Τα προβλήματα της Υγείας στο νησιωτικό χώρο αντικείμενο διαλόγου στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

“Το κράτος αποποιείται τις ευθύνες του”

- Στις ελλείψεις οι δήμαρχοι, θα απαντήσουν με μελέτη και συγκεκριμένα στοιχεία - Εναντιώνονται στη μετριοπαθή στάση της ΚΕΔΕ που δεν προωθεί τα αιτήματα των νησιωτών

Η αγανάκτηση, η αγωνία και ο έντονος προβληματισμός κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά στο ευαίσθητο θέμα της Υγείας στο νησιωτικό χώρο.

Οι δήμαρχοι στη συζήτηση που πραγματοποίησαν ανέφεραν τα προβλήματα του κάθε νησιού και αποφάσισαν πως η απάντηση στη συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια συρρίκνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας θα είναι η καταγραφή των προβλημάτων, των δομών και των αναγκών με σκοπό να διεκδικηθούν από το υπουργείο Υγείας τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.

Η “Κοινή Γνώμη” μέσα από πλείστα δημοσιεύματα έχει αναδείξει τα μείζονα ζητήματα στο χώρο της Υγείας, ωστόσο στο σημερινό δημοσίευμα παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία από τις τοποθετήσεις των δημάρχων του νομού Κυκλάδων από τη χθεσινή συνεδρίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόμοια αιτήματα με εκείνα των Κυκλάδων εξέφρασαν και οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου.

Νησιωτική Περιφέρεια με τις μεγαλύτερες ελλείψεις

Το πολυσυζητημένο θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της εν λόγω συνεδρίασης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Ευστάθιος Κουσουρνάς έδωσε το στίγμα της υφιστάμενης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λέγοντας πως, “Είναι γεγονός ότι η Υγεία στα νησιά νοσεί. Οι νησιωτικοί ΟΤΑ αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υγειονομικό υλικό είναι αυξημένες. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι εκείνη με τις μεγαλύτερες ελλείψεις, τη στιγμή που θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας”.

Ο ίδιος, τόνισε μάλιστα ότι “στοχευμένα το κράτος απαξιώνει και αποποιείται τις ευθύνες του” και θα πρέπει οι δήμοι μέσω της ΠΕΔ να καταγράψουν με ακρίβεια τα δεδομένα τους. Δηλαδή, τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τις υπάρχουσες δομές και σε δεύτερο χρόνο, να σχεδιαστεί μία μελέτη που θα αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας και θα ασκηθεί πίεση. “Αν μέχρι τώρα καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων στα νησιά, αυτό προκύπτει από την καλή θέληση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο υπερβάλει εαυτόν”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε εξαγγελία του υπουργού για νέο υγειονομικό χάρτη, παραμένει ως απλή εξαγγελία.

“Η εικόνα διαμορφώνεται τραγική”

Πρώτος τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος έθιξε το θέμα της μείωσης των οργανικών θέσεων του Γενικού Νοσοκομείου. “Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη λειτουργία του, δεν μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο του για τις Κυκλάδες εξαιτίας των μειώσεων ενώ σίγουρα συνηγορεί και η κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στα νησιά που εξυπηρετούνται” δήλωσε, προσθέτοντας ότι “Έχουμε ασθενείς Κυκλαδίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους. Η εικόνα του Νοσοκομείου, αρχίζει να διαμορφώνεται όχι ανησυχητική αλλά τραγική”. Μάλιστα ο δήμαρχος, σημείωσε πως το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να τύχει της υποστήριξης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

“Να αντιδράσουμε”

Ακολούθως, ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης, εξήγησε ότι στόχος της ΠΕΔ θα πρέπει να είναι η αντίδραση με σκοπό να μειωθούν τα προβλήματα της Υγείας στα νησιά και κατ΄ επέκταση να ελαχιστοποιηθεί το αίσθημα της ανασφάλειας στους κατοίκους. Ο κ. Μπαμπούνης υπενθύμισε στο σώμα ότι “αναγκάστηκα να προσφύγω στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσω τα αυτονόητα, τη στελέχωση του Αγροτικού μας Ιατρείου με ιατρούς. Η απάντηση του Εισαγγελέα της Σύρου για να γνωρίζετε είναι η εξής: “Δεν μπορώ να κάνω κάτι άμεσα. Αν υπάρξει κάποιο συμβάν τότε μόνο μπορώ να παρέμβω””,είπε, τονίζοντας ότι όσο αφήνονται στην τύχη τα πράγματα, “χρόνο με το χρόνο η κατάσταση γίνεται πιο τραγική”. Ένας από τους πονοκεφάλους για το νησί της Σίφνου, είναι και η έλλειψη παιδιάτρου από το Φεβρουάριο. Σχετικά με αυτό το στοιχείο, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι ο δήμος παρέχει χώρο διαμονής σε όποιον παιδίατρο επιθυμεί να εργαστεί στη Σίφνο, η οποία μετρά περισσότερα από 500 παιδιά. Προς το τέλος της τοποθέτησής του, ανέφερε ότι ο δήμος έχει συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τις αεροδιακομιδές ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων.

Τους παραπέμπουν σε ιδιώτες

Από τη σκοπιά του, ο δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, έθιξε το ζήτημα της μη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου της Σαντορίνης για το οποίο όπως εξήγησε απαιτείται η συνδρομή του κράτους ως ένα βαθμό αφού ένα σημαντικό ποσό για τη χρηματοδότησή του, προκύπτει από Ίδρυμα. “Είναι ένα μεγάλο Νοσοκομείο, εξοπλισμένο πλήρως, έτοιμο να λειτουργήσει σε χώρο που έχει παραχωρήσει η Εκκλησία και πρόκειται μέσα από Ίδρυμα να δοθούν χρήματα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει και η μόνη λύση σύμφωνα με θέση υπουργού, είναι η συνεργασία με ιδιωτικό τομέα”, υπογράμμισε, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι η απάντηση του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου ήταν σαφής. “Αυτά που ξέρατε, ξεχάστε τα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λειτουργήσει”.

