Κάρτα να μη στη χρωστάω

H κίτρινη κάρτα στο Ποδόσφαιρο δίνεται από τον διαιτητή σε έναν παίκτη, ο οποίος έχει παραβιάσει κάποιον από τους κανόνες ή δεν έχει σεβαστεί τους αντιπάλους του, τους συμπαίκτες του ή και τους θεατές. Δύο κίτρινες κάρτες αντιστοιχούν σε μία κόκκινη, που υποχρεώνει τον συγκεκριμένο παίκτη να απομακρυνθεί κακήν κακώς από τον αγωνιστικό χώρο. Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, σε πολλές περιπτώσεις, θυμίζουν γήπεδο. Οι ομάδες ρίχνονται στη σέντρα και «κλωτσάνε» μία μπάλα -τις περισσότερες φορές στο «γάμο του Καραγκιόζη»- με αποτέλεσμα να τρώνε λάχανο τα παρανυφάκια, τις κουμπάρες και τις κοπέλες με το μπασμάτι, χωρίς να βάζουν γκολ, που είναι και ο πρωταρχικός στόχος τους. Οι παίκτες ιδρώνουν, φανατίζονται και στην προσπάθειά τους να σκίσουν τα δίχτυα, τραυματίζουν τα αυτιά μας, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και βάζουν αυτογκόλ. Η μόνη διαφορά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα είναι ότι, στο συγκεκριμένο ματς, δεν μετράει τόσο το σκορ, όσο οι εντυπώσεις που θα κερδίσει η κάθε ομάδα με την επίθεση ή την άμυνά της. Συνεπώς, το μαραθώνιας διάρκειας παιχνίδι αποδεικνύεται μία φούσκα στο νερό. Εάν στους αγώνες αυτούς υπήρχε και ένας διαιτητής, οι κάρτες θα έπεφταν σύννεφο και στο τέλος, οι ομάδες θα ξέμεναν από «εντεκάδα» - που λέει ο λόγος.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση, η μείζων μειοψηφία καταψήφισε εισήγηση που αφορούσε στην παραχώρηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, εκφράζοντας τη διαφωνία της για τον τρόπο διοίκησης της δομής. Πάνω στη συζήτηση, γνωστοποιήθηκε ότι, η μειοψηφία είχε εγκρίνει την κατάργηση της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης σε παλαιότερο συμβούλιο, η οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της που τοποθετήθηκε, δεν έχει επιφέρει κάποια αλλαγή. (Μπουρδουκλωμένη εξήγηση, στην αναμονή η κίτρινα κάρτα). Δεδομένου ότι, τα προβλήματα της Επιτροπής με τις συνεχείς αλλαγές προσώπων κλπ. έχουν επισημανθεί αρετές φορές στο παρελθόν, ενδιαφερθήκαμε για τις προτάσεις που ίσως έχει η δημοτική παράταξη για την ορθότερη λειτουργία της. Εκεί, μάθαμε ότι, η ένστασή της βασίζεται στην παραχώρηση της Βιβλιοθήκης σε αθλητικές ομάδες για την παρουσίαση βιβλίων. Έλα όμως, που η εν λόγω εισήγηση αφορούσε σε μία παρουσίαση βιβλίου, που διοργάνωσε τοπικός μορφωτικός σύλλογος της Σύρου και σε μία ακόμη παρουσίαση παραμυθιών από εκπαιδευτικό του νησιού. Πράγμα που σημαίνει την ασυνεννοησία μεταξύ των μελών της παράταξης, η οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν διάβασε το περιεχόμενο της εισήγησης και υπέπεσε σε φάουλ, απουσία συμβούλων τους που ήταν γνώστες του θέματος. (Βροχή από κάρτες).

Η καταψήφιση της εισήγησης προκάλεσε την αντίδραση της αρμόδιας συμβούλου, η οποία υποστήριξε ότι η θέση αυτή έρχεται ενάντια στη Βιβλιοθήκη, στον κόσμο της Σύρου και εν γένει στον πολιτισμό. Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας εξέφρασε την ενόχλησή του δηλώνοντας ότι, δεν θα έπρεπε μία αρνητική ψήφος να γίνεται αιτία «πολέμου». Αφού σηκώθηκαν κύματα και διχάστηκαν οι γνώμες, το αίτημα της παραχώρησης της Βιβλιοθήκης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι οι εκδηλώσεις ναι μεν πραγματοποιήθηκαν κανονικά, αλλά απουσία και των δύο πλευρών. Στην πρώτη παρουσίαση, δεν παρευρέθηκε κανείς δημοτικός σύμβουλος και στη δεύτερη παρέστη ένα μέλος της δημοτικής αρχής, που ούτε χαιρέτισε, ούτε ανέφερε ότι, εκπροσωπεί τον δήμο και το αρμόδιο τμήμα ειδικότερα.

Προφανώς κοροϊδευόμαστε και δη άγρια. Πολιτική δεν είναι ούτε η ανούσια αντιπολίτευση, ούτε η απλή λήψη αποφάσεων. Όταν αναγνωρίζουμε το λάθος μας ή όταν υποστηρίζουμε θερμά το έργο μας δομής ή ενός φορέα, δεν πετάμε «πυροτεχνήματα» και όποιον πάρει ο Χάρος, αλλά είμαστε δίπλα τους, δηλώνοντας εμπράκτως τη συμπαράστασή μας. Η ανταλλαγή «πυρών» για να περνάει η ώρα και στο τέλος, η κατάσταση να παραμένει στάσιμη, φανερώνοντας την επιδερμική αντιμετώπιση των πραγμάτων από ανθρώπους που εκλέχτηκαν για να σκοράρουν και όχι απλά να παίζουν μπάλα για να δικαιολογούν την παρουσία τους στο γήπεδο, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Και είναι πραγματικά κρίμα, τέτοιες τακτικές να παίρνουν στο λαιμό τους φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από υπαλλήλους, που σε κάθε περίσταση είναι απίκο, αλλά και από κόσμο που ζητά υποστήριξη.

Με τόσα αυτογκόλ, το παιχνίδι δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον, οπότε, εμείς οι φίλαθλοι, καλύτερα να αφήσουμε τα σπορ και να αρχίσουμε το κέντημα.

 

Διαβάστε ακόμα