Στις Κυκλάδες η Κινητή Μονάδα Ψηφιακής Μαστογραφίας

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στην Άνδρο

  • Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2013 - 06:00

Δωρεάν εξέταση μαστογραφίας για γυναίκες 40-70 ετών προσφέρουν στην Άνδρο το Κέντρο Υγείας του νησιού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία και την Κινητή Μονάδα Ψηφιακής Μαστογραφίας. Οι γυναίκες του νησιού θα μπορούν να εξεταστούν με το νέας τεχνολογίας ψηφιακό μηχάνημα, κατόπιν ραντεβού, επικοινωνώντας στο 2282360000. Ο κινητός μαστογράφος θα βρίσκεται στο νησί από τις 18 έως τις 24 Απριλίου.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο στη χώρα μας φτάνει τα 4.500, με αυτόν τον τύπο καρκίνου να αποτελεί την συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας, ενώ παγκοσμίως αντικατοπτρίζει το 18% όλων των γυναικείων καρκίνων. Περισσότεροι από 13.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού σημειώνονται κάθε χρόνο κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 50-64 ετών.

Το «κλειδί» η έγκυρη διάγνωση

Παρόλο που ο αριθμός των καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα των ασθενών έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι που οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση που προσφέρουν τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα, στην επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού για στην πραγματοποίηση τακτικών εξετάσεων, καθώς και στις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς αλλά και αξιόπιστες μορφές μαστογραφίας και η φυσική συνέχεια της αναλογικής μαστογραφίας στον 21ο αιώνα. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα έχει χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας.

Ποιες γυναίκες μπορούν να εξεταστούν

Στον κινητό μαστογράφο μπορούν να εξεταστούν γυναίκες που η ηλικία τους είναι μεταξύ 40 και 70 ετών, δεν έχουν κάνει μαστογραφικό έλεγχο τους τελευταίους 12 μήνες, δεν έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό και που την ημέρα της εξέτασης δεν έχουν έμμηνο ρύση. Δεν εξετάζονται γυναίκες που έχουν την οικονομική άνεση ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για να κάνουν μαστογραφία σε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο. Συνήθως, ο κινητός μαστογράφος λειτουργεί σε δύο βάρδιες: μία πρωινή (8-1 μμ.) και μία απογευματινή (4-9 μμ.).

Προληπτικός έλεγχος για 12 χιλ. γυναίκες

Η ιδέα για τη δημιουργία μονάδας κινητού μαστογράφου, γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των απομακρυσμένων περιοχών για άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και έγινε πραγματικότητα χάρις στη συνεργασία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας και της εταιρίας καλλυντικών Avon, η οποία αγόρασε και εξόπλισε την κινητή μονάδα. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο 2010 και έκτοτε η μονάδα ταξιδεύει σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, προσφέροντας μαστογραφικό έλεγχο σε γυναίκες που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο έλεγχος είναι δωρεάν και χρηματοδοτείται από τη χορηγό Avon. Η μονάδα επισκέφθηκε έως τον περασμένο Οκτώβριο 111 περιοχές της χώρας, πραγματοποιώντας δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε 12.735 γυναίκες. Το 2011 βρέθηκε στην Πάρο όπου διενέργησε 204 μαστογραφικούς ελέγχους, ενώ, κατά το περσινό έτος επισκέφθηκε τη Σαντορίνη και την Κύθνο, πραγματοποιώντας 198 και 53 ελέγχους αντιστοίχως.