Σύλλογοι και πολίτες συντηρούν οικονομικά τα Κέντρα Υγείας

Αντικαθιστούν το κράτος

Τα τελευταία χρόνια η έννοια του κοινωνικού κράτους έχει ισοπεδωθεί. Τομείς όπως η

υγεία έχει πληγεί βάναυσα από τη δημοσιονομική πολιτική ή καλύτερα από την οικονομική πολιτική που επιβάλλει η Τρόϊκα και οι δανειστές.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας καθημερινά μετρούν τις “πληγές” τους. Εκτός από την τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, οι υγειονομικές μονάδες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην παροχή βασικών υλικών.

Ελλείψεις σε αναλώσιμα και υγειονομικά υλικά πρώτης ανάγκης, όπως γάντια, επίδεσμοι, σύριγγες, οινόπνευμα, ακόμη και έλλειψη σε οξυγόνο παρουσιάζουν τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων.

Τα κενά που παρουσιάζονται έρχονται να καλύψουν Σύλλογοι στήριξης που έχουν στηθεί σχεδόν σε κάθε νησί, αλλά και οι πολίτες.

Οι πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Όπου δε φθάνει λοιπόν το κράτος, παρεμβαίνει η ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία ειδικά στις Κυκλάδες παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας του νομού κυριολεκτικά στηρίζονται στη βοήθεια των Συλλόγων που έχουν δημιουργηθεί με ένα και μοναδικό σκοπό. Να στηρίζουν με κάθε μέσο τις υγειονομικές μονάδες.

Οι Σύλλογοι αυτοί είναι η “καρδιά” του συστήματος της υγειονομικής περίθαλψης των νησιωτών και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά.

Στη Σαντορίνη δύο φορείς βρίσκονται στο πλευρό του Κέντρου Υγείας του νησιού.

Το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, που όπως είναι γνωστό λειτουργεί και διαχειρίζεται το τελεφερίκ. Για την περασμένη χρονιά, το 2012 δηλαδή όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, επιχορήγησε το Κέντρο Υγείας Θήρας με 65.000 ευρώ. Επίσης, επιχορήγησε το Σύλλογο Στήριξης Κ.Υ. (για νεφροπαθείς), με 50.000, καθώς επίσης έδωσε στον ίδιο Σύλλογο για μεταμοσχεύσεις παιδιών, το ποσό των 5.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, διαθέτει και ένα μικρό πτητικό μέσο το οποίο χρησιμοποιείται για τις διακομιδές των ασθενών. Πάνω από 200 διακομιδές ετησίως γίνονται από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα και την Κρήτη.

Ο δεύτερος φορέας είναι ο Σύλλογος Στήριξης του Κέντρου Υγείας, ο οποίος κινητοποιώντας τους πάντες στη Σαντορίνη, συμβάλει σημαντικά στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών που χρειάζεται η υγειονομική μονάδα του νησιού. Τελευταίο παράδειγμα, το οποίο είχε καταγράψει η “Κοινή Γνώμη”, είναι η προμήθεια του Κ.Υ με φιάλες οξυγόνου.

Επιχορηγήσεις και δωρεές μέσω του Συλλόγου στο Κ.Υ Μυκόνου

Τον Νοέμβριο του 2000 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, ο οποίος ήταν ο «διαμεσολαβητής» μεταξύ Δήμου, δωρητών και Κέντρου Υγείας.

Δημοτικές επιχορηγήσεις, δωρεές από ιδιώτες και φορείς δίνονταν στον Σύλλογο για να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες του Κ.Υ. Έτσι προσλήφθηκαν μέσω του Συλλόγου 8 άτομα προσωπικό (θυρωροί, νοσηλευτές, χειριστής ακτινολογικού και πληρώματα ασθενοφόρου) για την αναβάθμιση της λειτουργίας του.

