Τα βρήκαν υπουργός Υγείας και τρόικα

Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ

Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ ανοίγει τους ασκούς των πρόσθετων μέτρων στο χώρο της υγείας, τα οποία μεταφράζονται σε νέες περικοπές για την υγεία, όσον αφορά αρχικά τις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ ακολουθεί και η νέα τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων.

Από τους πρώτους υπουργούς με τους οποίους έσπευσαν να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ερχόμενοι στην Αθήνα για να ελέγξουν την πιστή εφαρμογή των συμφωνημένων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ήταν ο νέος υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με τον οποίο κατέληξαν σε “πλήρη συμφωνία”, κατά τα λεγόμενα του ίδιου.

Οι τεχνοκράτες απεσταλμένοι επιζητούν την κάλυψη του ελλείμματος που παρουσιάζει ο Οργανισμός, με τον αρμόδιο υπουργό να αποφασίζει να θέσει πλαφόν στο σύνολο των δαπανών και να προχωρήσει στις υγειονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους τροικανούς ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, δηλώνοντας “Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία. Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις”, διευκρινίζοντας ότι από έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς όπως συμφώνησαν “έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο”.

Μειώνονται οι διαγνωστικές δαπάνες

Όριο τίθεται πλέον στις δαπάνες που αφορούν στις διαγνωστικές εξετάσεις, «claw back» όπως ονομάζεται, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί μία πρώτη συγκράτηση των εξόδων.

Με βάση αυτό τον μηχανισμό, όταν παρατηρείται υπέρβαση του ορίου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, που θα θέσει το υπουργείο και θα ανέρχεται στα 600 εκ. ευρώ, τότε θα ακολουθείται η διαδικασία των αυτομάτων επιστροφών, δηλαδή τη χρηματική διαφορά θα την καταβάλουν τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές.

Με αυτή τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην εξοικονόμηση 475 εκατ. ευρώ και όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι το μέτρο είναι οριζόντιο, “αποτελεί μονόδρομο”

Καθώς όμως υπολείπεται εκ μέρους του κράτους η εξόφληση των οφειλών του προς τα ιδιωτικά κέντρα και τις κλινικές, με πολλές υγειονομικές μονάδες να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε τη δέσμευση, για άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων κρατικών οφειλών, με την είσοδο στον ΕΟΠΥΥ διαχειριστικών κλιμακίων για έλεγχο των οφειλών.

Το έλλειμμα, οι μηχανισμοί και οι ποινές

Η περσινή χρονιά έκλεισε με έλλειμμα για τον ΕΟΠΥΥ 1,2 δισ. ευρώ, ενώ διόλου ευοίωνες δεν είναι οι εκτιμήσεις για φέτος, καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν την οικονομική τρύπα να μεγαλώνει και το έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Προκειμένου να υπάρξει ένας συνολικός έλεγχος των δαπανών, υπήρξε υπουργική ανακοίνωση για λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών, όπως επί χρόνια συμβαίνει με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Παράλληλα σημειώθηκε ότι για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, θα αναζητηθούν και άλλες πηγές πόρων, πέραν της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εισφορές.
Εκ μέρους της τρόικας τέθηκε επιτακτικά η απαίτηση για επιβολή αυστηρών ποινών στις περιπτώσεις χρηματισμού του υγειονομικού προσωπικού, με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις βάσει των οποίων οι γιατροί που χρηματίζονται θα πληρώνουν πρόστιμο, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ποσό 50 φορές πάνω από τα χρήματα που έλαβε.

Πέραν αυτών συμφωνήθηκε μεταξύ των τροικανών και του Έλληνα υπουργού να ισχύουν άμεσα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ώστε κάθε διαγνωστική πράξη αλλά και χορήγηση φαρμάκων να δικαιολογείται αναλόγως κάθε κατηγορίας ασθενειών.

Τέλος τέθηκε και το θέμα των φαρμακευτικών δαπανών, για το οποίες το υπουργείο Υγείας βρίσκεται εντός των στόχων που είχαν τεθεί, δίνοντας στον κ. Γεωργιάδη την άνεση να ζητήσει και να λάβει τελικά παράταση έως το φθινόπωρο, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης γενόσημων φαρμάκων.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, σε μάι προσπάθεια κατευνασμού των όποιων αντιδράσεων, “κανένα απαραίτητο φάρμακο δεν θα λείψει από τους ασφαλισμένους”, συμπληρώνοντας ότι “πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας, που θα επιτρέπει την πρόσβαση στο σύστημα Υγείας όλων όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν”.