Μοναδικό δεδομένο, το ζητούμενο(!)

Σταθερό αλλά και πολυεπίπεδο όφελος θα μπορούσε να σημάνει για τον τόπο, η καθιέρωση της διεξαγωγής πολυήμερων ή και ολιγοήμερων εκδηλώσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων στον τόπο, οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ελληνική και ξένη ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού η πολυπόθητη επισκεψιμότητα στο νησί, μόνον τότε θα μπορούσε να αποτελέσει σταθερή πραγματικότητα!

Η σημερινή αίσθηση κακής πορείας σε επίπεδο προσέλευσης επισκεπτών κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο που προκύπτει από τους άδειους δρόμους, τις άδειες... επιχειρήσεις και τα άδεια καταστήματα και η οποία συζητείται – εντόνως - από την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού, τόσο εντός πόλης, όσο και εκτός πόλης, μόνον στην ανωτέρω σκέψη οδηγεί, η οποία με τη σειρά της αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα αλλά και αφορμή στην κατεύθυνση της απαίτησης ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τη στόχευση του Δήμου σε συγκεκριμένες μορφές τουρισμού, από την έναρξη της τρέχουσας θητείας μέχρι σήμερα, όμως, μέχρι στιγμής, το πασιφανές συμπέρασμα για την τουριστική “πρόοδο” του νησιού είναι πως αυτή, καταγράφεται μόνον σε επίπεδο προθέσεων και μάλιστα με επιφύλαξη...

Αν και στον αθλητικό τουρισμό ο τόπος διαπιστώνει και μετρά ορισμένες θετικές κινήσεις, που ενισχύουν ήπια τον Ιούνιο κατά κύριο λόγο που άλλοτε θα ήταν πλήρως “νεκρός”, όπως κι ελαφρώς τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, με φόντο τις μεγάλες εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί, ωστόσο, σε άλλες κατηγορίες ο τόπος διαγράφει... μηδενική πορεία!

Θρησκευτικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα κρουαζιέρα κ.α., αφορούν σε κατηγορίες που δεν έχουν αναπτυχθεί και δεν προωθούνται συστηματικά, με ενέργειες που ίσως να μπορούσαν να αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου, που θα μπορούσε να προσελκύσει συγκεκριμένες ομάδες επισκεπτών από την Ελλάδα, μα κι από άλλες χώρες.

Ελάττωμά μας και μάλιστα μεγάλο, αποτελεί πως ταυτίζουμε την επιτυχία με τη φιέστα! Όπου “πυροτέχνημα”, εμείς ακολουθούμε και με προθυμία χειροκροτούμε το πρόσκαιρο, το ευκαιριακό, το αυστηρά προσωρινό...

Αποτελεί θλιβερό γεγονός πως ορισμένα αιρετά πρόσωπα, θεωρούν ανάπτυξη την – από σπόντα – άφιξη πολλών μικρών σκαφών στο λιμάνι μας, αφού είναι γνωστό πως αυτά καταπλέουν σε εμάς, σε περιπτώσεις κακοκαιρίας που αναζητούν ασφαλή παραμονή.

Αποτελεί ανησυχητικό γεγονός το ότι δεν κατανοούμε τί σημαίνει η απώλεια της κρουαζιέρας για τον τόπο και την πόλη, ενώ επίσης, αξιολογείται ως εξαιρετικά κακό δεδομένο στη σκέψη πολλών, πως το νησί θα πρέπει να αλλάξει πορεία και να στοχεύσει σε μαζικό τουρισμό, που ούτως ή άλλως – και κατ΄ εμέ ευτυχώς – αδυνατεί αντικειμενικά να υποδεχθεί!

Το παράλογο είναι πως η πλευρά του τόπου και η διοίκηση, δεν δείχνει δραστήρια όσον αφορά στην προώθηση του τόπου με εφόδια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς του. Μοναδική εξαίρεση ίσως, αποτελεί η πολιτιστική προβολή του τόπου, μέσα από συνεχείς αναφορές σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές της χώρας, η οποία καθίσταται σαφές όμως, πως, προσκαλεί εγχώριο τουρισμό.

Ένας περίπατος ή μία απλή έξοδος στις επιχειρήσεις εστίασης του τόπου, θα βοηθούσε τον κάθε έναν από εμάς και κυρίως τους αιρετούς να κατανοήσουμε τον βαθμό της “δίψας” του τόπου, όχι να ζήσει αξιοπρεπώς, αλλά – δυστυχώς και πρωτίστως – να επιβιώσει! Επιχειρήσεις που κάθε βράδυ, στο μέσον του Ιουλίου διαπιστώνουν τζίρο ιδιαιτέρως απογοητευτικό, δεν μπορεί ως γεγονός να σημαίνει ανάπτυξη στον τόπο!

Ένας σταθερός ποιοτικός προσανατολισμός με πλάνο, συνέπεια και οργάνωση, που είναι ως τώρα το ζητούμενο, θα βοηθούσε το νησί να αναπτύξει τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, ή έστω τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ενισχύοντας την προβολή του με φόντο τα πλεονεκτήματά του και κατ΄ επέκταση ενισχύοντας την οικονομία του!

Η αφορμή για τις χιλιοειπωμένες σκέψεις περί τουριστικής ανάπτυξης που δίνει η διεξαγωγή του 4ου θερινού πανεπιστημίου στο νησί, αποτελεί μία χρήσιμη αφετηρία για τους αρμόδιους κάθε εμπλεκόμενης με τον τουρισμό πλευράς, να σκεφθεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί, προς ποια κατεύθυνση θα στοχεύσει και αν επιτέλους είναι πρόθυμη να συνεργαστεί... για να ξεκινήσει να χτίζει ένα μικρό τουριστικό “κομπόδεμα”!

Μέχρι τότε, μοναδικό δεδομένο για τη Σύρο, θα παραμένει το ζητούμενο!

 

Ετικέτες: