Αιχμές του Βελεντζείου Ιδρύματος προς ιατρούς του Κ.Υ. Πάρου με “φόντο” την άρνησή τους για συνοδεία των ασθενών με το υγειονομικό αεροσκάφος

Προτιμούν το ακριβό “κάρβουνο”

Αρνήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” η επιστημονική διευθύντρια του Κ.Υ του νησιού Ελισάβετ Κοκκελίδου

Εντελώς αρνητική στην παραχώρηση δήλωσης στην “Κοινή Γνώμη” παρουσιάστηκε χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία, η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Πάρου, Ελισάβετ Κοκκελίδου αναφορικά με τις αιχμές που αφήνει το Δ.Σ. του Βελεντζείου Ιδρύματος για την “προσβλητική” στάση της ίδιας και κάποιων ιατρών σχετικά με τη θεσμική κάλυψη του υγειονομικού αεροσκάφους.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη του Βελεντζείου Ιδρύματος, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν για τα θέματα του Κέντρου Υγείας παρουσία τεσσάρων ιατρών και της επιστημονικής διευθύντριας, ενημερώνουν τους Παριανούς ότι η πρόθεσή τους να συνδράμουν στις αεροδιακομιδές σε περίπτωση κρατικής απουσίας, συναντά εμπόδια και προσβλητικές συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι τόσο η κ. Κοκκελίδου, όσο και οι συγκεκριμένοι ιατροί αρνούνται να συνοδεύσουν τους ασθενείς με το υγειονομικό αεροσκάφος προβάλλοντας ως επιχείρημα τη μη θεσμική κάλυψή του, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με την επιστημονική διευθύντρια, η οποία απαντώντας, “Δε μιλάω”, σε ανάλογη ερώτηση, έκλεισε το τηλέφωνο με αποτέλεσμα να αφήσει αναπάντητα όλα τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν όπως: Για ποιο λόγο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θεσμική κάλυψητου υγειονομικού αεροσκάφους, αλλά και με ποιο επιχείρημα “προτιμά” τα πλωτά μέσα για τη διακομιδή των ασθενών.

Απαραίτητη η παρουσία ιατρών – συνοδών

Στην ενημέρωση που παρέχει το Βελέντζειο Ίδρυμα, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ετησίως προβλέπεται το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ για τις διακομιδές και τη λειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους, το οποίο υπάρχει στη διάθεση του Παριανού λαού εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα για τη διακομιδή των ασθενών ενώ υπογραμμίζεται ότι η συμβολή του είναι καθαρά επικουρική. Το μείζον θέμα που στηλιτεύεται όμως είναι ότι στην εν λόγω ενημερωτική συνάντηση, δεν παρευρέθησαν οι μόνιμοι ιατροί του Κέντρου Υγείας αφού δεν κλήθηκαν από την κ. Κοκκελίδου, οι οποίοι είναι απαραίτητοι συνοδοί για τη μεταφορά των ασθενών. “Δεν μπορεί πλέον το Βελέντζειο Ίδρυμα να συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Κέντρο Υγείας Πάρου, όταν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι δεν έχουν αποδεδειγμένα εξαντλήσει τις απαιτούμενες ενέργειες προς τους κρατικούς φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους” αναφέρουν αρχικά, συμπληρώνοντας πως: Δεν είχαν κληθεί, όλως περιέργως, από την επιστημονική διευθύντρια να παρευρεθούν στη συνάντηση αυτή, οι μόνιμοι ιατροί του Κέντρου Υγείας Πάρου, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδράμουν ουσιαστικά και καταλυτικά στην επίλυση των προβλημάτων που θα συζητούντο, ιδιαίτερα μάλιστα για τις αεροδιακομιδές των ασθενών”.

