Κατηγορηματικός ο Υπουργός Υγείας για τον τρόπο λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Θήρας

Στο «αναρρωτήριο» το νοσοκομείο Θήρας

Νέες συζητήσεις για διατύπωση τελικής πρότασης εντός 15 ημερών -Λειτουργία μέσω εταιρίας λαϊκής βάσης προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ –Αντίθετοι οι φορείς με την πρόταση για σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα
  • Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Με… «άδεια χέρια» γύρισαν στη Σαντορίνη τα μέλη της αντιπροσωπείας που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θήρας, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Υγείας για το φλέγον θέμα της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου του νησιού, το οποίο, αν και έτοιμο και πλήρως εξοπλισμένο, δεν έχει ακόμη λειτουργήσει.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε, μετά από καθορισμένο ραντεβού, στο γραφείο του Υπουργού, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νικόλαος Ζώρζος, ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνειος, ο Πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρίας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ν. Συρμαλένιος, τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Οικονομική στενότης…

Τα μέλη της αντιπροσωπείας μετέφεραν στον Υπουργό το πανθηραϊκό αίτημα για άμεση λειτουργία του νοσοκομείου, για να λάβουν την απάντηση ότι ο μόνος τρόπος για να τεθεί σε λειτουργία ένα νοσοκομείο το οποίο κόστισε 14 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους, είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεδομένου ότι η πολιτεία δεν μπορεί να διαθέσει πόρους. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θήρας, «ο Υπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρος και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας της άποψής του». Ως εκ τούτου, μετά την αποσαφήνιση εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου ότι… «λεφτά δεν υπάρχουν», οι φορείς του νησιού θα πρέπει να διατυπώσουν μια συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα καταθέσουν στη συνέχεια στον κ. Γεωργιάδη.

Αναζητούν τελική πρόταση εντός 15 ημερών

Όπως ανέφερε ο κ. Ζώρζος, ο οποίος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το περίγραμμα της πρότασης ή των προτάσεων που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο νησί, στις επαφές, που θα εντατικοποιηθούν εντός των επόμενων ημερών, θα εξεταστούν όλες οι πιθανές εναλλακτικές προτάσεις φορέων που έχουν άποψη για τη λειτουργία του νοσοκομείου και μπορούν να συνεισφέρουν στη διατύπωση μιας τελικής πρότασης.

Πάντως, ο Δήμαρχος Θήρας έθεσε στον κ. Γεωργιάδη και επανέλαβε και στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, την απόφαση που έχει ήδη ληφθεί και η οποία αφορά την ετήσια επιχορήγηση του νοσοκομείου με το ποσό του (περίπου) ενός εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Νομικού, έως ότου η λειτουργία του καταστεί κερδοφόρα. Άλλωστε, μελέτες που έχουν διεξαχθεί προβλέπουν ότι πολύ σύντομα μετά τη λειτουργία του, το νοσοκομείο θα παρουσιάζει θετικούς οικονομικούς δείκτες.

Εταιρία λαϊκής βάσης προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι «για λόγους αρχής», το νοσοκομείο θα έπρεπε να λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Όπως, ωστόσο, σημείωσε, «αυτό το ΕΣΥ σήμερα έχει καταρρακωθεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Εκείνο που προέχει λοιπόν είναι η άμεση έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου Θήρας με δημόσιο χαρακτήρα, έτσι ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της Σαντορίνης, στους εργαζόμενους στο νησί και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του».

Ο κ. Συρμαλένιος πρότεινε την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου μέσω της σύστασης ανώνυμης εταιρίας λαϊκής βάσης, μέτοχοι της οποίας μπορεί, όπως είπε, να είναι η Εκκλησία και ο Δήμος Θήρας με τη συμμετοχή του Δημοσίου και άλλων φορέων και ιδιωτών του νησιού. Σύμφωνα με την πρόταση, το πλήρες περίγραμμα της οποίας πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα στους φορείς του νησιού, είναι στην εταιρεία αυτή η πλειοψηφία των μετοχών να μην ανήκει σε ιδιώτη, ενώ προβλέπεται στο νοσοκομείο να ενσωματωθεί και το υπάρχον Κέντρο Υγείας του νησιού.

