Φορείς της Σαντορίνης δηλώνουν συμφωνία για σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτών για το νοσοκομείο

Προβληματισμός για τη διστακτικότητα

Παράταση από τον Υπουργό για κατάθεση οριστικής πρότασης θα ζητήσει ο Δήμαρχος
  • Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Ραγδαίες είναι στη Σαντορίνη οι εξελίξεις στην υπόθεση της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, η οποία έχει έρθει στο προσκήνιο κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης που είχε θηραϊκή αντιπροσωπεία με τον Υπουργό Υγείας.

Την «ηχηρή» αποχώρηση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γιατρού κ. Χαράλαμπου Ρούσσου, από τη θέση του εκπροσώπου του Δήμου για θέματα του Νοσοκομείου, με την ξεκάθαρη επισήμανση ότι «δεν μπορεί να εκπροσωπεί πράγματα που δεν πιστεύει», ακολούθησαν διάφορες αντιδράσεις με τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο και την Ένωση Ξενοδόχων να τάσσονται υπέρ της πρότασής του.

Υπέρ της σύμπραξης έμποροι και ξενοδόχοι

Όπως εξηγούσε ο κ. Ρούσσος, η λύση ενός δημόσιου νοσοκομείου δεν είναι ρεαλιστική στην παρούσα συγκυρία, εκτιμώντας ότι ακόμη κι αν είχε λειτουργήσει ως τέτοιο, θα ήταν μια χρεωκοπημένη προσπάθεια, η οποία, επιπλέον δεν θα μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες υψηλής φροντίδας σε κατοίκους και επισκέπτες.

Η άποψη αυτή είχε, άλλωστε, διατυπωθεί από τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πρόκρινε ως μόνη λύση για τη λειτουργία του νοσοκομείου τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Συμπλέοντας με την παραπάνω άποψη, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας δικαιώνει τον κ. Χαράλαμπο Ρούσσο για τη μη αποδοχή του ορισμού του ως εκπροσώπου του Δήμου, υποστηρίζοντας ότι, δεδομένων των συνθηκών, είναι αδύνατη η λειτουργία του νοσοκομείου με αμιγή δημόσιο χαρακτήρα.

Οι εμποροεπαγγελματίες θεωρούν ότι η λύση ΣΔΙΤ θα έχει ως αποτέλεσμα τον επιμερισμό των δαπανών που θα προκληθούν και εν τέλει την υλοποίηση του στόχου για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, αποφέροντας επίσης τεράστια οφέλη για το νησί.

Μάλιστα, υιοθετώντας την εκτίμηση του κ. Ρούσσου ότι με τη σύμπραξη ένας ιδιώτης με εμπειρία και γνώση, θα οργανώσει και θα λειτουργήσει (ανεξάρτητα από το ήδη υπάρχον Κέντρο Υγείας) βαθμιαία, όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου, ενώ ταυτόχρονα οι κάτοικοι του νησιού θα μπορούν να λαμβάνουν νοσηλευτική φροντίδα όπως και σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο, τα μέλη του Συλλόγου εκφράζουν την απορία τους για την άρνηση ή τον δισταγμό εκ μέρους των τοπικών αρχών να δηλώσουν τη συμφωνία τους με τη λύση αυτή.

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων εκφράζοντας την επιθυμία το νοσοκομείο να λειτουργήσει και να είναι βιώσιμο, παρέχοντας στους κατοίκους του νησιού δωρεάν υπηρεσίες, ενώ παράλληλα να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας των διεθνών επισκεπτών.

Παράταση για νέες συζητήσεις

Τη Δευτέρα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Δήμαρχο Θήρας, κ. Νικόλαο Ζώρζο, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό Υγείας παράταση της προθεσμίας των 15 ημερών που είχε αρχικά δοθεί ώστε να του καταθέσουν μία συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία του νοσοκομείου ή να αποδεχθούν τη δική του. Εντός των ημερών οι επαφές αναμένεται να εντατικοποιηθούν ώστε οι τοπικοί φορείς να φθάσουν σύντομα σε μια συγκεκριμένη και βιώσιμη πρόταση, η οποία όμως, ως φαίνεται, δεν μπορεί να είναι μακριά από την «απολύτως ξεκάθαρη και χωρίς περιθώρια παρανοήσεων», όπως είχε και ο ίδιος ο Δήμαρχος δηλώσει, θέση του Υπουργείου.