Προκαλεί η κατάργηση των γραφείων Τουρισμού στις Κυκλάδες

Φωνές αντίδρασης

Μετά τη δημοσιοποίηση, η ένταση

Οι νέες καταργήσεις, του μνημονιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, που αυτή τη φορά αγγίζουν τις δομές του τουρισμού στο νησιωτικό χώρο, έχουν ήδη προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις.

Κατόπιν της γνωστοποίησης του νέου οργανογράμματος, που προτείνε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρώτη η «Κοινή Γνώμη» δημοσιοποίησε, ξεκίνησε ένας χορός αντιδράσεων από αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων του τουρισμού, εξαιτίας της προωθούμενης κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων.

Ένας σχεδιασμός, που βάζει λουκέτο στο γραφείο τουρισμού της Σύρου, στο γραφείο υποστήριξης τουρισμού στη Θήρα και στα γραφεία πληροφοριών της Πάρου και της Μυκόνου.

Τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι αντιδρώντες, μόλις η εφημερίδα δημοσιοποίησε τις κυβερνητικές προθέσεις, για νέες καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών στα νησιά, αποδεικνύει την ανυπαρξία ενημέρωσης των εμπλεκόμενων φορέων, πόσο μάλλον της προσχηματικής διαβούλευσης, που προηγείται τέτοιων αποφάσεων.

Στο νέο πρόγραμμα του Κυβερνητικό Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο εκδόθηκε την 1η Μαρτίου, περιλαμβάνει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και αφορά στην κατάργηση των τουριστικών υπηρεσιών από την πλέον τουριστική περιοχή της χώρας.

Όσον αφορά στη νησιωτικότητα, για ακόμα μία φορά αυτή αγνοείται, από τους κυβερνητικούς επιτελείς, επιδεικτικά, ακολουθώντας το ίδιο πνεύμα λογικής απαξίωσης των νησιών, που επικράτησε και στις προηγούμενες αποφάσεις καταργήσεων δομών της δημόσιας διοίκησης.

Γ. Μαχαιρίδης: «Το συγκεντρωτικό διοικητικό μοντέλο χρεοκόπησε τη χώρα»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνη Μανιτάκη, διαμαρτύρεται για την προσπάθεια του κεντρικού κράτους «να επανακτήσει υπηρεσίες που λειτουργούσαν αποκεντρωμένα», σχολιάζοντας αιχμηρά ότι «οι έχοντες την ευθύνη του σχεδιασμού του νέου Διοικητικού μοντέλου της χώρας, δεν μπορούν να κατανοήσουν πως το συγκεντρωτικό μοντέλο είναι αυτό που χρεοκόπησε την χώρα».

Ο Περιφερειάρχης κάνει λόγο για «διάφορα συστήματα που δρουν κεντρικά και προσπαθούν να επιβάλλουν δυσκίνητους συγκεντρωτικούς μηχανισμούς στην Αθήνα, αγνοώντας την δυναμική και τον ρόλο των Περιφερειών και στέκονται εμπόδιο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών στον Τουρισμό».

Υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας, βάσει και των εκχωρούμενων αρμοδιοτήτων προς αυτή, «να αναλάβει ρόλο όχι θεατή αλλά συνδιαμορφωτή της Περιφερειακής πολιτικής, στα πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας» και ειδικά για τον τομέα του τουρισμού, το αίτημα για «νομοθετική ρύθμιση για μεταφορά αρμοδιοτήτων που άπτονται της Τουριστικής Πολιτικής και του σχεδιασμού της Τουριστικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες».

Με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, ο κ. Μαχαιρίδης επισημαίνει ότι «επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η κυβερνητική προσήλωση στο συγκεντρωτικό αναποτελεσματικό και εντέλει αντιπαραγωγικό μοντέλο του Υπουργείου και μάλιστα στον βωμό της περιστολής δαπανών και του περιορισμού των δομών».

