Τραγικές ελλείψεις ακόμη και σε αναλώσιμα στο Π.Π.Ι.

Χωρίς γιατρούς κινδυνεύει να μείνει η Κέα

Βασίζονται σε χορηγίες φορέων και ιδιωτών
  • Τρίτη, 2 Απριλίου, 2013 - 06:00

Τραγική είναι η κατάσταση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) της Κέας. Ο ένας μετά τον άλλον οι γιατροί φεύγουν, λόγω παραίτησης ή λόγω λήξεως της υποχρεωτικής τους υπηρεσίας, ενώ ένας γιατρός απειλεί με παραίτηση εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις ιατρικού προσωπικού. Το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης αλλά και της έλλειψης αναλώσιμων στο ΠΠΙ, τέθηκε μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, υπόψη του Προεδρείου της Βουλής, με αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος.

Ο βουλευτής συνυπέβαλε έγγραφο της Αντιδημάρχου Κέας το οποίο είχε ως βασικό αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και κοινοποιείτο στη 2η ΔΥΠΕ, τον Διοικητή και Διοικητικό Δ/ντη, τους Βουλευτές του Νομού και το ΠΠΙ Κέας. Στο έγγραφο αυτό περιγράφεται η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ιατρείο του νησιού, ζητώντας την άμεση επέμβαση του Υπουργού για την εξεύρεση άμεσης λύσης.

Τρομακτική υποστελέχωση

Στο ΠΠΙ υπηρετεί έως σήμερα ένας γιατρός γενικής ιατρικής, ένας παιδίατρος και ο αγροτικός γιατρός. Ωστόσο, ο παιδίατρος έχει δηλώσει παραίτηση και αναμένεται να αποχωρήσει πολύ σύντομα, η θητεία του αγροτικού γιατρού θα λήξει στο τέλος Μαΐου και ο γιατρός γενικής ιατρικής σκοπεύει να παραιτηθεί σε περίπτωση που οι υπόλοιπες θέσεις μείνουν κενές χωρίς δυνατότητα κάλυψης. Σύμφωνα δε, με τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ), στο ιατρείο θα έπρεπε κανονικά να υπηρετούν δύο γιατροί γενικής ιατρικής, ένας παιδίατρος, ένας νοσηλευτής, ένας παρασκευαστής και ένας οδηγός ασθενοφόρου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αντιδημάρχου Κέας, Ειρήνης Βελισσαροπούλου, αν και προβλέπονται δύο γιατροί γενικής ιατρικής, εντούτοις σήμερα υπηρετεί μόνο ένας, καθώς η θέση έμεινε κενή από το 2011 όταν η προηγούμενη γιατρός αποσπάστηκε αιφνιδίως. Την ίδια ώρα, η νοσηλεύτρια του ΠΠΙ βρίσκεται σε άδεια κύησης και αναμένεται να απουσιάσει για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ, αν και προβλέπεται υπηρεσία από δύο αγροτικούς γιατρούς, στο ιατρείο υπάρχει μόνο ένας.

Ανασφάλεια για τους κατοίκους

Οι κάτοικοι του νησιού αγωνιούν πάνω απ’ όλα για το μέλλον των παιδιών τους, καθώς σε ένα νησί με μόνιμο πληθυσμό άνω των 2500 κατοίκων, το 1/3 είναι παιδιά. Κάτοικοι αλλά και επισκέπτες του νησιού κινδυνεύουν να αφεθούν ουσιαστικά χωρίς τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης. «Η κατάσταση αυτή του ιατρείου έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία και ως δημοτική αρχή ζητούμε την άμεση εξεύρεση λύσης σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα» επισημαίνεται στο έγγραφο. Ο Δήμος ζητά να καλυφθεί μόνιμα μία θέση γιατρού γενικής ιατρικής και μία παιδιάτρου, καθώς και να αναπληρωθεί άμεσα η μία θέση νοσηλευτικού προσωπικού.

Τραγικές οι ελλείψεις

Στο έγγραφο της Αντιδημάρχου γίνεται αναφορά και στις απίστευτες ελλείψεις σε αναλώσιμα που αντιμετωπίζει το Ιατρείο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται με τη συνδρομή φορέων του νησιού, όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κέας, ο Σύλλογος Φίλων Κέας, ΜΚΟ όπως οι Γιατροί του Κόσμου, αλλά και ιδιωτών.