Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας

Ενημέρωση και αντιμετώπιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων και Λογοθεραπευτών Ελλάδος στη Σύρο, με στόχο την ενημέρωση του κοινού γύρω από το ρόλο της λογοθεραπείας στην αποκατάσταση των δυσκολιών επικοινωνίας, ομιλίας, φωνής, μάσησης ή και κατάποσης.

Η εκδήλωση διεξάχθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ερμούπολη, με ομιλήτρια τη λογοθεραπεύτρια Φανή Τόμελιτς, η οποία αναφέρθηκε στα αίτια των διαταραχών επικοινωνίας που εμφανίζονται στη ζωή παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων και είναι είτε νευρολογικά είτε εξελικτικά.

Οι συνηθέστερες αιτίες διαταραχών σε παιδιά οφείλονται σε τραυλισμό και σε Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Βαρηκοΐα και Κώφωση. Παράλληλα, υπάρχουν και οι εξελικτικές φωνολογικές διαταραχές, όπου δεν είναι οργανωμένο το φωνολογικό σύστημα και απλοποιείται συστηματικά η ομιλία ενός παιδιού, αλλά και εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές, όπου εμφανίζονται προβλήματα στη γραμματική, τη σύνταξη, αλλά και την αντίληψη του λόγου.

Ο τραυλισμός είναι η συνηθέστερη διαταραχή και στους ενήλικες, ενώ επικοινωνιακά προβλήματα οφείλονται επίσης σε νευρολογικές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Πάρκινσον, σε διαταραχές φωνής όπως λειτουργικές δυσφωνίες και σε ψυχιατρικές διαταραχές.

Ο λογοπεδικός μέσα από συγκεκριμένες δοκιμασίες καλείται να αξιολογήσει και να ενισχύσει τις δεξιότητες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποτρέψει την επιδείνωση των δυσλειτουργιών που επιφέρουν οι παθήσεις που εκδηλώνονται.

Ετικέτες: