Η μοναδική αγροτική ιατρός της Κιμώλου μιλά στην “Κοινή Γνώμη”

Εξόντωση

- “Κάνω την καθαρίστρια, τη γραμματέα και την ιατρό”, σημειώνει χαρακτηριστικά - Νέα παρέμβαση του δημάρχου Γεράσιμου – Θεόδωρου Μαγκανιώτη για πλήρωση κενών θέσεων

Ιούλιος του 2013 και η μία αγροτική ιατρός της Κιμώλου καλείται να συνεχίσει να σηκώνει το βάρος όλων των περιστατικών που παρουσιάζονται στο νησί για χρονικό διάστημα πλέον του ενός έτους, όπως αποκαλύπτει η νέα παρέμβαση του δημάρχου Κιμώλου προς τον υπουργό Υγείας.

Την παρούσα χρονική στιγμή το κυκλαδονήσι που εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, υποδέχεται επισκέπτες, έχει μείνει με μία αγροτική ιατρό, μία νοσηλεύτρια κι έναν οδηγό ασθενοφόρου οχήματος και προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλα τα ασήμαντα αλλά και σημαντικά ή πολλές φορές και έκτακτα περιστατικά, καθώς εξακολουθεί η θέση του μόνιμου ιατρού να είναι κατειλημμένη από την... απουσία.

Ο Γεράσιμος – Θεόδωρος Μαγκανιώτης, προχώρησε σε νέα γραπτή παρέμβαση προς τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνη Γεωργιάδη, μέσω της οποίας αιτείται να ικανοποιηθεί το “δίκαιο αίτημα” των νησιωτών και να έρθει ένας ακόμη ιατρός, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Η “Κοινή Γνώμη” προκειμένου να καταγράψει με σαφήνεια την κατάσταση, επικοινώνησε με την αγροτική ιατρό, η οποία τονίζει το “αδιέξοδο” στο οποίο έχει περιέλθει, λόγω της αδιάλειπτης και πολύμηνης καθημερινής παρουσίας της στο ιατρείο.

Εξαντλητική καθημερινότητα

Η ιατρός μιλώντας αναλυτικά για την υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο της Υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών στο νησί, περιέγραψε την καθημερινότητά της λέγοντας, “Είναι δύσκολα. Καθημερινά από το πρωί έως και την επόμενη ημέρα έχω συνέχεια περιστατικά. Ειδικά από την πασχαλινή περίοδο και μετά ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών. Μπορεί να με ξυπνήσουν και δύο και τρεις φορές την ίδια νύχτα γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη. Σκεφθείτε ότι έχουν υπάρξει φορές που έχουμε στα σπίτια κάποιον ασθενή σοβαρά και παρουσιάζεται και έκτακτο περιστατικό”. Για την ίδια, που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στο πλήθος των περιστατικών μόνη της, “είναι σίγουρα τεράστιο το άγχος και μεγάλη η ευθύνη” που νιώθει, όπως δηλώνει παρακάτω.

Εγκλωβισμένη... χωρίς διαλείμματα

Το Ιατρείο υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Μήλου, το οποίο όπως προσθέτει “έχει ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό”, κάνοντας αναφορά στη συνέχεια στο θέμα των διακομιδών. Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι, “Στην περίπτωση που ένας ασθενής πρέπει να διακομισθεί άμεσα μέχρι τη Μήλο, θα τον συνοδεύσω αφήνοντας πίσω τις ανάγκες του νησιού”, σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι, “μπορεί να βρεθώ εκτεθειμένη γι αυτό. Φεύγω και δεν με καλύπτει κανείς”.

“Η ανάγκη να στελεχωθεί το ιατρείο είναι άμεση”, τονίζει συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι, εδώ και ένα χρόνο εργάζεται ακατάπαυστα έχοντας πάρει μόνο λίγες ημέρες άδεια. “Από πέρυσι έχω πάρει άδεια μόνο δέκα ημέρες. Είμαι καθημερινά εδώ και φυσικά Σάββατα και Κυριακές και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί έως και τον Φεβρουάριο. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο”.

Η ίδια, επισημαίνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη θητεία της ως αγροτικής ιατρού στην Κίμωλο και συγκρίνοντάς την με εκείνη του 2010, υπογραμμίζει, “Τότε ήταν ανθρώπινα τα πράγματα. Υπήρχαν βάρδιες κι εφημερίες καθώς υπήρχε ακόμη ένας ιατρός”. Αυτή τη στιγμή το περιφερειακό ιατρείο θα έπρεπε να έχει δύο ιατρούς ακόμη. “Οι κενές θέσεις σημαίνουν αυτόματα”, όπως αναφέρει ότι η ίδια, εκτελεί χρέη καθαρίστριας και γραμματέως. “Η νοσηλεύτρια έχει συγκεκριμένη βάρδια οπότε μετά το μεσημέρι και μετά μένω μόνη. Στο ιατρείο δηλαδή είμαι καθαρίστρια και γραμματέας εκτός από ιατρός. Κάνω τα πάντα και έχω παντού μαζί μου το τηλέφωνο. Ακόμη και τις λίγες ώρες που κοιμάμαι”.

