Αντιπαράθεση στο Κ.Υ. Μήλου για την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας

“Κομπάρσοι” και πρωταγωνιστές

“Μύλος” έχουν γίνει ο διευθυντής τους Κέντρου Υγείας Μήλου, Ηλίας Αποστολόπουλος και τρεις από τους εργαζομένους, με αφορμή την πραγματοποίηση δωρεάν εξετάσεων προς τις γυναίκες του νησιού από την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας, η οποία λειτούργησε στο ΙΚΑ και όχι στον προαύλιο χώρο της δομής.

 

Ο Ηλίας Αποστολόπουλος δια- φωνεί με την υπεύθυνη ιατρό και πρόεδρο του παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεί- ας, - παράρτημα της οποίας υφίσταται στηΜήλοκαιτηνΚίμωλο-,καιηοποία αποφάσισε να πραγματοποιηθούν οι δωρεάν εξετάσεις της Κινητής Μονά- δας Μαστογραφίας στο χώρο του ΙΚΑ. Ο ίδιος, υποστηρίζει πως το γεγονός αυτό δεν είναι “σωστό” από τη στιγμή που πάντοτε οι εξετάσεις γίνονταν στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Υγείας, εξαπολύοντας πυρά και για τη συμβολή των τριών εργαζομένων του Κέντρου στην πραγματοποίηση των εξετάσεων και συνδέοντας το γεγονός, με την πα- ραίτηση της ιατρού από τη θέση της.

“Καρπώνεται” οφέλη(;)

“Όσες φορές έχει έρθει η μονάδα μαστογράφου έχει πραγματοποιήσει τις εξετάσεις στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας” δηλώνει στην “Κοι- νή Γνώμη” ο Ηλίας Αποστολόπουλος, επισημαίνοντας ότι, “Η υπεύθυνη ια- τρός παραιτήθηκε της θέσης της από το Κέντρο Υγείας και διατηρεί πλέον ιδιωτικό ιατρείο. Ξαφνικά ο μαστογρά- φος αντί να έρθει όπως τα προηγούμενα χρόνια στο Κέντρο Υγείας, οδηγήθηκε στο ΙΚΑ”. Ο κ. Αποστολόπουλος, με αφορμή αυτά τα γεγονότα, τόνισε πως η διαφωνία του έγκειται στο γεγονός πως αυτό δύναται να μεταφραστεί ότι η ιατρός “καρπώνεται” τον κοινωνικό χαρακτήρα της εν λόγω δράσης προς τις γυναίκες της Μήλου. “Το γεγονός ότι η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας εγκαταστάθηκε στο ΙΚΑ, ως πράξη, θα μπορούσε να εκληφθεί ότι αποτελεί κοινωνική προσφορά που προσφέρει η ίδια η ιατρός”. Μάλιστα, ο κ. Αποστολό- πουλος τόνισε πως τρεις από τους εργα- ζομένουςτουΚέντρουΥγείαςβοήθησαν στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΙΚΑ, λέγοντας πως, “αντέδρασα με αυτό    γιατί δεν συμφωνώ με ανθρώπους που εργάζονται στο Κέντρο Υγείας και προσφέρουν αλλού τις υπηρεσίες τους για να δημιουργήσουν παραστάσεις”. Καταλήγοντας, ο διευθυντής σημείωσε ότι, “εφόσον οι πολίτες έχουν δώσει χρήματα για το Κέντρο Υγείας πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι τις πρωτοβουλίες των δωρεάν εξετάσεων και να πραγ- ματοποιούνται από εδώ”.

Δεοντολογικά ορθό

Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλό- γου Κυκλάδων, Ευάγγελο Πανοηλία προκειμένου να διευκρινίσει αν το γεγονός που θίγει ο κ. Αποστολό- πουλος αποτελεί παραβίαση της δεοντολογίας. “Με είχε ενημερώσει σχετικά ο κ. Αποστολόπουλος. Δεν επιτρέπεται η μετακίνησή τους σε ιδιωτικά ιατρεία. Όμως το ΙΚΑ ανήκει στον ΕΟΠΥΥ. Είναι δημόσια μονάδα και δεν υπάρχει κάποια παραβίαση της δεοντολογίας”, διασαφήνισε ο πρόεδρος ξεκαθαρίζοντας πως αυτή η ενέργεια είναι καθόλα νόμιμη και τυπική.

Απαντούν οι “κομπάρσοι”

Με σχετική ανακοίνωση που εξέ- δωσαν οι τρεις εργαζόμενοι του Κέ- ντρου Υγείας Μήλου, απαντούν στον Ηλία Αποστολόπουλο αναφορικά με τις δηλώσεις στις οποίες προ- χώρησε. Αυτούσιο το περιεχόμενο τηςκαυστικήςανακοίνωσηςέχειως εξής: “Εμείς οι κομπάρσοι.

Ναι! Εμείς είμαστε! Οι κομπάρσοι της «παράστασης». “Δωρεάν Μαστο- γραφίες στη Μήλο και στη Κίμωλο”. Εμείς, που πριν από την ιδιότητα «ερ- γαζόμενοι στο ΚΥ Μήλου», αισθα- νόμαστε ότι είμαστε «υγειονομικοί», για όποιους μπορούν να συναισθαν- θούν τι σημαίνει αυτό. Εμείς λοιπόν, είμαστε οι κομπάρσοι – εθελοντές , που καταναλώνουμε τον ελεύθερο

χρόνο μας γι αυτά που φρονούμε και πιστεύουμε ως σωστά.

Στο Παράρτημα Μήλου – Κιμώ- λου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, -το οποίο κάποιοι ακόμη συμπολίτες μας και εμείς από κοινού έχουμε ιδρύσει, το στελεχώνουμε και το στηρίζουμε- εργαζόμαστε συλλογικά και κυρίως σιωπηλά, χωρίς δημοσιότητες και περιττές τυμπανοκρουσίες. Το έργο μας δεν χρειάζεται διαφήμιση. Εν τούτοις, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όσους, εκούσια ή και ....ακούσια, μας «αναβάθμισαν» από... κομπάρ- σους σε... πρωταγωνιστές. Και έτσι

θα συνεχίσουμε, «Πρωταγωνιστές του εθελοντισμού!”. (κι οι καρδιές μας είναι πολύ περήφανες γι’ αυτό). Και σας καλούμε όλους .

Το Παράρτημα έχει μια μεγάλη αγκαλιά και χωράει πολλούς, όλους σας χωράει. Χωράει ακόμα και τις αλεπούδες των γιαγιάδων μας. Αυ- τέςδηλαδή«πουκάνουνκρεμαστά- ρια όσα δεν φτάνουν!» Με βαθιά υπόκλιση. Έπαιξαν οι κομπάρσοι (με τη σειρά που εμφανίστηκαν)

Εθελοντής α ́: Βαλλά Ευμορφία (Μόρφω), Εθελοντής β ́: Πολλάκη Ευγενία (Νένα) και Εθελοντής γ ́: Λιβανός Παναγιώτης (Πάνος)”.