53 θέσεις επικουρικών γιατρών προκήρυξε ο υπουργός Υγείας

14 για τις Κυκλάδες

1 θέση για το νοσοκομείο Σύρου, 5 για τη Νάξο και οι υπόλοιπες κατανέμονται σε Τήνο, Κέα, Κύθνο, Σίφνο, Σέριφο, Αμοργό, Δονούσα και Κουφονήσια -Με "μπαλωματικές" κινήσεις προσπαθεί ο υπουργός να λύσει την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων

Προκηρύχθηκαν έπειτα από απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, 53 θέσεις επικουρικών ιατρών με σκοπό να ενισχύσουν τις υγειονομικές μονάδες των νησιωτικών περιοχών, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Οι επικουρικοί ιατροί θα εργαστούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δωδεκάμηνης διάρκειας, ενώ η επιλογή τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσω των προβλεπόμενων εκ του νόμου διαδικασιών.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η υλοποίηση του σχεδιασμού ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των νοσηλευτικών μονάδων της νησιωτικής Ελλάδος.

14 θέσεις για τις Κυκλάδες

Οι περισσότερες νέες θέσεις αφορούν μονάδες υγείας νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα τη Σύρο, τη Νάξο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Λήμνο και τα Κύθηρα, στην ειδικότητα της γενικής ιατρικής. 8 θέσεις αφορούν νοσοκομεία της Κρήτης.

Συγκεκριμένα για τις Κυκλάδες προκηρύχθηκαν οι εξής θέσεις:

- 1 θέση ιατρικής Βιοπαθολογίας για το νοσοκομείο της Σύρου.

- 1 θέση Γενικής Ιατρικής για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κέας.

- 1 θέση Παιδιατρικής για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δρυοπίδας Κύθνου.

- 1 θέση Γενικής Ιατρικής για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου.

- 1 θέση Παιδιατρικής για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου.

- 1 θέση Γενικής Ιατρικής για το Κέντρο Υγείας Αμοργού.

-1 θέση Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας για το Κέντρο Υγείας Τήνου.

- 1 θέση Γενικής Ιατρικής για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας.

- 1 θέση Γενικής Ιατρικής για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίων.

- 1 θέση Ακτινοδιαγνωστικής για το Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου.

- 1 θέση Αναισθησιολογίας για Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου.

- 1 θέση Ιατρικής Βιοπαθολογίας για το Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου.

- 1 θέση Οφθαλμολογίας για το Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου.

- 1 θέση Παιδιατρικής για το Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου.

Μία και μοναδική θέση για το νοσοκομείο Σύρου

Από αυτές τις 14 θέσεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού, μόνο μία αντιστοιχεί στο νοσοκομείο Σύρου. Δυστυχώς οι γιατροί που υπηρετούν στη συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα, η οποία θα σηκώσει μεγάλο φορτίο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα κληθούν να δώσουν μεγάλο αγώνα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Φυσικά στα θετικά είναι ότι κάποια Κέντρα Υγείας, αλλά και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, θα στελεχωθούν έστω και με μία ειδικότητα από αυτές που προκήρυξε το υπουργείο.

Όμως και πάλι το αρμόδιο υπουργείο προσπαθεί με μπαλωματικές κινήσεις να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Τα τελευταία – πέτρινα- χρόνια του μνημονίου δε έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Προσπαθούν οι αρμόδιοι, μέσω των επικουρικών να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα.

Για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας, κάνοντας μάλιστα και κινήσεις εντυπωσιασμού μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε για την πρόσληψη των 53 επικουρικών γιατρών, προσπαθεί να ρίξει “στάχτη” στα μάτια και των κατοίκων των νησιών, προκειμένου να κοπάσουν οι φωνές διαμαρτυρίας που υπάρχουν. Είναι προφανές πως δεν είναι δυνατόν να καλύψεις κενά με γιατρούς που έχουν θητεία ενός έτους και προσλαμβάνονται με χαμηλές αποδοχές, ενώ μένουν απλήρωτοι για τις ατελείωτες εφημερίες που πραγματοποιούν.

Ειδική μνεία από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος

Πάντως το θέμα της υποστελέχωσης των μονάδων των νησιών και μάλιστα ενόψει της θερινής περιόδου, όπου οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα, είχε έρθει προς συζήτηση κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. «Ενώ η κυβέρνηση τονίζει τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία χώρας και δίνει διαλέξεις περί “ιατρικού τουρισμού”, στην πραγματικότητα αδιαφορεί για την τραγική κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στα νησιά και τους άλλους προορισμούς». Όπως αναφέρουν, τα αιτήματα για φιλοξενία πολλών ασθενών στις μονάδες τεχνητού νεφρού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσκρούουν στην ιατρική υποστελέχωση, καθώς 1-2 νεφρολόγοι αντιστοιχούν σε 60-70 ασθενείς, ενώ κάνουν λόγο για κυβερνητική αδιαφορία στα μηνύματα που στέλνουν κάτοικοι από Τήνο, Πάτμο, Τζια, Πάρο, Ικαρία, Σκόπελο, Λήμνο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, όπου καταγράφονται τρανταχτές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ακόμα και σε βασικές ειδικότητες όπως γενικής ιατρικής και παιδιατρικής. Στο πλαίσιο αυτό αντιπαραβάλλουν τις 1.453 αποχωρήσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ των τελευταίων δύο ετών με την έγκριση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για διορισμό μόλις 150 μονίμων και 622 επικουρικών. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει προσλήψεις 600 μονίμων γιατρών ΕΣΥ και 800 επικουρικών. Τέλος, η ΟΕΝΓΕ αναφέρεται και στο μειωμένο ενδιαφέρον γιατρών για την κάλυψη αγροτικών ιατρείων, λόγω μείωσης μισθού και δύσκολων συνθηκών άσκησης έργου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νησιωτικές αλλά και ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας να βρίσκονται χωρίς καμία ιατρική φροντίδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμα