«Όχι» σε νέα απραξία του ιατρικού υπερηχογράφου από τον Εμπορικό Σύλλογο Τήνου

Το κράτος δεν πληρώνει αλλά εισπράττει

  • Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2013 - 06:00

Μετά το τελεσίγραφο του Δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά, αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Τήνου, στο οποίο διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση ότι «η υπομονή της Τήνου εξαντλήθηκε», προαναγγέλλοντας δυναμική κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας αν δεν εξευρεθεί άμεση λύση, τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο Εμπορικός Σύλλογος του νησιού, ο οποίος, με έγγραφό του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το ζήτημα της λειτουργίας του υπερηχογράφου.

Με δεδομένο ότι η θητεία του επίκουρου ιατρού ακτινοδιαγνώστη, ο οποίος υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας του νησιού, πρόκειται να λήξει στις 27 Ιουνίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Τήνου ζητά να υπάρξει άμεση πρόβλεψη ώστε να μην διακοπεί η διενέργεια απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων στο νησί, είτε αυτό θα γίνει με ανανέωση της σύμβασης του ήδη υπηρετούντος ιατρού είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

Δυόμιση χρόνια σε απραξία

Το ιατρικό μηχάνημα αξίας 30 χιλιάδων ευρώ είχε παραδοθεί στο Κέντρο Υγείας Τήνου τον Ιανουάριο 2010, μετά από πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου και με τη συνδρομή όλων των Τηνιακών πολιτών, φορέων και συλλόγων. Ο υπερηχογράφος διαθέτει δύο κεφαλές, μία για υπέρηχους κοιλίας και μία για διαγνωστικές εξετάσεις σε ενδοκρινολογία, αγγειολογία, αγγειοχειρουργική, ορθοπεδική, ουρολογία και γυναικολογία.

Ωστόσο, το μηχάνημα δεν λειτούργησε παρά δυόμιση χρόνια μετά την παράδοσή του στο Κέντρο Υγείας, και αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες πιέσεις του Εμπορικού Συλλόγου προς τους αρμοδίους φορείς. Τον περσινό Ιούλιο τοποθετήθηκε σε θέση χειριστή του μηχανήματος ο επικουρικός ιατρός ακτινοδιαγνώστης κ. Παναγιώτης Αγγελάκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος, μέσα στους εννέα μήνες λειτουργίας του διαγνωστικού μηχανήματος, έχουν εξετασθεί συνολικά 929 ασθενείς και έχουν πραγματοποιηθεί 1.021 υπέρηχοι (522 υπέρηχοι κοιλίας, 224 triplex αγγείων, 194 υπέρηχοι θυρεοειδούς και 81 λοιποί υπέρηχοι.

Μόνο κέρδος για ένα κράτος-«θεατή»

Η προμήθεια του υπερηχογράφου για το νησί της Τήνου, αποτελεί ένα παράδειγμα αυτοοργάνωσης των πολιτών σε ένα κράτος το οποίο στέκεται συχνά ανήμπορο να παράσχει βασικές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νησιά. Το μηχάνημα αγοράστηκε και παραδόθηκε στο Κέντρο Υγείας, όμως χρειάστηκαν 2,5 χρόνια μέχρι οι αρμόδιες υπηρεσίες να κινηθούν με αποτελεσματικότητα και να τοποθετήσουν γιατρό-χειριστή στο νησί. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για τα αναλώσιμα και τη συντήρηση του υπερηχογράφου καλύπτονται από τον Εμπορικό Σύλλογο Τήνου, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να καταβάλει ες αεί τα έξοδα αυτά, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματική δαπάνη του κράτους αφορά μόνο στην καταβολή του μισθού για τον γιατρό ακτινοδιαγνώστη.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Ανδρέας Τσιμέκης, και η Γενική Γραμματέας, Λουκία Κολλάρου, «το κράτος δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ από τη λειτουργία του, αντιθέτως εισπράττει το αντίστοιχο αντίτιμο των εξετάσεων που γίνονται με τον υπερηχογράφο, δηλαδή, αντί το ποσό που εισπράττεται από αυτές τις εξετάσεις να παραμένει στο Κέντρο Υγείας Τήνου για τις οποιεσδήποτε ανάγκες του καταλήγει στο Νοσοκομείο της Σύρου». Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος υπογραμμίζει την εξοικονόμηση πόρων που έχει το κράτος από τη λειτουργία του μηχανήματος, εφόσον δεν πραγματοποιούνται αεροδιακομιδές και διακομιδές για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, που πλέον μπορούν να πραγματοποιηθούν στο νησί, γλιτώνοντας από απίστευτη ταλαιπωρία και μεγάλα έξοδα τους 9000 κατοίκους και το 1 εκατ. ετήσιους επισκέπτες της Τήνου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά επιτακτικά την ανανέωση της σύμβασης του γιατρού, ώστε να μην μείνει, για ακόμη μία φορά σε απραξία και αχρηστία το ιατρικό μηχάνημα, ενώ, όπως υπογραμμίζει, σε περίπτωση που η ανανέωση της σύμβασης δεν αποτελεί εφικτή προοπτική, πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος ώστε το μηχάνημα του υπερηχογράφου να συνεχίσει να λειτουργεί.