«Health Voucher» για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

«Εισιτήριο» στην υγεία για τους ανασφάλιστους

Εκρηκτική και επικίνδυνη η κατάσταση με ανέργους και ανασφάλιστους, επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
  • Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Πρόσβαση αποκλειστικά στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορούν να αποκτήσουν πολίτες που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα αποκτώντας το «Health Voucher», ή εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία.

Με απόφαση που υπεγράφη στις 12/8 από τον Υφυπουργό Υγείας, Αντώνιο Μπέζα, προβλέπεται η δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και σε έλεγχο-παρακολούθηση κύησης, για πρόσωπα που για κάποιους λόγους (κυρίως διότι δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων) έχασαν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα και ήταν είτε άμεσα είτε έμμεσα ασφαλισμένοι και που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν ταυτόχρονα και πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Δικαιούχοι και κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα

Οι υποψήφιοι ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τρία κριτήρια. 1) να ήταν άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης των οποίων οι κλάδοι υγείας υπάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και απώλεσαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, 2) το ατομικό εισόδημά τους, προκειμένου για άτομα που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση έγγαμων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, το άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των δυο συζύγων να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ. Τα εισοδήματα αφορούν το οικονομικό έτος 2012. 3) να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ, ή να είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα και είναι νόμιμοι κάτοικοι αυτής.

Έναρξη στις 2 Σεπτεμβρίου

Όσοι συγκεντρώνουν και τα τρία παραπάνω κριτήρια, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικό αίτημα στη διαδικτυακή εφαρμογή www.healthvoucher.gr, η οποία έχει αναπτυχθεί για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των δικαιούχων και την απλούστευση της διαδικασίας συμμετοχής. Τα αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται και με τη βοήθεια των υπαλλήλων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στις ιστοσελίδες www.healthvoucher.gr, www.moh.gov.gr και www.ygeia-pronoia.gr καθώς και στα ΚΕΠ.

Τα αιτήματα για ένταξη στο πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται στο πλαίσιο της Εθνικής πολιτικής για την εξασφάλιση της καλής υγείας των πολιτών, θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τις 2 Σεπτεμβρίου. Τα αιτήματα θα αξιολογούνται ηλεκτρονικά, κατά σειρά υποβολής στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέχρι εξαντλήσεως των διατιθέμενων πόρων ανά κατηγορία στόχου Περιφέρειας και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται σωρευτικά τα προβλεπόμενα κριτήρια. Η επαλήθευση των κριτηρίων θα γίνεται αυτόματα, ηλεκτρονικά, μετά από παραβολή των στοιχείων που υποβάλλει ο δικαιούχος με τα επίσημα τηρούμενα αρχεία.

Τι καλύπτει το Health Voucher

Το εισιτήριο πρόσβασης σε υγειονομικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας διακρίνεται σε HealthVoucher γενικής κατηγορίας (ανά ηλικιακή κατηγορία και φύλο ωφελούμενου) και HealthVoucher προγεννητικού ελέγχου για τις εγκύους δικαιούχους του Προγράμματος.

Το Health Voucher γενικής κατηγορίας καλύπτει υπηρεσίες ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία), δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση συνόλου διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία υπάγεται ο ωφελούμενος, πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ και αξιολόγηση / διάγνωση/ αγωγή υγείας, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας προς τον ωφελούμενο σύμφωνα με την επιστήμη και την ιατρική ένδειξη κατά την επίσκεψη του σε ιατρό ΠΦΥ.

Το HealthVoucher Ελέγχου-Παρακολούθησης Κύησης καλύπτει παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία), δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση βασικού πακέτου εξετάσεων ελέγχου κύησης, σύμφωνα με το τρίμηνο κύησης που διανύει η έγκυος, και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ και αξιολόγηση /διάγνωση, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας προς την ωφελούμενη σύμφωνα με την επιστήμη και την ιατρική ένδειξη κατά την επίσκεψη για έλεγχο-παρακολούθηση κύησης.

Εκρηκτική η κατάσταση με τους ανασφάλιστους

Κριτική στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας ασκούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Συρμαλένιος και Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι το HealthVoucher αφορά πολύ περιορισμένο αριθμό ανασφάλιστων, αποκλείει, μέσω των τριών κριτηρίων που θέτει, μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, εξαιρεί τις υγειονομικές μονάδες και τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ από την παροχή υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους και τονίζοντας ότι αφορά αποκλειστικά την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι νοσοκομειακής.

Σε ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για εκρηκτικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης χιλιάδων ανασφάλιστων και ανέργων πολιτών, οι οποίοι πλέον καλούνται να αναλάβουν το κόστος της περίθαλψής τους, ειδάλλως αυτό μετατρέπεται σε χρέος του ασθενούς προς το δημόσιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να υπάρξει πλήρης καταγραφή των ανασφάλιστων πολιτών με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρώντας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί ριζικά μόνο μέσω της διασφάλισης κάλυψης της νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία για όλους, ανεξαρτήτως της εργασιακής ή ασφαλιστικής κατάστασης του ασθενούς, ενώ προτείνουν να σταματήσει η μετατροπή του κόστους νοσηλείας των ανασφάλιστων πολιτών σε χρέος προς την Εφορία.