“Δρακόντεια μέτρα” και κοινή λογική

Μικρά διαλείμματα από την καθημερινότητά μας είναι ικανά για να μας τροφοδοτήσουν με τις απαραίτητες δόσεις κοινής λογικής που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη προκειμένου να διευκολύνουμε τη ζωή μας!

Παίρνοντας αποστάσεις από την καθημερινή ρουτίνα, χωρίς δεύτερη σκέψη αντιμετωπίζουμε τα μικρά ή μεγαλύτερα κοινά προβλήματά μας με ψυχραιμία και μοιραία επεξεργαζόμαστε λύσεις γι αυτά, έχοντας σκοπό να βελτιώσουμε και να κάνουμε ποιοτικότερη τη ζωή μας. Παρατηρώντας τα ανοικτά ζητήματα του μικρού μας τόπου όταν βρισκόμαστε σε άλλη πόλη, σίγουρα αντιλαμβανόμαστε πως αυτά, δείχνουν εξαιρετικά μικρά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα άλλης περιοχής.

Αναμφισβήτητα το όφελος από τα ταξίδια είναι σημαντικό κι αυτό γιατί κυρίως, μας χαρίζει το πολύτιμο “δώρο” των συγκρίσεων και μας οδηγεί στο να κατανοήσουμε ότι για όλα μπορούν να υπάρξουν λύσεις αρκεί να τις επιδιώκουμε ειλικρινά, να τις θέλουμε πραγματικά και να μην εστιάζουμε μόνον στην ευκολία της γκρίνιας!

Τον παρόντα χρόνο λοιπόν, διαπιστώνεται βομβαρδισμός από τίτλους στο διαδίκτυο αλλά και στις εφημερίδες σχετικά με τον κυκλοφοριακό χαμό που επικράτησε κι επικρατεί αυτές τις ημέρες στην Αθήνα λόγω: α. Της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και β. Της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Το σύνολο αυτών των τίτλων έρχεται να ενημερώσει αλλά και να προειδοποιήσει τους πολίτες για την αυξημένη ταλαιπωρία που για ακόμη μία φορά θα υποστούν αν θελήσουν να μετακινηθούν κυρίως προς το κέντρο.

“Δρακόντεια μέτρα”, “Αστακός το κέντρο της Αθήνα”, “Δύσκολο τριήμερο για την πρωτεύουσα”, “Δοκιμάζονται οι αντοχές”, “Φρούριο η πόλη”, αλλά και “Αυξημένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις”, “Κλειστό το κέντρο”, “Συναγερμός στην Αστυνομία”, “Παραλύει το κέντρο της Αθήνας από συγκεντρώσεις και αστυνομικούς” μα και “Παύση λειτουργίας του μετρό” είναι μερικοί μόνον τίτλοι σε ενημερωτικά άρθρα που ποτέ δεν θα συναντήσει ένας κάτοικος των νησιών κι - εν προκειμένω - της Σύρου.

Πλεονέκτημα για τους νησιώτες; Σαφέστατα, αρκεί να μπορούν να το αναγνωρίσουν!

Με φόντο τα παραπάνω λοιπόν και διαπιστώνοντας – παρά τη γλύκα του ταξιδιού - μία ακόμη φορά την ταλαιπωρία των μετακινήσεων στην Αθήνα, ο νους δεν θα μπορούσε να μην οδηγηθεί μοιραία στις εικόνες της κυκλοφοριακής συμφόρησης της Ερμούπολης τους καλοκαιρινούς μήνες! Εικόνες οι οποίες επ΄ ουδενί δεν συγκρίνονται με την κυκλοφοριακή ασφυξία της Αθήνας, εικόνες που αν όλοι συμβάλλουμε, μπορούν να καταστούν μία για πάντα σχεδόν παρελθόν!

Δεδομένου λοιπόν, ότι η χειμερινή περίοδος αποτελεί ένα διάστημα ανασύνταξης της σκέψης, που προσφέρεται μάλιστα και για επεξεργασία λύσεων με νηφαλιότητα, χρήσιμο θα αποδεικνυόταν αν οι αρμόδιοι - παρά τις μέχρι σήμερα αποτυχημένες προσπάθειες και τα ανεπαρκή ή και “τιμωρητικά” μέτρα απέναντι στους πολίτες -, επιχειρούσαν την έγκαιρη επεξεργασία και δρομολόγηση ενός κυκλοφοριακού πλάνου, που θα ευνοούσε στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης του κέντρου τους θερινούς μήνες και της διευκόλυνσης των κατοίκων και των επισκεπτών!

Χρήσιμες οι συγκρίσεις κατά συνέπεια, οι οποίες όμως, δεν θέτουν στο προσκήνιο μόνον την απαίτηση εξασφάλισης χώρων στάθμευσης, επαρκούς αστικής συγκοινωνίας αλλά και την αξιοποίηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης όπως των ποδηλάτων, αλλά “φωτίζουν” παράλληλα και τις υποχρεώσεις του καθενός από εμάς απέναντι στο αίτημα για ομαλή λειτουργία της μικρής πόλης μας κατά τους μήνες αιχμής!

Η μείωση της χρήσης των δικύκλων και των οχημάτων, όπως και η παύση της προκλητικά άναρχης κυκλοφοριακής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με τη δημοτική βούληση(;) και τη βούληση(;) των κατοίκων κυρίως, για μία Ερμούπολη απαλλαγμένη από τον κυκλοφοριακό βραχνά - στο μέτρο του εφικτού - είναι υπόθεση όλων!

Ως εκ τούτου και με δεδομένο το πρόβλημα που οφείλουμε να προλάβουμε, το ερώτημα καθίσταται εκ νέου επιτακτικό και είναι ένα: “Αυξημένη ταλαιπωρία” ή υπευθυνότητα, συμβολή και κοινή λογική;

Ετικέτες: