Κάψτε το σενάριο

Απολαμβάνω τα άρθρα που ακολουθούν πιστά ένα σενάριο. 

«Κατηγορώ τη δημοτική αρχή». Θέμα δυνατό και ανεξάντλητο. Μπορείς να γράψεις «παπάδες», να γεμίσεις εκατομμύρια σελίδες, να περάσεις μερόνυχτα ολόκληρα μπροστά στον υπολογιστή σου, μέχρι να βγάλεις κάλους στα δάχτυλα και στα οπίσθια. Έχεις τη δυνατότητα να το προσεγγίσεις με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είσαι ελεύθερος να θίξεις από τα νομοσχέδια της Βουλής μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ, αρκεί να τα καταλογίσεις όλα στη δημοτική αρχή. 

Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος κάποια στιγμή να στερέψεις από ιδέες. Σε αυτή την περίπτωση, το γυρνάς σε συνεντεύξεις και βάζεις τους άλλους να πουν πράγματα που εξυπηρετούν το σκοπό σου. Προσοχή όμως. Δεν πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι εσύ το σκηνοθέτησες. Οπότε, το σενάριο θα πρέπει να έχει ρόλους. Ο κακός και ο καλός. Ο εμπρηστής και ο πυροσβέστης. Ο διάβολος και ο δικηγόρος του. Ο άλλος αρχίζει να «πυροβολεί» και εσύ του «γεμίζεις το όπλο» καθ’ όλη τη διάρκεια της κουβέντας, εκφράζοντας παράλληλα και την αντίθετη άποψη για τα μάτια του κόσμου. 

Λόγος – αντίλογος. Διάλογος - παράλογος. 

Τα σενάρια κινούνται σε όλα τα είδη. Κωμωδία, δράμα, θρίλερ, επιστημονική φαντασία. Κάποιες φορές παρουσιάζονται και συνδυασμοί αυτών. Μπορεί για παράδειγμα, ένα θέμα να είναι τόσο τραβηγμένο από τα μαλλιά, που να σε κάνει να γελάς μέχρι δακρύων. Τρία σε ένα. Δεν ξέρεις πού να το κατατάξεις. Ξέρεις όμως την απόχρωσή του. 

ΚΙΤΡΙΝΟ.

Για να είναι επιτυχημένο ένα σενάριο θα πρέπει να απευθύνεται σε μεγάλη μερίδα κόσμου και όχι σε μια ειδική κατηγορία ανθρώπων, που αυτοαποκαλείται «ελίτ». 

Όταν η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι σύμφωνη με την απόδοση τιμής σε κάποιο πρόσωπο, το οποίο προσέφερε πολλά στο νησί μας και είναι συνδεδεμένο με το όνομά του, είναι άστοχο και αφελές να κατηγορείς τους «άρχοντες» για μια απόφαση που είναι ευρέως αποδεκτή. Από την άλλη, το σύνολο των θεμάτων που αφορούν σε έργα ή δράσεις στον κάθε τόπο, τίθενται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου συμμετέχουν μέλη όλων των παρατάξεων με διαφορετικές γνώμες, πεποιθήσεις και αντιλήψεις. Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους που εκλέχτηκαν από τον κόσμο αποτελεί δημοκρατικό όργανο. Εφόσον, η πρόταση για την υλοποίηση ενός έργου τυγχάνει σε πρώτο επίπεδο της αποδοχής του οργάνου, σημαίνει ότι ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Συνεπώς, όταν κάποιος καταδικάζει έναν ολόκληρο φορέα, χωρίς μάλιστα να προτάσσει σοβαρά επιχειρήματα, είτε δε γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε δεν είναι εξοικειωμένος με τον όρο «δημοκρατία». 

Επιπλέον, όταν ένα πρόσωπο έχει «υμνήσει» τη γενέτειρά του μέσα από ένα «προϊόν», με το οποίο «ταξιδεύει» το όνομα του τόπου μας, σε όλο τον πλανήτη, ο τόπος έχει το δικαίωμα να το τιμήσει και να επανορθώσει για τα λάθη που τυχόν έκανε στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει οι βάσεις για να αναγνωριστεί η συνεισφορά κάποιων ανθρώπων στην πολιτιστική ταυτότητα του νησιού. Είτε μας αρέσουν, είτε όχι, το έργο τους είναι καταγεγραμμένο και αδιαμφησβήτητο. Επομένως, γιατί να βγάζουμε αφρούς και να προσπαθούμε να διχάσουμε για μία ακόμη φορά την τοπική κοινωνία, βάζοντας τείχη ανάμεσα σε Άνω Σύρο, χωριά και Ερμούπολης Από το 2011, ο Δήμος μας έγινε ενιαίος και λέγεται Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Όποιος κατάγεται ή καταγόταν από αυτό το νησί, είναι ή ήταν Συριανός. Δεν θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε. Το γεγονός ότι ένα πρόσωπο έχει τιμηθεί στην περιοχή όπου κατοικούσε, δε σημαίνει ότι το υπόλοιπο νησί δεν μπορεί να το τιμήσει για τη συνολική προσφορά του. 

Οι επισκέπτες της Άνω Σύρου, δεν πηγαίνουν πετώντας στον μεσαιωνικό οικισμό. Δεν προσγειώνονται με ιδιωτικό τζετ στο καμπαναριό του Σαν Τζώρτζη. Έρχονται με πλοίο στη Σύρο. Και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, έχουν την ευκαιρία να δουν όλες τις ομορφιές του. Στην Ερμούπολη, στην Άνω Σύρο και στα χωριά. Δεν είναι κακό ένα άγαλμα στο λιμάνι που εκφράζει το «ευχαριστώ» του νησιού σε έναν άνθρωπο που το αγάπησε και το ανέδειξε με την τέχνη του. Κακά είναι τα «σενάρια» που γεννιούνται από εμμονές και απαρχαιωμένες αντιλήψεις που προκαλούν κλαυσίγελο. Κάψτε τα. 

Διαβάστε ακόμα