Ημερίδα για το θεραπευτικό ρόλο των προγραμμάτων διατροφικής αγωγής

Αντιμετώπιση των εκφυλιστικών παθήσεων

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 09:00 στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Ολοκληρωμένες κατευθύνσεις για την υιοθέτηση των σωστών διατροφικών συνηθειών με στόχο την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων, θα παρέχει στο συριανό κοινό το τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, μέσα από τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος: "Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας του πληθυσμού" και με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει επιλεγεί για την συμμετοχή του στα: “Παρεμβατικά Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής για την αντιμετώπιση των Εκφυλιστικών Παθήσεων”. Υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος στη Σύρο είναι η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σπεράντζα Δουράτσου.

Η πρώτη ημερίδα για τους επαγγελματίες υγείας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:00 – 12:00 στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ακολούθως μετά (12:00 – 14:00) θα γίνει η πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης με τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που έχει σχέση με εκφυλιστικές παθήσεις, (παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα) και που θα θελήσουν να παρακολουθούνται δωρεάν για έξι μήνες από ειδικό διατροφολόγο συνεργάτη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση

Μέσα από το πρόγραμμα, θα δοθεί έμφαση τόσο στη διατροφική εκπαίδευση, όσο και στις μεθόδους αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς. Ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, πλήρες σε θρεπτικές αξίες, ένας ασθενής έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσει ή να θεραπεύσει την πάθησή του, αλλά και να προλάβει μια περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του.

Σημειώνεται μάλιστα πως πολύ συχνά, η έλλειψη σχετικής γνώσης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση σωματικού βάρους και κυρίως την πρόκληση σημαντικών προβλημάτων υγείας στη ζωή ενός ανθρώπου. Ως εκ τούτου, η σωστή ενημέρωση των πολιτών αποτελεί μέλημα των διατροφολόγων και των γιατρών, οι οποίοι δύναται να τους βοηθήσουν στην απόκτηση μιας σωστής νοοτροπίας γύρω από το φαγητό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που το 1960 η Ελλάδα θεωρείτο ένας από τους πιο υγιείς λαούς της Ευρώπης, σήμερα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία, καθώς παρατηρείται μία στροφή σε ένα δυτικό τρόπο διατροφής, όπου κυριαρχεί το εύκολο και γρήγορο φαγητό. Σκοπός των ειδικών επιστημόνων είναι να επαναφέρουν τον κόσμο στη μεσογειακή διατροφή των πατεράδων και των παππούδων μας με βάση τα αγνά και παρθένα προϊόντα της χώρας μας.

Ετικέτες: