Οι πολιτικοί της «βαζελίνης»

Όταν είσαι λίγος, ότι και να κάνεις είναι αδύνατον να δημιουργήσεις κάτι μεγάλο.

Όταν είσαι λίγος, κάθε ενέργεια σου δεν μπορεί παρά να είναι μικρή.

Όταν είσαι λίγος, δεν μπορείς να φερθείς πέρα από την ελαχιστότητα σου.

Και καλά, στον ιδιωτικό στίβο, αποτελεί ατομικό πρόβλημα η διαχείριση της ανεπάρκειας.

Όταν όμως ο ανεπαρκής κατέχει θέση ευθύνης, όταν έχει τοποθετηθεί σε αξίωμα και καλείται να ασκήσει διοίκηση, τότε η ανικανότητα φτάνει να γίνει έως και επικίνδυνη.

Άσκηση εξουσίας με μίζερη και κοντόφθαλμη λογική, τόση όσο το εύρος των δυνατοτήτων του αδαούς, που περιορίζει τον δημόσιο βίο στα στενά όρια της άγνοιας του.

Λήψη αποφάσεων με ένα «μυωπικό» σκεπτικό φτηνής πολιτικής ωφέλειας, ανάλογο των μειωμένων δυνατοτήτων του ελλειμματικού διαχειριστή των κοινών.

Άτομα πεπερασμένων ικανοτήτων, των οποίων το πολιτικό εύρος περικλείεται σε ένα βαζάκι βαζελίνης, του οποίου έγιναν αποδέκτες, σε μία σημειολογική κίνηση που αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την πραγματική τους πολιτική αξία.

Αυτοί οι δοτοί σε θέσεις εξουσίας, οι κατέχοντες δημόσιο αξίωμα, σέρνουν τις τύχες του τόπου στα μέτρα της δικής τους πολιτικής αδυναμίας.

Ακόμα και εάν παραβλεφθεί η πολιτική τους ένδεια, η δυνατότητα που τους παρέχει η θέση τους για την λήψη αποφάσεων με λογική «βαζελίνης», αποδεικνύεται επικίνδυνη και καταστροφική.

Μικρά και ευτελή προσωπικά κίνητρα για αποφάσεις, που φέρουν την βαρύτητα του δημόσιου τίτλου αυτού που ενεργεί, αποτυπώνονται σε κάθε πράξη του, αποδεικνύοντας το εύρος των δυνατοτήτων του.

Τόσο λίγος, τόσο μικρός, τόσο ελάχιστος, με πολιτική παρουσία ανάλογης βαρύτητας, αποδεικνύει το μικρό πολιτικό του ανάστημα σε κάθε ευκαιρία.

Στοιχείο που τον έχει κατατάξει στους αποτυχημένους της πολιτικής, στα όσα χρόνια πασχίζει ματαίως να κατακτήσει μία θέση ως αιρετός, καθώς επανειλημμένα έχει εισπράξει από τους ψηφοφόρους την άρνηση της εκλογής.

Τώρα, από θέση που του παραχωρήθηκε για τη διαχείριση των κοινών, νοιώθει ότι έγινε κάποιος, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ότι η πολιτική της «βαζελίνης» που ασκεί ενισχύει την απαξίωση που επί χρόνια εισέπραττε από τους ψηφοφόρους.

Ο τρόπος εκλογής πλέον αλλάζει και οι δοτές θέσεις παύουν να ισχύουν, μήπως και γλιτώσει αυτός ο τόπος από τα πρόθυμα ανδρείκελα που τοποθετούνται σε αυτές.

Τώρα που θα απαιτείται η ψήφος για την εκλογή σε κάθε ανάλογη θέση εξουσίας, θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες βαζελίνης για να γίνει αποδεκτή η εκλογική αποτυχία.

  

Διαβάστε ακόμα