αυτό, τότε οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν τις κινήσεις τους, να βρεθούν άτομα να εκπαιδευτούν, να μάθουν τους κανονισμούς και πάνω από όλα να μάθουν να βλέπουν. Γκολ π.χ. είναι αυτό που περνάει η μπάλα τη γραμμή και οφσάιντ είναι όταν ο παίκτης είναι εκτεθειμένος.  

Διαβάστε ακόμα