Διερωτάται δε «τι σχέση έχει η Τουριστική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον Πειραιά», όπου εκεί δημιουργείται η Περιφερειακή υπηρεσία Τουρισμού, που αφορά και στο Νότιο Αιγαίο, διαλύοντας τις Περιφερειακές υπηρεσίες Τουρισμού, «αντί να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες και το προσωπικό στις Αιρετές Περιφέρειες».

Ειδικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την κατ’ εξοχήν Τουριστική Περιφέρεια της χώρας, οι Διευθύνσεις και τα γραφεία Τουρισμού εξυπηρετούσαν πάνω από 7.000 Τουριστικές Επιχειρήσεις, πάνω από 2.000 ξενοδοχεία, πέντε χιλιάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια, και χιλιάδες άλλες Τουριστικές Επιχειρήσεις, χωρίς όμως να τη έχει εκχωρηθεί καμία αρμοδιότητα από το Υπουργείο Τουρισμού.

Οικτίρει δε «αυτούς που σχεδιάζουν το μέλλον της χώρας χωρίς την Περιφερειακή Ελλάδα» και όσον αφορά στην ανυπαρξία διαβούλευσης υπογραμμίζει ότι τέτοιες «επιλογές χωρίς τη συναίνεση των φορέων είναι ακυρωμένες εν τη γενέσει τους». Ζητά να συνυπολογιστεί η συνταγματική επιταγή της νησιωτικόττηας υπενθυμίζοντας ότι «όταν ο Νομοθέτης δρα κανονιστικά λαμβάνει υπ’ όψιν του την ιδιαιτερότητα του Νησιωτικού χώρου και καλεί «τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους αρχηγούς των κομμάτων να μην επιτρέψουν για μια ακόμα φορά την υποβάθμιση της αιρετής Περιφέρειας και να μην στερήσουν από τους νησιώτες επιχειρηματίες και πολίτες το δικαίωμα να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους συμπατριώτες μας της Ηπειρωτικής Ελλάδας και την ίδια πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δημοσίου και εν προκειμένου του Τουρισμού».

Γ. Δεκαβάλλας: «Οδυνηρή απόφαση για τον τουρισμό»

Για «χτύπημα» στη νησιωτική περιφέρεια κάνει λόγο ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, σε επιτολή που απέστειλε στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Τουρισμού ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Αντιδρώντας ο κ. Δεκαβάλλας στα όσα προτείνονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και αφορούν τις μεταρρυθμιστικές δράσεις για το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ., μιλά για υποβάθμιση του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου «στην παρεχόμενη από την πολιτεία υποστήριξη του τουριστικού τομέα της οικονομίας, κύριος πυλώνας του οποίου είναι τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά», με τους κατοίκους «στην πλειοψηφία τους να ασχολούνται με τον τουρισμό».

Ο Δήμαρχος επισημαίνει την αγνόηση του άρθρου 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας, καθώς και τις «υφιστάμενες δυσκολίες συγκοινωνίας με τον Πειραιά και το υψηλό πλέον οικονομικό κόστος αυτών».

Αναφέρεται επίσης στις «δεκάδες οικογένειες εργαζομένων, σήμερα στα γραφεία του ΕΟΤ, σε περιφερειακό επίπεδο, που θα αναγκαστούν είτε να μεταναστεύσουν στον Πειραιά, είτε να απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους».

Χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή «πρόχειρη, ότι υποβαθμίζει τον τουριστικό τομέα της οικονομίας των νησιών, κατά συνέπεια επιφέρει πλήγμα στην εθνική οικονομία της χώρας, είναι αντισυνταγματική και χαρακτηρίζει τους νησιώτες ως πολίτες γ΄ κατηγορίας».

Κρίνει δε ως «αυτονόητο η πρόταση αυτή, να απορριφθεί από κάθε λογικά σκεπτόμενο πολιτικό παράγοντα» και συμπληρώνει ότι «σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δίκαιες αντιδράσεις από τις τοπικές, νησιωτικές κοινωνίες» και εκφράζει την προσδοκία «η πρόταση αυτή να παραμείνει στα συρτάρια των γραφείων και να μη γίνει πραγματικότητα, η οδυνηρή αυτή απόφαση για τον τουρισμό μας ».

