Επίκαιρη ερώτηση Συρμαλένιου για τα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου

Επιβεβλημένη η άρση της συγχώνευσης

  • Τρίτη, 9 Απριλίου, 2013 - 09:00

Την εκτίμησή του ότι η επιχειρούμενη συνένωση των οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή κατάσταση της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες, εκφράζει σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος.

Ο κ. Συρμαλένιος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε επαφές με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του Γ.Ν-Κ.Υ. Νάξου προαναγγέλλοντας ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση ώστε να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, επισημαίνει ότι η επιχειρούμενη συνένωση θα οδηγήσει σε κατάργηση της διοικητικής, ιατρικής και νοσηλευτικής αυτοτέλειας και των δύο νοσοκομείων, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Στο επίκεντρο η νησιωτικότητα

Επιχειρηματολογώντας κατά της συνένωσης, ο κ. Συρμαλένιος επικαλείται την έννοια του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της νησιωτικότητας, δίνοντας έμφαση στο ότι δεν είναι δυνατόν ούτε και ο υγειονομικός χάρτης της χώρας να αντιμετωπίζει με τα ίδια κριτήρια τη χερσαία και νησιωτική Ελλάδα. «Οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, άμεσα, με ασφάλεια, με κάθε καιρό, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς κόστος» επισημαίνει, υπενθυμίζοντας ότι με τη συνένωση οι κάτοικοι 24 νησιών των Κυκλάδων θα πρέπει να εξυπηρετούνται πλέον μόνο από ένα νοσοκομείο, την ώρα, μάλιστα, που ο δεύτερος «μεγάλος ασθενής» του νομού, η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, δεν είναι σταθερή και αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα.

Απειλείται η ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες

Όπως επίσης αναφέρει ο κ. Συρμαλένιος, η ομάδα νησιών που θα εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο με έδρα τη Σύρο έχει μόνιμο πληθυσμό μεγαλύτερο των 75.000 κατοίκων, ενώ τη θερινή περίοδο ξεπερνά τους 500.000. Επιπλέον, θίγει το θέμα των ορεινών περιοχών και των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων, που στη Νάξο, για παράδειγμα, ξεπερνούν τα 50 χλμ. Αναφερόμενος δε, στο θέμα των διακομιδών (το 2012 έγιναν 317 διακομιδές μόνο από τη Νάξο), ο βουλευτής τονίζει ότι η ενοποίηση θα αυξήσει τα ήδη τεράστια προβλήματα που σημειώνονται και σε αυτό το επίπεδο, σημειώνοντας ότι το κόστος τους ανέρχεται σε πάνω από 1.500.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Συρμαλένιος ερωτά τον Υπουργό Υγείας πώς θα καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων των Κυκλάδων και των χιλιάδων τουριστών, καθώς και οι απαιτήσεις στον τομέα της υγείας λόγω νησιωτικότητας, από την επιχειρούμενη συνένωση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, τονίζοντας ακόμη ότι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό προϋποθέτει τουριστικούς προορισμούς με πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας ή οικογένειες με παιδιά, κάτι που στην περίπτωση των Κυκλάδων δεν προβλέπεται να ισχύει στο μέλλον.