Ελλείψεις και γραφειοκρατία

Ο δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνολική υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας και των τριών Περιφερειακών Ιατρείων. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε προχωρήσει σε μήνυση κατά του ΕΚΑΒ για σοβαρά περιστατικά ασθενών που διεκομίσθησαν με πλωτά μέσα, ενώ αμέσως μετά σχολίασε και το ζήτημα των αεροδιακομιδών. Ωστόσο, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της δημιουργίας μίας μονάδας αιμοκάθαρσης, η οποία θα προχωρήσει αν υπάρξει λύση σε γραφειοκρατική εμπλοκή στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η χρηματοδότηση θα προέλθει από Ίδρυμα του νησιού. Ο κ. Γλυνός μάλιστα σημείωσε ότι ελλείψεις παρατηρούνται ακόμη και στους οδηγούς των ασθενοφόρων, τα οποία οδηγούν εθελοντές.

“Βάζουμε το χέρι στην τσέπη”

Τελευταίος μίλησε ο δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας, ο οποίος διατύπωσε την ανησυχία του σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ ταυτόχρονα, έθιξε τα ζητήματα των παρουσιαζόμενων καθημερινών περιστατικών τους θερινούς μήνες, όπου η έλευση μεγάλου αριθμού επισκεπτών, επιβάλει να αντιμετωπισθεί το νησί ως μεγάλο πληθυσμιακά. Ο κ. Κουσαθανάς συμπλήρωσε ακόμη ότι κενές θέσεις υπάρχουν ακόμη και στο βοηθητικό προσωπικό, γεγονός που απαιτεί ουσιαστικά οι βάρδιες να καλύπτονται και από τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας. “Χρειάζεται να βάζουμε το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα αναλώσιμα” τόνισε κλείνοντας.

“Πυρά” κατά της ΚΕΔΕ

Κοινή παρατήρηση από το σύνολο σχεδόν των δημάρχων ήταν και η μετριοπαθής στάση της ΚΕΔΕ όσον αφορά στα συγκεκριμένα σοβαρά προβλήματα που βιώνει ο νησιωτικός χώρος. Αρκετοί τόνισαν ότι, “πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα σε συνάρτηση και με τη λειτουργία της ΚΕΔΕ, η οποία δε λειτουργεί. Αν η ΚΕΔΕ είχε κρατήσει μία πιο σθεναρή στάση σε θέματα που απασχολούν τους δήμους, θα είχαμε ίσως καταφέρει να αποτρέψουμε καταστάσεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θήρας, για να προσθέσει πως, “Η ΠΕΔ οφείλει να πιέσει την ΚΕΔΕ μαζί με τις άλλες ΠΕΔ της Ελλάδος”. Συμπληρωματικά και ο Γιάννης Δεκαβάλλας επεσήμανε ότι “η ηγεσία της ΚΕΔΕ είναι εξαρτημένη από την κεντρική εξουσία και δεν αποτρέπει πολιτικές που χτυπούν το νησιωτικό χώρο”.

Να αποτραπεί η κατάρρευση

Η κάκιστη εικόνα που παρουσιάζουν τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας αλλά και του νομού Κυκλάδων εξαιτίας των καταστροφικών κυβερνητικών πολιτικών, στηλιτεύονται και από το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού. Μεταξύ άλλων, σε ανάλογη ανακοίνωση που εξέδωσαν, επισημαίνουν: “Εδώ και καιρό έχει αρχίσει μια προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου, “κομμένη και ραμμένη” στα μέτρα της Τρόικας και της Συγκυβέρνησης, που δυστυχώς με την ψήφο του Ελληνικού Λαού καρατομούν και ισοπεδώνουν τα πάντα, ακόμα και το ευαίσθητο κομμάτι της υγείας” προσθέτοντας στη συνέχεια ότι, “Η συνεχής υποβάθμιση του νοσοκομείου δεν μπορεί παρά να μας ενώσει όλους σε έναν και μοναδικό αγώνα με στόχο όχι μόνο την αποτροπή κατάρρευσης του Κράτους Πρόνοιας, αλλά και ενός “μάχιμου νοσοκομείου”, όπως πολύ σωστά ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων το χαρακτηρίζει”. Τέλος, δηλώνουν ότι τάσσονται με “ το πλευρό των ιατρών του νοσοκομείου μας” δηλώνοντας “έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε οποιοδήποτε αγώνα με όποια μορφή κι αν αυτός εκφραστεί από την κοινωνία της Σύρου.”.

“Συμπαρίσταμαι στον αγώνα τους”

Επιπρόσθετα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, έχοντας προσωπική αντίληψη, από τις συχνές επισκέψεις του στα νησιά της Μητρόπολης, με αντίστοιχη ανακοίνωση που απέστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τονίζει: “Συμμερίζομαι την αγωνία του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων για την επιχειρούμενη αποδυνάμωση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και δηλώνω ότι συμπαρίσταμαι στις ενέργειές του προς κάθε κατεύθυνση και φορέα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας, το οποίο προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στο λαό των Κυκλάδων, το δε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του έχει αποδείξει ότι εργάζεται με ζήλο, αυταπάρνηση, επίγνωση και πέραν των δυνάμεών του.”