Συνάντηση στο υπουργείο υγείας με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη

Κορμός της υγείας το νοσοκομείο

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας των Κυκλάδων, τέθηκαν στο υπουργό υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές στο υπουργείο, κατά την οποία ζητήθηκε η στήριξη προς όλες τις υγειονομικές μονάδες του νομού.

Εν όψει των δυσμενών αλλαγών που έχουν προαναγγελθεί, σε όλο το εύρος του Δημόσιου τομέα, που συμπαρασύρει και τις δομές υγείας και σε συνδυασμό με τις ουσιαστικές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα των Κυκλάδων, υπαγορεύτηκε η αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης με τον υπουργό, η οποία και πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου.

Ο κ. Γεωργιάδης δέχτηκε στο γραφείο του τον Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο και εκ μέρους του νοσοκομείου τον αναπληρωτή διοικητή ιατρό κ. Μιχάλη Ζόρπα και τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου ιατρό κ. Αλέξανδρο Λημναίο, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Πελοπίδα Καλλίρη.

Τα αιτήματα

Ο εκτελών χρέη διοικητή κ. Μ. Ζόρπας, στάθηκε στην παρέμβαση του Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, κατά την οποία δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους του νοσοκομείου να γνωστοποιηθούν στον υπουργό τα καθημερινά και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μεταξύ των αιτημάτων που τέθηκαν ήταν η αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, μέσω του οποίου καλύπτονται και όλες οι υγειονομικές μονάδες των νησιών.

Αναφέρθηκε η αποκατάσταση του λάθους που αφορά στον οργανισμό του νοσοκομείου, όπου τα τμήματα του ορθοπεδικού και ΩΡΥΛΑ αποτυπώθηκαν ως ειδικές μονάδες του ουρολογικού, το ουρολογικό να αποτυπωθεί ως ειδική μονάδα του χειρουργικού τμήματος και να αποκατασταθεί και το οφθαλμολογικό.

Προς αποκατάσταση αυτών των λαθών, το υπουργείο πήρε κάποια τμήματα από το νοσοκομείο της Ρόδου προκειμένου να καλύψει τον οργανισμό του νοσοκομείου της Σύρου.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, εδώ και 20 ημέρες έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διόρθωσης, όμως όπως τόνισε ο κ. Ζόρπας, οι ιατροί δεν εφησυχάζουν εάν δεν ανακοινωθούν στο ΦΕΚ.

Ειδική αναφορά έγινε από τους ιατρούς και στις αδικίες του οργανισμού του νοσοκομείου της Νάξου, ζητώντας και αυτές να αποκατασταθούν.

Ζητήθηκε να δοθούν επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα, βάσει της νησιωτικότητας, προς τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη των κενών θέσεων στα Κ. Υγείας ώστε να απαλειφθεί η απροθυμία του ιατρικού κόσμου να υπηρετήσει στις συγκεκριμένες θέσεις που προκηρύσσονται.

Επίσης ζητήθηκε η κάλυψη του νοσοκομείου με δύο συγκεκριμένα μηχανήματα, άκρως απαραίτητα, ενός λαπαροσκοπικού πύργου και ενός ακτινολογικού μηχανήματος C-ARM.

Όσον αφορά στο θέμα της κάλυψης της θέσης του διοικητή του νοσοκομείου Σύρου, αιτήθηκαν την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κ. Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία κατατέθηκαν σχετικά υπομνήματα

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος τόνισε από την πλευρά προς τον υπουργό, ότι στο πρόσωπο αυτών των γιατρών αξίζει κάθε στήριξη για το έργο που επιτελούν.

Η αντιμετώπιση

Εκ μέρους του υπουργού κ. Γεωργιάδη υπήρξε υπόσχεση για στήριξη του νοσοκομείου, όχι όμως και η όποια δέσμευση του, όμως σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, υπήρξε ευνοϊκή αντιμετώπιση εκ μέρους του.

Πέραν της συμπαράστασης που εξέφρασε ο υπουργός, χαρακτήρισε το νοσοκομείο της Σύρου ως τον κορμό της υγείας στις Κυκλάδες και δήλωσε ότι η πόρτα του θα είναι πάντοτε ανοιχτή.