Α. Καρατάσος: «Απαράδεκτη κατάργηση στην έδρα του τουριστικότερου νομού»

Έντονη η αντίδραση που καταγράφεται και από την πλευρά της Κυκλαδικής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, με επιστολή του προέδρου της κ. Αντώνη Καρατάσου, προς τους βουλευτές του νομού, μέσω της οποίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτηρίζει, πρόταση κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, στην έδρα του τουριστικότερου νομού της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει «Εμείς περιμένουμε να γίνουν γραφεία ΕΟΤ σε όλα τα νησιά και αντί αυτού μαθαίνουμε ότι υπάρχει πρόθεση κατάργησης και της ΠΥΤ στη πρωτεύουσα του νομού μας».

Ο κ. Καρατάσος μιλά για ενέργεια υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, το οποίο, όπως επισημαίνει «είναι η μόνη ελπίδα των νησιών για επιβίωση στην υφιστάμενη δυσχερή οικονομική κατάσταση».

Λ. Στρατούρης: «Θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις»

Προς την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεγαλογιάννη επέλεξε να διαμαρτυρηθεί η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, με τον πρόεδρο της κ. Λευτέρη Στρατούρη να χαρακτηρίζει «αδιανόητη και λανθασμένη κίνηση, οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική δράση αφορά τον τουρισμό, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Μιλά για υποβάθμιση των νησιών, παρά το γεγονός ότι «Εάν κάτι έχει να επιδείξει η τουριστική καλοκαιρινή Ελλάδα, αυτό είναι τα νησιά» και ζητά να γίνει «επιτέλους πράξη η νησιωτικότητα».

Υπερμάχεται του έργου της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια, καθώς «έχει προσφέρει τα μέγιστα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις Π.Υ.Τ. Ελλάδος» και επισημαίνει ότι «και πριν μερικά χρόνια τα νησιά ανήκαν στον Πειραιά και είχαν προκύψει χιλιάδες προβλήματα».

Προειδοποιεί δε ότι θα αναγκαστεί ο κλάδος να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εάν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση.

Γ. Ρούσσος: «Οι Π.Υ.Τ. να περάσουν στις Περιφέρειες»

Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κατέθεσε προς την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του κ. Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος δηλώνει ναι μεν υπέρμαχος «κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στην αναδιοργάνωση – βελτίωση των υπηρεσιών από τις οποίες εξυπηρετούνται οι επιχειρήσεις μας και στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους του δημόσιου τομέα γενικότερα» όμως για την προκειμένη περίπτωση δηλώνει την «κατηγορηματική αντίθεση στην κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Νομού Κυκλάδων».

Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «αυτή η επιλογή δεν οδηγεί σε καμία λειτουργική βελτίωση ή εξοικονόμηση κόστους, ενώ επί της ουσίας αγνοεί την ίδια την ύπαρξη και τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού νησιωτών επιχειρηματιών οι όποιοι απασχολούνται στον τουριστικό τομέα».

Προτείνει μία «απλή και βιώσιμη» όπως τη χαρακτηρίζει λύση, η οποία αφορά στην «υπαγωγή των ΠΥΤ στην οργανωτική δομή των Περιφερειών, όπως ισχύει και με τις λοιπές διευθύνσεις (Βιομηχανίας, Εμπορίου, Μεταφορών, Υγείας κλπ), με αντίστοιχη μεταβίβαση του συνόλου των αρμοδιοτήτων» και συμπληρώνει «οι Διευθύνσεις Τουρισμού που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν στο οργανωτικό σχήμα των Περιφερειών, να αναλάβουν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν μέχρι σήμερα οι ΠΥΤ, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιήσεων – ποιοτικών ελέγχων, με μεταφορά του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και των σχετικών πιστώσεων που αφορούν τη μισθοδοσία, εξοικονομώντας έτσι σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους, ενώ το κεντρικό κράτος θα αναλάβει τον καθαρά εποπτικό του ρόλο όπως άλλωστε ισχύει».