Ο βουλευτής Κυκλάδων ανέφερε ότι πηγές χρηματοδότησης του νοσοκομείου μπορεί να είναι το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού που διατίθεται για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, τα έσοδα από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών με τις οποίες είναι συμβεβλημένοι οι χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών του νοσοκομείου αλλά και η συνεισφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νομικού (τελεφερίκ), για την οποία έχει ήδη συμφωνήσει ο Δήμος Θήρας. Η λειτουργία του νοσοκομείου μπορεί να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας με το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας συν τις άμεσες προσλήψεις που μπορούν να γίνουν με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Συρμαλένιου, ο Δήμαρχος Θήρας ανέφερε πως δεν μπορεί προς το παρόν να πάρει θέση, εκτιμώντας πως όλα αυτά χρειάζονται χρόνο ώστε να μελετηθούν και επαναλαμβάνοντας ότι η τελική πρόταση που θα κατατεθεί και στον αρμόδιο Υπουργό, θα προκύψει κατόπιν συζητήσεων και επαφών με τους φορείς του νησιού.

Προβλέπονται «μάχες»

Το βέβαιο είναι ότι η κάθετη αντίδραση του Υπουργού ότι μοναδική λύση είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεν θα γίνει δεκτή μετά «βαΐων και κλάδων» στο νησί. Στις αρχές του περασμένου μήνα η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης επαναλάμβανε σε ανακοίνωσή της την πάγια θέση της ότι οι οικονομικοί πόροι για τη λειτουργία του Νοσοκομείου πρέπει να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από το Υπουργείο Υγείας που έχει την ευθύνη του, τονίζοντας ότι ο Δήμος δεν πρέπει να επιτρέψει τη λειτουργία του με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο νωρίτερα, στα τέλη Μαρτίου, με ανοικτή επιστολή της η Επιτροπή Στήριξης Νοσοκομείου Θήρας δήλωνε την ομόφωνη απόφασή της πως η λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα, αναφέροντας ως πηγές χρηματοδότησής του επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, έσοδα από δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο, χρήση του θηραϊκού υγειονομικού αεροσκάφους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε από τις αεροδιακομιδές να μην προκύπτουν μόνο δαπάνες αλλά και σημαντικά έσοδα, χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νομικού, σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού του, αλλά και τη δημιουργία Ιδρύματος ή Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα στήριξης του Νοσοκομείου Θήρας, όπου εθελοντικά μπορούν να συνεισφέρουν όσοι το επιθυμούν. Η Επιτροπή Στήριξης τόνιζε επίσης ότι «αν όλοι μαζί θέλουμε μπορούμε να λειτουργήσουμε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης με δημόσιο χαρακτήρα. Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και ο Θηραϊκός λαός πρέπει να πάρουν θέση. Το Νοσοκομείο μας δεν πρέπει να χαριστεί σε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά πρέπει να λειτουργήσει για το συμφέρον των πολιτών».

«Παροπλισμένο» μέχρι νεωτέρας έργο εκατομμυρίων

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομειακό ίδρυμα στο Ημεροβίγλι Θήρας, το οποίο ολοκληρώθηκε προ ετών, διαθέτει σύγχρονη μονάδα δυναμικότητας 50 κλινών και συνολικής επιφάνειας 4.580 τ.μ. Το έργο υλοποιήθηκε από τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με την ΑΕΜΥ Α.Ε. που αποτελεί τον φορέα λειτουργίας της μονάδας. Στο νοσοκομείο περιλαμβάνονται τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων, Επειγόντων Περιστατικών και Βραχείας Νοσηλείας, απεικονιστικά και βιοπαθολογικά εργαστήρια, μαιευτικό και χειρουργικό τμήμα, νοσηλευτικές μονάδες, μονάδα τεχνητού νεφρού και μονάδα εμφραγμάτων. Το νοσοκομείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο να λειτουργήσει μόλις φορείς και Υπουργείο καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι που δεν φαίνεται πως θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση.