Δραματική η κατάσταση στο χώρο της υγείας στην Άνδρο

Χωρίς γιατρούς οι μονάδες

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος

Στενάζουν τα νησιά από την τεράστια υποστελέχωση που παρουσιάζεται, στις υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων.

Το υπουργείο Υγείας δυστυχώς δε φρόντισε ως όφειλε, να επανδρώσει τα Κέντρα Υγείας με τους απαραίτητους επικουρικούς, αλλά και αγροτικούς ιατρούς, με αποτέλεσμα οι μονάδες να βρίσκονται σε αποσύνθεση, εν μέσω μάλιστα καλοκαιρινής περιόδου.

Μία τέτοια εικόνα παρουσιάζει τόσο το Κ.Υ, όσο και τα Πολυδύναμα Ιατρεία της Άνδρου, με τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο να καταθέτει σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας.

Σε κίνδυνο κάτοικοι και επισκέπτες

Το Κέντρο Υγείας της χώρας Άνδρου δεν είναι σε θέση αν εξυπηρετήσει τους 10.000 μόνιμους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες του νησιού, λόγω της τραγικής έλλειψης που παρουσιάζει κυρίως σε ιατρικό προσωπικό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στο Κ.Υ της χώρα, υπηρετεί μόνο ένας αγροτικός ιατρός, ενώ υπάρχουν 4 κενές θέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στα Πολυδύναμα Ιατρεία, όπως αυτό του Γυαρίου, όπου λειτουργεί με έναν μόνο γιατρό, παρ' όλο που υπάρχουν 2 προβλεπόμενες θέσεις.

Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εδώ, αφού στο Κόρθι όπου λειτουργεί, ο λόγος το λέει, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, δεν υπάρχει ούτε ένας ιατρός, αν και προβλέπονται 2 θέσεις αγροτικών. Σύμφωνα με τον κ. Συρμαλένιο, υπάρχει ιατρός που εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη μία θέση των αγροτικών ιατρών στο Κέντρο Υγείας Χώρας Άνδρου, ενώ δεν έχει εμφανιστεί ποτέ και αντιθέτως, υπηρετεί «με απόσπαση» στη Σύρο. “Η ταλαιπωρία των κατοίκων είναι σοβαρή καθώς για παράδειγμα, η αναμονή για απλή συνταγογράφηση ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τον ένα μήνα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Φτιάχτηκε με δωρεές και παραμένει στα αζήτητα

Εκείνο όμως που ξεπερνά ακόμη και το όριο της φαντασίας, είναι ότι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κορθίου, όπως επισημαίνει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει φτιαχτεί σε οικόπεδο δωρεάς ευεργέτη και έχει εξοπλιστεί με δωρεές των κατοίκων και ευεργετών του νησιού. Εντούτοις, λόγω της μη ύπαρξης προσωπικού, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε το υλικό, ούτε ο εξοπλισμός του ακόμα και σε έκτακτα περιστατικά.

“Είναι απαράδεκτο να τιμωρούνται οι νησιώτες”

Ο Νίκος Συρμαλένιος θεωρεί ως απαράδεκτο το γεγονός να να μένουν τα νησιά μας χωρίς ιατρούς, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υποδέχονται πολλούς τουρίστες και τα περιστατικά αυξάνονται κατακόρυφα,καθώς επίσης οι οι ιατροί που υπηρετούν στα νησιά να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους όσο και τη ζωή των ασθενών τους.

Τέλος, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει τι θα κάνει με την υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι υγειονομικές μονάδες της Άνδρου, τι σκοπεύει να κάνει σε σχέση με την «αποσπασμένη» ιατρό που όφειλε να υπηρετεί στο Κ.Υ. Χώρας Άνδρου.