Πόσο σας μισώ, απαίσια στρουμφάκια

Η προσπάθεια είναι στη φύση του ανθρώπου ή καλύτερα στο κύτταρο κάθε όντος. Ακόμα και η εξασφάλιση καθημερινής τροφής αποτελεί μια μορφή προσπάθειας. Από κει και πέρα, οι στόχοι είναι πολλοί και διάφοροι. Όλοι προσπαθούμε για κάτι. Άλλοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά ή το καθήκον τους και άλλοι να τους δημιουργήσουν πρόβλημα. Άλλοι προσπαθούν να προσφέρουν έργο και άλλοι να το εκμηδενίσουν. Η δεύτερη στρατηγική καθορίζεται από τα κίνητρα του καθενός. Άλλοι προσπαθούν για το σύνολο και άλλοι αποκλειστικά για τον εαυτό τους. Τα προσωπικά συμφέροντα συνδέονται με συναισθήματα, όπως ο φθόνος, η εγωπάθεια ή η υπέρμετρη φιλοδοξία. Η αφάνεια και το περιθώριο μπορούν να ωθήσουν κάποιον σε ενέργειες που θα ταράξουν τα νερά και θα φέρουν το δικό τους όνομα στην επιφάνεια. Άλλες φορές πετυχαίνει και άλλες αποδεικνύεται μια τρύπα στο νερό. Η ασφαλέστερη λύση είναι το καμουφλάζ μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για το «φτου και βγαίνω».

Η στοχοποίηση ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας είναι χρονοβόρα διαδικασία. Αν ενδιαφέρεσαι να αναδείξεις τα μελανά σημεία κάποιου, οφείλεις αρχικά να βεβαιωθείς ότι αυτά υπάρχουν κι αν όχι, να τα κατασκευάσεις. Πριν από το δημιουργικό κομμάτι, πρέπει να εξαντλήσεις όλες τις παραμέτρους. Επομένως, σαν άλλος επιθεωρητής Κλουζώ αρχίζεις τις έρευνες με το σκεπτικό ότι «όποιος ψάχνει, βρίσκει».

Για παράδειγμα, διαβάζεις σε εφημερίδα για την αναβάθμιση του συστήματος πυρασφάλειας ενός μεγάλου πολιτιστικού χώρου. Ένας καλός ντετέκτιβ, πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διαπιστώσει, αν όσα γράφτηκαν είναι αληθή. Για το σκοπό αυτό, είναι υποχρεωμένος να αναλάβει και έξτρα αρμοδιότητες που ανήκουν σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Δεν πειράζει, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ελέγχεις πυροσβεστήρες, ελέγχεις πυροκουρτίνες, ελέγχεις συναγερμούς κλπ. με την ελπίδα ότι κάτι από όλα αυτά δεν θα δουλέψει σωστά. Στην περίπτωση που οι ευχές σου δεν εισακουστούν, παίζεις και το δεύτερο χαρτί σου. Ζητάς την άδεια λειτουργίας του χώρου. Πότε αυτή ανανεώθηκε και αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Δεδομένου ότι πρόκειται για κάτι πιο γενικό, οι πιθανότητες να εντοπίσεις μία μικρή τρυπούλα που στη συνέχεια, εσύ θα την ξεχειλώσεις, είναι περισσότερες.

Τι γίνεται όμως, όταν βρεθεί κάποιος να σε ρωτήσει γιατί κόπτεσαι τόσο πολύ; Πώς θα τον πείσεις ότι νοιάζεσαι για τον ίδιο τον χώρο, από τη στιγμή που πατάς σε αυτόν μόνο για πολιτικούς λόγους; Δεν παρακολουθείς θεατρικές παραστάσεις ούτε πηγαίνεις σε συναυλίες, παρά μόνο σε εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι και οι μελλοντικοί ψηφοφόροι σου. Η προσπάθειά σου να βγάλεις με κάθε τρόπο το μάτι του αντιπάλου σου, δεν σου επιτρέπει να σκέφτεσαι νηφάλια. Ένας αξιόλογος πολιτιστικός χώρος χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο μέρος μιας κοινωνίας, που ασχολείται με τον πολιτισμό, αν όχι το σύνολο. Πράγμα που σημαίνει ότι αν δημιουργήσεις το οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτόν, θα στρέψεις εναντίον σου σε όλο τον κόσμο. Ο καλός ο καπετάνιος όμως, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα πριν από τη φουρτούνα.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να κάνεις κάτι, που είχες πράξει και στο παρελθόν με απαράμιλλη επιτυχία (not). Βάζεις κάποιον άλλον να κάνει μια καταγγελία, χωρίς να αναφερθεί πουθενά το δικό σου όνομα. Εάν δεις ότι, τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης ήταν τα επιθυμητά και όλοι αρχίζουν να δίνουν τα εύσημα σε όποιον κρύβεται από πίσω, τότε τους κάνεις όλους πέρα και λες «φτου και βγαίνω». Αν η καταγγελία αυτή γυρίσει μπούμερανγκ και ο κόσμος αρχίζει να δυσανασχετεί και να βρίζει τους ιθύνοντες, τότε μαζεύεσαι και το παίζεις τουρίστας, μέχρι να σκαρφιστείς κάτι καινούριο για να χτυπήσεις τους εχθρούς σου. Σαν τους κακούς των κινουμένων σχεδίων, που στο τέλος κάθε επεισοδίου, βάζουν την ουρά στα σκέλια αλλά υπόσχονται ότι θα επιστρέψουν με νέα σχέδια. Τύπου… «πόσο σας μισώ απαίσια στρουμφάκια».

Έλα όμως, που αργά ή γρήγορα, οι μάσκες πέφτουν, ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος προκαλεί προβλήματα και για ποιον λόγο και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να τους χρησιμοποιεί για να πετύχει τους σκοπούς του. Συνεπώς, εάν μία στο εκατομμύριο, δημιουργηθεί πρόβλημα σε έναν χώρο-μνημείο για την πόλη και αυτό εξαιτίας σου, άρχισε από τώρα να ψάχνεις νέο παραμύθι. Αυτό, πάπαλα.

Διαβάστε ακόμα