Καλά νέα για την Υγεία

  • Δευτέρα, 1 Απριλίου, 2013 - 06:00

Μπορεί να σπανίζουν στα νησιά μας, μιας και έχουμε συνηθίσει κυρίως να αναφερόμαστε σε προβλήματα, όμως απ’ την Πάρο και τα Κουφονήσια φαίνεται να έρχονται καλά νέα για τον τομέα της υγείας. Προς επίλυση φαίνεται να είναι το θέμα των αεροδιακομιδών στην Πάρο, ενώ η ενίσχυση του ΚΥ του νησιού με δύο νέους γιατρούς δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας. Στα Κουφονήσια, η απόφαση για παράταση της θητείας του αγροτικού γιατρού μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας νέου, δεν θ’ αφήσει τους κατοίκους χωρίς περίθαλψη.

Σύντομα στον αέρα το υγειονομικό αεροσκάφος

Το ζήτημα το αεροδιακομιδών κυριάρχησε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο μεταξύ μελών του Συντονιστικού των φορέων για την υγεία και της Προέδρου του Βελεντζείου Ιδρύματος, κ. Ν. Κεσκινίδου, με αντικείμενο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στον τομέα της πρωτοβάθμιας δημόσιας περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Πάρου-Αντιπάρου.

Το υγειονομικό αεροσκάφος του Ιδρύματος, το οποίο ήταν καθηλωμένο κυρίως για οικονομικούς λόγους, ενδέχεται να είναι σε θέση να ξεκινήσει πτήσεις από 1η Μαΐου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η παρουσία στο αεροσκάφος συνοδού γιατρού, η διοίκηση του Ιδρύματος προσανατολίζεται αφενός στην υποβολή πρότασης στους γιατρούς του ΚΥ Πάρου να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αεροδιακομιδές ως συνοδοί γιατροί, αλλά κυρίως στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Νοσοκομείο Σύρου, για την πρόσληψη εξειδικευμένου γιατρού, που θα συνοδεύει τα επείγοντα περιστατικά, ώστε να λυθεί το πρόβλημα σε μόνιμη βάση. Ταυτόχρονα, πρόκειται να υποβληθεί υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με αίτημα την κάλυψη της δαπάνης των αεροδιακομιδών με το υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου.

Δύο επικουρικοί γιατροί στο ΚΥ Πάρου

Πέρα από τις αεροδιακομιδές, τα νέα στον τομέα της υγείας είναι ευχάριστα για την Πάρο, αφού με απόφαση που υπεγράφη την Παρασκευή 29/3 από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το ιατρικό δυναμικό του ΚΥ του νησιού, ενισχύεται με μία παιδίατρο και έναν ορθοπεδικό. Σύμφωνα με την ανάρτηση του πίνακα υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων σε νοσοκομεία του Α’ και του Β’ καταλόγου των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας, στο ΚΥ Πάρου τοποθετούνται ως επικουρικοί γιατροί, η παιδίατρος Σ. Αμπντουλλά, και ο ορθοπεδικός Δ. Κλαψάκης, ο οποίος έχει ήδη μία θητεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Οι δύο γιατροί είχαν στις αρχές Μαρτίου υποβάλει συμπληρωματική αίτηση, μετά την από 27/2 πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπουργού Υγείας, για την πλήρωση θέσεων με στόχο την κάλυψη της ιατρικής περίθαλψης σε νοσοκομεία της χώρας, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων, με την ανάρτηση πινάκων θέσεων για κάλυψη από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών.

Παρατείνεται η θητεία του αγροτικού στα Κουφονήσια

Επιπλέον, με άλλη απόφαση του Υπουργού Υγείας, που υπεγράφη στις 28/3, δίνεται η δυνατότητα παράτασης της θητείας του αγροτικού γιατρού που υπηρετεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίων. Ο αγροτικός γιατρός, Ν. Κοτρότσος, η θητεία του οποίου λήγει κανονικά στις 3/4, έχει τη δυνατότητα -εφόσον το επιθυμεί- να παραμείνει στο ιατρείο του νησιού μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από νέο γιατρό και πάντως για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών. Στη σχετική υπουργική απόφαση, ρυθμίζεται η παράταση θητείας αγροτικών γιατρών σε 10 νοσηλευτικές μονάδες της χώρας, ώστε να μην μείνουν οι κάτοικοι των αντίστοιχων περιοχών χωρίς γιατρό, μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από τους νέους αγροτικούς.