Δε συναινεί στις αεροδιακομιδές

Στη συνέχεια, αναφερόμενοι στη θέση της επιστημονικής διευθύντριας, υποστηρίζουν: “Η θέση της κας Κοκκελίδου, που εκφράσθηκε μάλιστα και σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε την επόμενη ημέρα με τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος και δήμαρχο Πάρου κ. Βλαχογιάννη, ήταν ότι δεν υπάρχει θεσμική κάλυψη για την λειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους και ότι η ίδια, από την θέση που έχει στο Κέντρο Υγείας Πάρου, δεν θα επιτρέψει τις αεροδιακομιδές των ασθενών με το υγειονομικό αεροσκάφος. Με τη θέση της, συμφώνησαν, αρχικά, και κάποιοι εκ των ιατρών που ήταν παρόντες στη συνάντηση αυτή”. Επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Κάποιοι εκ των παρευρισκόμενων ιατρών, όχι μόνον αμφισβήτησαν εκ νέου τη θεσμική κάλυψη λειτουργίας του υγειονομικού αεροσκάφους, με τον γνωστό πλέον χαρακτηρισμό του - “αεροπλανάκι” - αλλά δήλωσαν επίσης ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διακομιδές ασθενών, ότι δεν είναι ειδικευμένοι και δεν έχουν τις γνώσεις για αεροδιακομιδές”, πρόσθεσαν ότι, οι ίδιοι “έκαναν λόγο και για οικονομικό αντάλλαγμα σε περίπτωση που θα αποφασίσουν να συνοδεύουν ασθενείς”.

Ακριβή... ταλαιπωρία

Συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα, τα μέλη του Βελεντζείου Ιδρύματος, σχολιάζουν και το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι ιατροί, “Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν έχουν προφανώς πρόβλημα να συνοδεύουν τους ασθενείς είτε με το πλοίο της γραμμής, είτε με τα εκάστοτε ιδιωτικά πλωτά σκάφη”, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι: “Τόσο ο κίνδυνος και η απίστευτη ταλαιπωρία για την υγεία του ασθενή που μεταφέρεται με τα πλωτά αυτά μέσα, οι τριτοκοσμικές συνθήκες μεταφοράς των ασθενών, όσο και η υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογούμενων πολιτών από τη λειτουργία των πλωτών αυτών μέσων, είναι δεδομένα, βέβαια και αδιαμφισβήτητα”.

Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι στη θέση τους συνηγορούν κατά καιρούς και “το Συντονιστικό, Σύλλογοι και Φορείς του τόπου μας και όχι μόνον, κόμματα της Ελληνικής Βουλής, ο ίδιος ο υπουργό Υγείας, δημοσιογράφοι από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τηλεοπτικά κανάλια” όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν .

Απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά

Προς το τέλος της ανακοίνωσης, αν και ξεκαθαρίζουν για ακόμη μία φορά πως η διάθεση του υγειονομικού αεροσκάφους αφορά αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των Παριανών, ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το ανέφικτο των αεροδιακομιδών από τη στιγμή που δε συναινεί η επιστημονική διευθύντρια, δεν υπάρχουν ιατροί να συνοδεύσουν και μάλιστα απαξιώνονται οι προθέσεις του Ιδρύματος. “Ενημερώνουμε επίσης την Παριανή κοινωνία ότι η διάθεση και λειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους, τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο, προϋποθέτει, πλέον, όχι την απαξίωση του Βελεντζείου Ιδρύματος από μέρους του διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Πάρου, αλλά την συνεργασία και συνδρομή τους” επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας τέλος ότι, “Ήδη το Βελέντζειο Ίδρυμα ενεργεί ώστε να υπάρξει μόνιμος ιατρός ειδικευμένος στις αεροδιακομιδές, που θα μπορεί να συνδράμει επίσης στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και στις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Πάρου. Δεν είναι πλέον επιθυμητό από την πλευρά του Βελεντζείου Ιδρύματος, που επί σειρά ετών, χρηματοδοτεί την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάρου, να αντιμετωπίζει τέτοια απαξιωτική και προσβλητική στάση και συμπεριφορά”.