Μόνο ελλείψεις “φιλοξενούνται” στις κενές θέσεις των Περιφερειακών Ιατρείων της Κύθνου

“Βιώνουμε την ανασφάλεια”

“Προσευχόμαστε καθημερινά να μην πάθουμε τίποτε”

Υπό το καθεστώς τεράστιας αγωνίας ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Κύθνου αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης του Περιφερειακού αλλά και του Αγροτικού Ιατρείου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, Μανόλη Φίλιππα, οι κάτοικοι του νησιού έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη διάλυση των δομών Υγείας και μάλιστα σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης που επί της ουσίας, τους αφαιρεί το αυτονόητο δικαίωμα για πρόσβαση σε υγιείς και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης.

Αδιαφορία η απάντηση στην ανασφάλεια

Το εν λόγω ζήτημα έχει φέρει στο προσκήνιο της καθημερινότητας των 1.400 μόνιμων κατοίκων της Κύθνου, τα συναισθήματα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Τα προβλήματα που έχουν “τσακίσει” τις δομές του νησιού και χρήζουν άμεσων λύσεων, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Κύθνου αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Φίλιππας, “Καθημερινά βιώνουμε την αγωνία”.

Ωστόσο, παρά τις παρεμβάσεις του δήμου προς το αρμόδιο υπουργείο, όσο και προς τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, η δημοτική αρχή δεν έχει λάβει καμία απάντηση. “Έχουμε στείλει έγγραφο στο υπουργείο και στη 2η ΔΥΠΕ που ανήκουμε και κάνουμε παρεμβάσεις εδώ και δύο χρόνια. Δεν έχουμε καμία απάντηση. Εμείς ζητούμε τα αυτονόητα. Να πληρωθούν οι θέσεις, να έρθει ορθοπεδικός, παιδίατρος στο νησί και να μεριμνήσουν για τις ανάγκες μας”, τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Κάτοικοι και παιδιά κατώτερου Θεού;

Προκειμένου μάλιστα να περιγράψει με σαφήνεια το πρόβλημα, ο ίδιος προχωρά σε μία αναλυτικότερη περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. “Το προσωπικό του Περιφερειακού Ιατρείου Χώρας και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρικού Κέντρου Κύθνου αποτελείται από έναν παθολόγο, ένα χειρούργο, έναν αγροτικό ιατρό και δύο νοσηλεύτριες. Το οργανόγραμμα όλων των Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας περιλαμβάνει επίσης έναν Οδοντίατρο και έναν Παιδίατρο. Επειδή στο νησί διαθέτουμε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν, ζητήσαμε να γίνει αλλαγή ειδικότητας από Οδοντίατρο σε Ορθοπεδικό. Φυσικά δεν πήραμε απάντηση από τους αρμόδιους φορείς με αποτέλεσμα να μη διαθέτει το νησί αυτή τη στιγμή καμία από τις παραπάνω ειδικότητες”, υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας πως: “Στο θέμα του παιδιάτρου, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για καλυφθεί η συγκεκριμένη ειδικότητα. Είναι άδικο να υπάρχει σε άλλα νησιά και σε εμάς όχι. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα παιδιά μας είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, δίχως το βασικότερο αγαθό που είναι η υγεία”, διευκρινίζει.

Σε τεντωμένο σχοινί η μετακίνηση των ασθενών

Εξίσου σημαντικό όμως ζήτημα, αποτελεί και η ανάγκη αντικατάστασης του ασθενοφόρου. Όχι μόνο ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμού κατά τη μεταφορά ενός ασθενή αλλά και σε έκτακτα περιστατικά, ενδέχεται να αυξάνεται ο κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ασθενής, εξήγησε ο δήμαρχος, σχολιάζοντας στη συνέχεια: “Είχαμε ένα περιστατικό με ένα παιδί που γεννήθηκε πρόωρα και μάλιστα μέσα στο ασθενοφόρο. Είναι αρκετά παλαιό και δεν εξυπηρετεί. Είναι αναγκαία η αντικατάστασή του”. Εκτός αυτού, ο δήμαρχος της Κύθνου έθιξε και το γεγονός της ανυπαρξίας οδηγού ασθενοφόρου, καθώς στην παρούσα χρονική περίοδο, “ο μοναδικός οδηγός που διαθέτουμε, βρίσκεται σε άδεια μητρότητας”. Η περιγραφείσα κατάσταση, έχει ως αποτέλεσμα όπως δηλώνει, “να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή όλων των κατοίκων του νησιού. Το μοναδικό ασθενοφόρο που διαθέτουμε λόγω παλαιότητας πρέπει να προβεί άμεσα σε αντικατάσταση διότι τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα και η υγεία των μεταφερόμενων προσώπων αλλά και του πληρώματος του ασθενοφόρου που στη παρούσα φάση δεν υπάρχει” επισημαίνει συγκεκριμένα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέσω των προγραμμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου είχε εργασθεί για πέντε μήνες ένας άνθρωπος ως οδηγός. Υπενθυμίζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, ο κ. Φίλιππας δράττεται της ευκαιρίας να ευχαριστήσει δημόσια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β΄ ενώ την ίδια στιγμή συμπληρώνει πως το τρέχον διάστημα, οδηγούν το ασθενοφόρο εθελοντές, οι οποίοι όμως κινδυνεύουν σε πιθανό έλεγχο, να κληθούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα, αφού ακόη και το αίτημα για πιστοποίησή τους, έμεινε αναπάντητο από το υπουργείο.

Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και στον αριθμό των νοσηλευτριών (παραμένουν δύο στο νησί), εκ των οποίων η μία αναμένεται να αποσπαστεί, αφήνοντας πίσω της σημαντικό κενό.

“Παρακαλούμε να μην πάθουμε τίποτα”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κύθνου, υπογράμμισε πως, η υφιστάμενη κατάσταση, οδηγεί πολλούς από τους κατοίκους ακόμη και για τη διεκπεραίωση των γενικών τους εξετάσεων, να μετακινούνται στην Αθήνα, δαπανώντας σε μία κρίσιμη οικονομικά περίοδο, σημαντικά ποσά για τη μετακίνησή τους. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που αδυνατούν να ταξιδέψουν και γι αυτό πριν από κάποιους μήνες, η δημοτική αρχή είχε μεριμνήσει να επισκεφθεί το νησί κλιμάκιο ιατρών για εθελοντική παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας. “Ήρθαν εθελοντές ιατροί και παρείχαν τις υπηρεσίες τους. Ήταν ένα θετικό γεγονός που όμως σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα”, υποστήριξε, καταλήγοντας πως, “Η Κύθνος κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση έκτακτων περιστατικών, τα όποια χρήζουν άμεσης διακομιδής στο κοντινότερο νοσοκομείο που βρίσκεται στην Αθήνα. Υπάρχει ανασφάλεια στον κόσμο. Παρακαλούμε να μην πάθουμε τίποτα. Προσευχόμαστε να είμαστε καλά. Είναι το μόνο που έχω να σας πω”.