Αμερικάνος καρδιολόγος στήνει διαγνωστικό κέντρο στη Σέριφο

Και στη Σέριφο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου λειτουργεί από το 2007, στελεχωμένο από αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι ως γνωστόν παραμένουν για μικρό διάστημα στο νησί.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις ανάγκες που παρουσιάζονται, οι κάτοικοι του μικρού νησιού έστησαν το Σύλλογο Στήριξης του Ιατρείου. Όμως εκτός από το Σύλλογο, το τελευταίο διάστημα γίνεται και άλλο ένα βήμα και πάλι από ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένας Αμερικάνος καρδιολόγος που ζει κατά διαστήματα στη Σέριφο, αποφάσισε να αναβαθμίσει το Ιατρείο και να το μετατρέψει σε διαγνωστικό κέντρο.

Έτσι, το 2007 βρήκε χορηγούς και ανέλαβε πρωτοβουλίες. Εγκατέλειψε όμως τις προσπάθειές του, διότι το ιατρείο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΕΣΥ. Μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο Δήμος μπορούσε να παρέχει ιατρική φροντίδα και έτσι βρέθηκε το νομικό καθεστώς και υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση». Τη σύμβαση μάλιστα συνυπέγραψαν και συμμετέχουν το Αμερικανικό Καρδιαγγειακό Ίδρυμα του κ. Κένεντι, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τμήματα Επιδημιολογίας και Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Παράλληλα ο Δήμος Σερίφου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Β Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου αποφάσισαν να στηρίξουν το Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με στόχο την πρόσληψη δύο γιατρών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που θα εναλλάσσονται, την αναβάθμιση του αιματολογικού τμήματος, τη δυνατότητα εξετάσεων (υπέρηχου, καρδιογραφήματος, ακτινολογικού) και τη δημιουργία μίας διαγνωστικής μονάδας.
Το ιατρείο συνδέεται ηλεκτρονικά με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στέλνοντας ηλεκτρονικά (τηλεϊατρική) τις εξετάσεις, ώστε να ακολουθεί η διάγνωση. Δημιουργείται ιατρικό αρχείο για κάθε κάτοικο και θα πραγματοποιούνται εξετάσεις σε ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα, κλιμάκιο γιατρών, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, θα πραγματοποιεί εξετάσεις στους κατοίκους.

Και οι Σύλλογοι Γονέων επί το έργο

Στη Μήλο, εκτός από το Σύλλογο Στήριξης και Σύλλογοι Γονέων προσπαθούν με όποιο τρόπο μπορούν να συμβάλουν στην όσο καλύτερη λειτουργία του Κέντρου Υγείας του νησιού. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού σχολείου Αδάμαντα προσέφερε στην υγειονομική μονάδα, φαρμακευτικά και λοιπά αναλώσιμα υλικά (γάντια, γάζες, ράμματα, χαρτί εκτύπωσης κ.α.).
Πληρώνουν ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων των Κ.Υ

Ο Σύλλογος Στήριξης του Κέντρου Υγείας Τήνου “Νικόλαος Κόγκος”, παρουσιάζει μεγάλη δράση και σίγουρα συμβάλει καθοριστικά στην λειτουργία της μονάδας. Με μία ματιά καταλαβαίνει κανείς ότι ο συγκεκριμένος Σύλλογος έχει αντικαταστήσει το υπουργείο Υγείας.

Για παράδειγμα την περσινή χρονιά δαπάνησε 37.000 ευρώ, χρήματα τα οποία συγκεντρώνει από το υστέρημα των πολιτών, για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, Συγκεκριμένα, στήριξε τη μονάδα της Τήνου, εκτός από την αγορά φαρμάκων και στη μισθοδοσία της χειρίστριας ακτινολόγου και της παρασκευάστριας του μικροβιολογικού.

Να σημειωθεί, ότι ο συγκεκριμένος Σύλλογος συμβάλει οικονομικά στην κατ΄ οίκον νοσηλεία με χρήματα για τη συντήρηση των οχημάτων, για τους μισθούς της νοσηλεύτριας, αλλά και για τις ασφαλιστικές της εισφορές.