Λόγια του "αέρα" η τοποθέτηση του υπ. Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την υγεία στα νησιά

Ήλθε, είδε, άκουσε και απήλθε

  • Χωρίς τη συμμετοχή των αιρετών από τις Κυκλάδες, συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
  • Να σημειωθεί ότι παρ' όλο η συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε ως θέμα την υγεία στις νησιωτικές περιοχές, δεν είχαν προσκληθεί οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων, κάτι που δημιούργησε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά, ο οποίος απέστειλε και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας, στον πρόεδρο της Επιτροπής, Δωδεκανήσιο βουλευτή, Δημήτρη Κρεμαστινό.

    Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης δεν άνοιξε τα “χαρτιά” του στους εκπροσώπους της Δωδεκανήσου και του Βόρειου Αιγαίου, ενώ η τοποθέτησή του ήταν γενικόλογη.

    Από τις Κυκλάδες στη συνεδρίαση συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

    “Κλήθηκαν από τη νησιωτική Ελλάδα, όσοι κατά καιρούς το είχαν ζητήσει”

    Συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη, υπό την Προεδρία του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Θέμα της συνεδρίασης ήταν τα προβλήματα υγείας των νησιωτικών περιοχών και η ενημέρωση του υπουργού από φορείς των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

    Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Γιακαλής, κατ’ εντολήν του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος βρισκόταν σε περιφερειακό συμβούλιο), ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα υγείας, κ. Κρεμαστινός, ο Διοικητής της 2ης Υ.ΠΕ. κ. Ευδοκιμίδης και οι Δήμαρχοι Καλύμνου , Λήμνου και Οινουσών, η Αντιδήμαρχος Κέας. Παρόντες επίσης ήταν ως εκπρόσωποι των Δημάρχων Ρόδου, Σύμης, Πάτμου, Αστυπάλαιας και Καρπάθου.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κρεμαστινός, ανοίγοντας τη συνεδρίαση και ουσιαστικά θέλοντας να δικαιολογήσει την μη πρόσκληση των Κυκλαδιτών αιρετών, σημείωσε ότι

    “ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει πρόσκληση φορέων στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Προσωπικά όμως, κατά πάγιο τρόπο, καλώ στις συνεδριάσεις τους φορείς εκείνους που έχουν απευθυνθεί στην Επιτροπή με αίτημά τους γραπτό ή προφορικό, για θέματα που δεν έχουν επιλυθεί από το υπουργείο Υγείας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κλήθηκαν από τη νησιωτική Ελλάδα όσοι κατά καιρούς το είχαν ζητήσει. Παρ’ όλα αυτά, επεξέτεινα την πρόσκληση σε όσους επιθυμούσαν, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, να προσέλθουν. Όσοι, κατά συνέπεια, στο μέλλον επιθυμούν να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής για θέματα αρμοδιότητάς της που τους απασχολούν, να απευθύνουν σχετικό αίτημα”.

    “Η δημόσια υγεία στα νησιά έχει υποβαθμιστεί δραματικά”

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής, σχετικά με την πολιτική υγείας στις νησιωτικές περιοχές, συμμετείχε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος. Στην αρχή της τοποθέτησης του διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Κρεμαστινό για τη μη ειδοποίηση των Δημάρχων των Κυκλάδων, ενώ κατά τη διάρκεια της τρίλεπτης παρέμβασής του, στάθηκε στα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν το νομό.

    “Η δημόσια υγεία στα νησιά έχει υποβαθμιστεί δραματικά”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, καταθέτοντας τις βασικές διαφωνίες, αναφορικά με τη συγχώνευση των νοσοκομείων. “Αυτό που κάνετε με τη Σύρο και τη Νάξο, για εμάς είναι καταστροφή. Μιλάμε για τρία νοσοκομεία στις Κυκλάδες (Σύρο, Πάρο, Νάξο) και από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μελέτη, για το τι χρειάζονται τα υπόλοιπα νησιά. Όχι μόνον οι Κυκλάδες, αλλά και όλα τα νησιά, σε όλη την Ελλάδα. Όταν μιλάμε για Κέντρο Υγείας, ποιες ειδικότητες χρειάζεται να υπάρχουν; Όταν μιλάμε για περιφερειακό ιατρείο, ποιες ειδικότητες απαιτούνται; Τα νησιά δεν μπορούν να καλύψουν και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Προφανώς και θα καλύπτουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά όλα αυτά χρειάζονται συγκεκριμένα μελέτη”, σημείωσε.

    Ο κ. Συρμαλένιος, επισήμανε ότι τα κίνητρα για τη στελέχωση των γιατρών πέρα από οικονομικά, θα πρέπει να είναι και επαγγελματικά, ενώ επανέφερε τη δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ στο Αιγαίο.

    Ο βουλευτής κατέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας των νησιών, σχολιάζοντας επίσης και το θέμα των ανασφάλιστων.

    Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!

    Ο κ. Γεωργιάδης χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθησύχασε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και ότι η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί πριν την κατάθεσή αυτού του σχεδίου και να διατυπώσει τις προτάσεις της, μέσω της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
    Εντός των προσεχών ημερών θα παρουσιαστεί το σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα ορισμένων δημόσιων νοσοκομείων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ εκτίμησε ότι από το μέτρο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ο τομέας της Υγείας θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που έχει σήμερα.
    Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότιθα γίνει η πρώτη συνάντηση των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Στεφάνου, κατά την οποία θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Υγείας για τα κενά στον τομέα της Υγείας. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της προώθησης της κινητικότητας, στην οποία θα ενταχθούν 1.250 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όχι όμως γιατροί.
    Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και αποτυπώνουν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν. Τούτων δοθέντων, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να επαναλάβει ότι “η κινητικότητα είναι “δώρο” για το υπουργείο Υγείας, διότι θα μπορέσει να πάρει προσωπικό”, εκτιμώντας μάλιστα ότι και μετά την κινητικότητα τα κενά θα εξακολουθήσουν να είναι χιλιάδες και “συνεπώς, θα πρέπει να είναι σχετικά ήσυχοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται με αυτή”.
    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και στο αίτημα της τρόικας για την εισαγωγή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων. «Είναι δημοφιλές να τα φορτώνουμε όλα στην τρόικα. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι η τρόικα αλλά ότι δεν έχουμε λεφτά. Όταν τους είπα δεν έχουμε λεφτά, ο κ. Τόμσεν μου απάντησε “έχετε δίκιο γιατί δεν το έχετε κάνει ακόμα να αυξήσετε τον προϋπολογισμό σας, πείτε μας από πού θα τα βρείτε. Πείτε μας τις προτάσεις σας από ποιους κωδικούς θα πρέπει να μετακινηθούν κονδύλια””, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι “τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, δεν τα φτιάχνουν οι κύριοι Τόμσεν και Μορς. Τα φτιάχνουν ιατρικές εταιρείες και ισχύουν σε όλο τον κόσμο, είτε έχουν είτε δεν έχουν τρόικα. Είναι ντροπή να πρέπει να έρθει ο κ.Μορς να το ζητήσει. Μιλάμε για όλους όσους γράφανε όλα αυτά τα χρόνια και χρεώνανε ότι γουστάρανε. Εμείς πρέπει να είμαστε σύμμαχοι να μην μπορεί να γράφει ο καθένας ότι γουστάρει”, τόνισε.