“Ημέρες Άσκησης” από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

"Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο"

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 18:00, στην Πλατεία Μιαούλη

Η προβολή της άσκησης ως μέσο πρόληψης και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων είναι ο κύριος στόχος της εκδήλωσης “Ημέρες Άσκησης”, που διοργανώνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Μιαούλη και ώρα 18:00, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Οι χρόνιες παθήσεις αποτελούν κύριες αιτίες νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας παγκοσμίως. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η “κακή” διατροφή αλλά κυρίως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άσκησης αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση, αλλά και την επιδείνωση των αρνητικών επιδράσεων των χρόνιων παθήσεων.

Στην Ελλάδα, τόσο η οργάνωση προγραμμάτων άσκησης για πρόληψη και αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων, όσο και η συμμετοχή του ίδιου του πληθυσμού σε τέτοιες δραστηριότητες είναι προβληματική. Κύρια αίτια αποτελούν η χαμηλή ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, το χαμηλό επίπεδο γνώσεων στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση για τα οφέλη της άσκησης των ίδιων των ασθενών.

Η εκδήλωση “Ημέρες Άσκησης” εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΠΑ), “Συμμαχία για την Υγεία - Άσκηση, Ανάπτυξη προγραμμάτων άσκησης ως μέσο πρόληψης” και αποκατάστασης χρόνιων παθήσεων - παρεμβατικά προγράμματα” που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική ενημέρωση έχει πραγματοποιηθεί σε 10 περιφέρειες της χώρας, ενώ μετά τη Σύρο, οι δράσεις ολοκληρώνονται στην Αθήνα και την Κρήτη. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης για την υγεία (διανομή φυλλαδίων, προβολή video, πλοήγηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος κ.α.). Επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες μορφές άσκησης ανάλογα με το «προφίλ» τους (ηλικία, πάθηση κ.α.), καθώς και να αξιολογηθούν σε διάφορους δείκτες υγείας και φυσικής κατάστασης.

Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλειος Γεροδήμος οι φυσικοί τρόποι άσκησης ενός ανθρώπου, εναρμονισμένοι με τις καθημερινές συνήθειές του, δύνανται να συμβάλουν στη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα.

Καταλήγοντας, ο κ. Γεροδήμος δεν παρέλειψε να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Ζουλουφό, για τη μεσολάβησή του με στόχο τη διοργάνωση της εκδήλωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.