Έχω ένα μυστικό

Θα σου αποκαλύψω κάτι, αλλά σε παρακαλώ πολύ, μην το πεις… είναι μυστικό.

Ο Μανούσος Μανουσάκης βρίσκεται σε συζητήσεις για μία νέα τηλεοπτική σειρά με γυρίσματα στο νησί μας. Πρόκειται για τη μεταφορά του βιβλίου της Δήμητρας Ιωάννου "Οι γιοι της Γαλανής Κυράς". Ναι... το μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Σύρο του 19ου αιώνα. Ναι… αυτό που είχε παρουσιαστεί πέρυσι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ναι… που ήταν παρών και ο σκηνοθέτης. Ναι… που είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να το μεταφέρει είτε στη μικρή οθόνη, είτε στον κινηματογράφο.

Ααα, τα ξέρεις ήδη αυτά… Ναι, αλλά μην το πεις… είναι μυστικό.

Ο κ. Μανουσάκης, που λες, αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Σύρο. Ναι… διερευνά τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του project. Ναι… επισκέπτεται και βλέπει χώρους που θα ταίριαζαν στη σειρά. Ναι… κάνει διερευνητικές επαφές με φορείς του νησιού, που θα μπορούσαν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Ααα, ξέρεις και αυτά. Ααα, είδες φωτογραφίες που ανέβασε ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος «Απόλλων» στη σελίδα του στο Facebook. Ααα, διάβασες ότι, ο σκηνοθέτης παρακολούθησε τις πρόβες της «Ηλέκτρας» και παρουσίασε στην ομάδα το όραμα και τα σχέδιά του για τη συγκεκριμένη σειρά.

Ναι, αλλά εσύ μην το πεις… είναι μυστικό.

Ο κ. Μανουσάκης, λοιπόν, κάνει συζητήσεις με αιρετούς και συλλόγους επιχειρηματιών. Ναι, που αφορούν στην οργάνωση της παραγωγής. Ναι, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τα κόστη και όλα τα συναφή. Αυτά πάλι από πού τα ξέρεις; Ααα, πέρασες από το Δήμο για δουλειά και είδες κόσμο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου; Ααα, ρώτησες που πήγαν Δήμαρχοι-Αντιδήμαρχοι και σου είπαν ότι έχουν σύσκεψη με τον Μανουσάκη;

 Ναι, αλλά μην το πεις… είναι μυστικό.

Γιατί κι εγώ κάπως έτσι το έμαθα και μπήκα να δω τι γίνεται. Αλλά η παρουσία μου προκάλεσε δυσαρέσκεια. Ένα λεπτό αργότερα, με πλησίασε αγγελιοφόρος και μου μετέφερε το μήνυμα ότι, πρέπει να αποχωρήσω. Γιατί όλα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και αν πω ή γράψω κάτι, μπορεί -λέει- να τινάξω το project στον αέρα. Μπορεί να εκνευριστεί το κανάλι για το οποίο προορίζεται η σειρά και να κλείσει τις πόρτες του.

Γι’ αυτό σε ξορκίζω… Μην πεις τίποτα, είναι μυστικό.

Άλλωστε, αν δεν μιλήσεις εσύ, αν δε μιλήσω εγώ, ποιος θα το μάθει; Κανένας μικρός τόπος είμαστε; Ξέρουμε καθετί που συμβαίνει γύρω μας; Πέφτουμε καθημερινά ο ένας πάνω στον άλλον; Όχι βέβαια… Ή μήπως θα μας κάνει εντύπωση ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης, που εδώ και μέρες επισκέπτεται τον έναν χώρο μετά τον άλλον; Σιγά… τόσοι δημιουργοί έρχονται στο νησί. Πού να μας πάει ο νους τώρα ότι ετοιμάζεται κάτι τηλεοπτικό στη Σύρο; Μήπως έχουν ξαναγυριστεί σειρές εδώ;  Α, ναι… η «Αίθουσα του Θρόνου». Α, ναι… και το «Βαθύ κόκκινο». Α, ναι… και το «Κλείσε τα μάτια». Α, ναι… και η «Δικαίωση».

Εντάξει, έχεις δίκιο, αλλά αυτό μην το πεις, είναι μυστικό.

Εξάλλου, ποιος θυμάται τώρα τι είχε πει ο κ. Μανουσάκης πριν από έναν χρόνο στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ιωάννου; Αααα, το είχαν γράψει και τα τοπικά μέσα; Αααα, έχει αναρτηθεί και σχετικό βίντεο; Αααα, έχουν δημοσιευτεί και δηλώσεις ότι εντός του περασμένου Σεπτεμβρίου θα υπήρχε η πρώτη εκτίμηση για το κόστος και ότι θα ξεκινούσαν τα γυρίσματα;

Ναι, αλλά εσύ μην το πεις, πρέπει να είναι μυστικό.

Τουλάχιστον για εμάς. Μέχρι να το δούμε γραμμένο κάπου αλλού, σαν αποκλειστικό. Τότε, θα κάνουμε τους έκπληκτους. Ότι δεν είχαμε ιδέα. Ότι δε γνωρίζαμε τις προθέσεις του σκηνοθέτη. Ότι δεν είδαμε τις φωτογραφίες από τις πρόβες του «Απόλλωνα». Ότι δε μάθαμε ποτέ για τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Όχι, εμείς θα το παίζουμε Κινέζοι. Θα το έχουμε κρυφό καμάρι. Αν είναι να «ναυαγήσει» μία παραγωγή, επειδή εμείς έχουμε το χούι να κάνουμε πολιτιστικό ρεπορτάζ, καλύτερα να πάρουμε το «μυστικό» στον τάφο μας. Να κάνουμε σαν να μην υπάρχει και να ακολουθούμε με σύνεση τις οδηγίες κάθε αυτοχριζόμενου «μάνατζερ» που έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την αποχώρησή σου ή τη σιωπή σου. Αν είναι να δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα στις συνεργασίες των εμπλεκομένων, καλύτερα να παριστάνουμε ότι ζούμε σε άλλον πλανήτη.

Γι’ αυτό σου λέω:

«Έχω ένα μυστικό κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη, όλοι το έχουν μάθει, μα εγώ δεν θα το πω».

Διαβάστε ακόμα