Ο Χάρης Πλατής στην πρώτη θέση για διοικητής του νοσοκομείου Σύρου

Δέχεται ισχυρές πιέσεις

Στην "εντατική" οι υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων. Δεν υπάρχει ανταπόκριση στις προκηρύξεις των επικουρικών γιατρών

Στον τόπο του “εγκλήματος”, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, καλείται να επιστρέψει ο Χαράλαμπος Πλατής.

Συγκεκριμένα, ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Σύρου, δέχεται μεγάλες πιέσεις προκειμένου να αναλάβει και πάλι το νοσοκομείο του νησιού.

Το όνομα του κ. Πλατή παίζει ως πρώτο στη λίστα των υποψηφίων, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι τη δεδομένη στιγμή είναι το μοναδικό άτομο που διαθέτει πείρα και γνώση για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

“Γνωρίζει τον υγειονομικό χάρτη των Κυκλάδων”

Ο Χαράλαμπος Πλατής υπηρέτησε το νοσοκομείο Σύρου για 5 χρόνια και πολλοί είναι εκείνοι που τον θεωρούν ως ένα εξαιρετικό διοικητή.

Η κρούση στον κ. Πλατή έγινε από το υπουργείο Υγείας από την πρώτη ημέρα της παραίτησης του Δημήτρη Τσιργή και ακόμη και σήμερα δέχεται πιέσεις για αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Πιέσεις όμως ο πρώην διοικητής δέχεται και από ισχυρές προσωπικότητες, αλλά και από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο χώρο της υγείας. Ακόμη, ακόμη και πολιτικοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην πρόταση του υπουργείου.

“Γνωρίζει πολύ καλά τον υγειονομικό χάρτη των Κυκλάδων και διαθέτει τη γνώση και μπορεί να βοηθήσει το νοσοκομείο σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο. Δεν είναι ώρα για πειράματα. Αυτός που θα αναλάβει επιβάλλεται να γνωρίζει το χώρο ”, αναφέρουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των νέων διοικητών, έως τις 15 Ιουνίου.

Δεν έρχονται οι επικουρικοί στα νησιά

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι τόσο δύσκολη, δραματική είναι η εύστοχη λέξη, που όποιος διοικητής αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, σίγουρα θα είναι σα να κάθεται στην κυριολεξία σε μία ηλεκτρική καρέκλα.

Τα προβλήματα εκατοντάδες, τα οποία θα διογκωθούν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και επειδή “η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”, όπως λέει και ο λαός, είναι σίγουρο ότι η υγεία στα νησιά το καλοκαίρι θα βρίσκεται στην κυριολεξία στην εντατική.

Το ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας είναι λιγοστό και θα παραμείνει όπως φαίνεται, αφού οι θέσεις των επικουρικών γιατρών είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να καλυφθούν.

Αυτό ομολογεί ο υπουργός Υγείας, κ. Λυκουρέντζος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή. “Δυστυχώς –και το λέω για την ενημέρωση των κυρίων συναδέλφων- δεν έχουμε ανταπόκριση στις προκηρύξεις των επικουρικών γιατρών για τις περιοχές της νησιωτικής Ελλάδος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι το ήδη ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις Κυκλάδες, θα κληθεί να εξυπηρετήσει χιλιάδες επισκέπτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όμως αλήθεια, πόσο αφελής μπορεί να είναι κανείς να πιστεύει ότι οι επικουρικοί γιατροί θα δήλωναν την πρόθεσή τους να κατέβουν στις Κυκλάδες; Με ποια εχέγγυα; Με ποιο μισθό;

Με 1000 ευρώ το μήνα; Γιατί αυτός είναι ο μισθός ενός επικουρικού. Και με αυτό το μηνιάτικο θα έπρεπε να πληρώνουν ενοίκιο, διατροφή και όλα τα άλλα τους έξοδα, ενώ ταυτόχρονα θα εφημέρευαν σχεδόν καθημερινά, χωρίς όμως να πληρώνονται και τις εφημερίες.

Τρεις θέσεις διασωστών για τις Κυκλάδες

Εντωμεταξύ, με τρεις μόνο θέσεις, θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Σαλμάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, τόνισε ότι ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή με τον κ. Μανιτάκη, προκειμένου 50 άτομα από το δημόσιο τομέα που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, να στελεχώσουν τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΚΑΒ. Επιπλέον, σημείωσε ότι σε επίπεδο ΕΚΑΒ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη τριών διασωστών για τις Κυκλάδες και ειδικότερα, έναν για το Νοσοκομείο της Σύρου, έναν για το Νοσοκομείο της Νάξου και έναν για το Κ.Υ. Αμοργού.

Να σημειωθεί ότι στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάριο Σαλμά, ο κ. Ρήγας επικεντρώθηκε αφενός στην υποστελέχωση που ταλανίζει τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στο νομό, αλλά και στα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται όσον αφορά τις διακομιδές των διάφορων περιστατικών.

Σύμφωνα με την ερώτηση του βουλευτή, η ζήτηση σε προσωπικό και διακομιδές αναμένεται εξάλλου να ανέβει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μιας δέσμης μέτρων, η οποία θα θωρακίζει υγειονομικά τους Κυκλαδίτες, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν της και την πολυδιάσπαση του νομού.

Ο κ. Σαλμάς παραδέχτηκε ότι το ΕΚΑΒ έχει προβλήματα υποστελέχωσης, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι μετά το «πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, τα προβλήματα αυτά έχουν σαφώς οξυνθεί.