Οι ασθενείς αγοράζουν αναλώσιμα λόγω ελλείψεων

“Τον τελευταίο χρόνο αυτή που σας αναφέρω είναι η κατάσταση. Κάθε άλλο παρά ανθρώπινη”, επαναλαμβάνει στη συνέχεια, διατυπώνοντας την πεποίθησή της πως, “μάλλον δε θα αλλάξει η κατάσταση γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιλέξουν οι ιατροί τα νησιά για την αγροτική άσκησή τους”.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε φάρμακα και απαραίτητα υλικά, χρήσιμα για την αντιμετώπιση των περιστατικών. “Έχουμε πρόβλημα με αναλώσιμα, με αντιβιώσεις, κάποια από τα οποία μπορεί και μας στέλνει το Κέντρο Υγείας Μήλου, που τα προμηθεύεται από τη Σύρο. Δεν έρχονται όμως σε ποσότητες” και γι αυτό, τονίζει ακολούθως πως, “Αναγκαζόμαστε να γράφουμε κάποια πράγματα, όπως επιδέσμους ή ορούς και άλλα, και να ζητάμε από τους ασθενείς να τα φέρνουν”, καταλήγει.

“Τραγελαφική κατάσταση”

Η εφημερίδα, επικοινώνησε με το δήμαρχο, ο οποίος υποστήριξε, “Αυτή τη στιγμή το νησί διαθέτει μόνο μία αγροτική ιατρό. Είναι καλοκαίρι και τα περιστατικά αυξημένα. Οι ασθενείς έρχονται πρωί και φεύγουν μεσημέρι. Αν τύχει κάποιο έκτακτο περιστατικό δε, τότε “την κάτσαμε τη βάρκα για τα καλά””, δηλώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κιμώλου, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο προχώρησε σε μία ακόμη παρέμβαση. Μέσω νέας επιστολής προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, εκθέτει το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κίμωλος και το οποίο προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια όχι μόνο στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες. “Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγελαφική”, προσθέτει ακολούθως, υποστηρίζοντας ότι, “πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση”.

Στα αζήτητα το “δίκαιο αίτημα”

Αυτούσια η επιστολή – παρέμβαση του δημάρχου Κιμώλου έχει ως εξής: Κύριε Υπουργέ, Αφού σας ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο έργο σας, είμαστε υποχρεωμένοι να σας εκθέσουμε ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα το οποίο αντιμετωπίζει το μικρό μας νησί, η Κίμωλος και το οποίο λόγω της αδράνειας και της προκλητικής αδιαφορίας της Πολιτείας για την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης, μας έχει λυπήσει ιδιαίτερα και μας έχει κατακλύσει με συναισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης.
Πιο συγκεκριμένα, αισθανόμαστε αγανάκτηση, γιατί ήδη από τον Ιούνιο του 2012 ολόκληρο το Νησί μας εξυπηρετείται από μία Ιατρό, η οποία, συνεπής στον όρκο του Ιπποκράτη, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατορθώσει να προσφέρει με επάρκεια τις υπηρεσίες της, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 4 εβδομάδες τον μήνα, 12 μήνες τον χρόνο, χωρίς άδεια, αδιάλειπτα και υπερεντατικά.
Επακόλουθα, αισθανόμαστε μεγάλη απογοήτευση γιατί παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις ολόκληρης της υπηρεσιακής ιεραρχίας του Υπουργείου σας επί του δικαίου και νομίμου αιτήματός μας για τοποθέτηση και δεύτερου ιατρού στην Κίμωλο, μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως δεν έχει διενεργηθεί από το Υπουργείο σας προς το σκοπό αυτό.
Η ελλιπής στελέχωση του ιατρείου μας είναι φυσικό να μας γεμίζει με ανασφάλεια και άγχος, αφού ολόκληρος ο πληθυσμός του Νησιού μας και των επισκεπτών του, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των υπερηλίκων συμπολιτών μας, αναγκάζεται να περιμένει συνωστισμένος στον προθάλαμο του ιατρείου τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να έχει ελπίδες να εξεταστεί από τη μία και μοναδική ιατρό του Νησιού μας! Αν είναι ποτέ δυνατόν!
Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να δείξετε την ευαισθησία σας και να φροντίσετε για την άμεση τοποθέτηση δεύτερου ιατρού στο Νησί μας, πράξη η οποία είναι αναγκαία και ζωτικής σημασίας για την ομαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή μας.