Στις επάλξεις το συντονιστικό φορέων Πάρου και Αντιπάρου για το Κέντρο Υγείας

Δεν εκφυλίζεται ο αγώνας

Στόχοι και ενωτική διάθεση, ο οδηγός τους για την προάσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων

Στα “χέρια” τους παίρνουν την υπόθεση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας οι φορείς της Πάρου και της Αντιπάρου, προκειμένου να διεκδικήσουν τη στελέχωση και την κάλυψη όλων των αναγκών του Κέντρου Υγείας.

Στην πρόσφατη ολομέλεια των συμμετεχόντων φορέων που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Πάρου, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τα τεκταινόμενα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα και αποφάσισαν μετά από διαλογική συζήτηση ότι ο αγώνας τους θα είναι διαρκής έως ότου κατοχυρώσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, την απρόσκοπτη πρόσβαση στην Υγεία. Μετά από μία σειρά σημαντικών και πολύμηνων κινητοποιήσεων, οι κάτοικοι εκφράζουν δημόσια την πρόθεσή τους να συνεχίσουν δυναμικά, με άξονα μία σειρά αποφάσεις, στις οποίες κατέληξαν πριν από λίγες ημέρες.

Προκήρυξη για παιδίατρο και ορθοπεδικό

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των φορέων, συζητήθηκε το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία της Πάρου και της Αντιπάρου, το οποίο αφορά στην ύπαρξη κενών θέσεων και συγκεκριμένα παιδιάτρου και ορθοπεδικού. Αξιολογώντας τις μέχρι τώρα κινήσεις τους, σε σχετική ενημέρωση που παρείχαν προς τα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι: “Από τη διαύγεια του υπουργείου Υγείας, προκύπτει ότι έγινε προκήρυξη δύο θέσεων για το Κέντρο Υγείας Πάρου επικουρικών ιατρών για την κάλυψη της κενής θέσης του παιδιάτρου και της κενής θέσης του ορθοπεδικού. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 11 Μαρτίου 2013 και αναμένεται η αξιολόγησή τους. Επίσημη ενημέρωση για την Πράξη υπουργικού συμβουλίου που αποδεσμεύει διορισμούς για την πρόσληψη και άλλων γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και προσωπικού του ΕΚΑΒ, καθώς και για την κρατική χρηματοδότηση του υγειονομικού αεροσκάφους της Πάρου δεν υπάρχει”.

Ενωτικές πρωτοβουλίες

Στη συνέχεια, τονίζοντας ιδιαίτερα πως “η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών της Πάρου και της Αντιπάρου θα έχει διάρκεια και θα περάσει από πολλές φάσεις”, επεσήμαναν ότι κρίνεται αναγκαίο αν επιθυμούν οι κάτοικοι να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην Υγεία, να διαφυλάξουν πρωτίστως, την ενότητά τους. “Πρώτο που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι η ενότητά μας. Αυτή είναι η δύναμή μας και αυτήν υπολογίζει η κυβέρνηση. Αν υπάρξουν διασπάσεις και μεμονωμένες πρωτοβουλίες, η μεγάλη αυτή προσπάθεια θα εκφυλισθεί και θα πάει χαμένη. Γι αυτό και οι όποιες πρωτοβουλίες χρήσιμο είναι να συζητιούνται στο συντονιστικό και στην ολομέλεια των φορέων”, ανέφεραν.

Ενεργοποίηση όλων των ενδιαφερομένων

Οι συμμετέχοντες μετά από συζήτηση, κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Αναλυτικά, αποφάσισαν: “Να παρακολουθείται συνεχώς η πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων, αλλά και η δραστηριότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επί του παρόντος ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας έχει υποβάλει μετά την 11η Φεβρουαρίου 2013 μόνο το ΚΚΕ”, σημείωσαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρέπει: “Να αναζητηθούν ιατροί, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ που επιθυμούν να εργασθούν στο Κέντρο Υγείας Πάρου, προκειμένου να καταρριφθεί η επιχειρηματολογία του υπουργείου, ότι δεν βρίσκει προσωπικό πρόθυμο να έλθει στην Πάρο”. Ακόμη, υπογράμμισαν πως πρέπει: “Να υπάρξει στενή συνεργασία με τους παριανούς και αντιπαριώτικους συλλόγους των Αθηνών” αφού, “έχει μεγάλη σημασία η ενεργοποίησή τους, επειδή βρίσκονται κοντά στα κέντρα αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί η πραγματοποίηση σύσκεψης με όλους τους τοπικούς συλλόγους των Αθηνών με σκοπό την πλήρη ενημέρωσή τους και το συντονισμό της κοινής δράσης”. Επιπρόσθετα, αποφάσισαν πως θα πρέπει “Να επιδιωχθεί η ενεργοποίηση της τοπικής κοινότητας των ευρωπαίων πολιτών καθώς και κάθε παριανού και φίλου της Πάρου που έχει τη δυνατότητα και μπορεί να βοηθήσει”.

Συλλογική υπόθεση

Στις προθέσεις τους, σύμφωνα με όσα πρόσθεσαν παρακάτω, είναι “να σταλούν στις αρχές Απριλίου τηλεγραφήματα από φορείς και μεμονωμένους πολίτες στον υπουργό Υγείας και τα κόμματα, με περιεχόμενο την υπενθύμιση των υποσχέσεων που έδωσαν” αλλά και “να πραγματοποιηθεί στα μέσα του Απρίλη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τα πολιτικά κόμματα, για τα θέματα που τους έχουμε θέσει και εν συνεχεία να δοθεί συνέντευξη τύπου στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωση”.

Επίσης, “να κατατεθούν προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση των νησιωτικών Κέντρων Υγείας στο σχέδιο νόμου “Ιπποκράτης”, που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο”.

Βασικό επιχείρημά τους, αποτελεί τέλος, και η κοινή δράση με τους υπόλοιπους Κυκλαδίτες. “Επειδή η αρχή της νησιωτικότητας είναι το βασικό μας επιχείρημα, το οποίο στηρίζεται στη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των νησιών μας, να απευθυνθούμε σε όλα χωρίς εξαίρεση τα νησιά των Κυκλάδων με στόχο το συντονισμό όλων των κυκλαδιτών σε κοινή δράση για τη βελτίωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στις Κυκλάδες. Η Πάρος προσφέρεται και συγκοινωνιακά για μια παγκυκλαδική συνάντηση φορέων με θέμα την υγεία, την οποία και θα επιδιώξουμε, όχι για να συζητήσουμε γενικά και αόριστα, αλλά για το πως θα οργανωθούμε για να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις σε κυκλαδικό επίπεδο”, υποστήριξαν καταλήγοντας.