Απάντηση του Υπ. Υγείας για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Κλειστό λόγω… κρίσης

  • Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2013 - 09:15

Στο επίκεντρο βρίσκεται ξανά το υπό κατασκευή Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, μετά την απάντηση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, σε σχετική ερώτηση που είχε θέσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης τον Ιανουάριο.

Επί υπουργίας του κ. Κακλαμάνη είχε ληφθεί απόφαση για την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος Κέντρου Υγείας του νησιού, η οποία, ωστόσο, πέρασε από… σαράντα κύματα, με δικαστική εμπλοκή με αιχμή κυρίως πολεοδομικά προβλήματα. Όπως ανέφερε στην ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης, αν και η έκβαση της υπόθεσης είχε αίσιο τέλος, εντούτοις, επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου ελήφθη νέα απόφαση για τη δημιουργία νοσοκομείου αρκετών κλινών. «Το νοσοκομείο τελείωσε προ ετών, ουδέποτε λειτούργησε, ο εξοπλισμός ενδεχομένως βρίσκεται στα κουτιά και βεβαίως ουδεμία συντήρηση του κτηρίου γίνεται», ανέφερε τότε στην ερώτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ερωτώντας τον Υπουργό Υγείας πόσο κόστισε το νοσοκομείο αυτό, αν έχει γίνει επίσημη παραλαβή του και πότε προσδιορίζεται χρονικά η έναρξη λειτουργίας του.

Στην απάντησή του, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στις 8 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, διευκρινίζει ότι το έργο «Μελέτη, Κατασκευή Οικοδομικών και Η/Μ εργασιών, προμήθεια και εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού Γενικού Νοσοκομείου Θήρας» ανατέθηκε στη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. με την αριθ. Υ4β/ΓΜ100923/28-7-2008 υπουργική απόφαση με προϋπολογισμό 13.900.000 €, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από Εθνικούς Πόρους (ΣΑΕ 091/5). Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, το έργο δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε στις 22/11/2008 με προβλεπόμενο χρόνο αποπεράτωσης τους 22 μήνες. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, «λόγω των γνωστών δημοσιονομικών προβλημάτων, η αποπεράτωσή του καθυστέρησε και μέχρι πρόσφατα ήταν σε διακοπή λόγω οφειλών, με υπολειπόμενες ορισμένες, μικρής κλίμακας, συμβατικές εργασίες (κυρίως δοκιμές, κλπ.). Με την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας οι οφειλές αυτές τακτοποιήθηκαν. Μέχρι σήμερα, με τον 27ο λογαριασμό, έχουν πληρωθεί 12.333.276,51 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο απομένουν μικρής κλίμακας εργασίες, καθώς και η εκτέλεση πρόσθετων υπό έγκριση εργασιών, τις οποίες έχει ζητήσει ο Φορέας Λειτουργίας του Νοσοκομείου (ΑΕΜΥ) καθώς και οι τοπικοί φορείς (Δήμος Θήρας κλπ.).

Ως εκ τούτου, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού, καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν υπάρχει προς το παρόν σε ό,τι αφορά το πότε θα λειτουργήσει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.