Το ΠΓΥ "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ" ετοιμάζεται να σαλπάρει για τα νησιά

Πλωτό "νοσοκομείο"

Όπου δε φθάνει η δωρεάν δημόσια υγεία, θα προσπαθήσει να φθάσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το πλωτό νοσοκομειακό πλοίο ΠΓΥ "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ".

Συγκεκριμένα, μέσα στο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από μία ομάδα γιατρών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε προληπτική ιατρική και περίθαλψη των κατοίκων των μικρών νησιών.

Το σχετικό θέμα, τέθηκε προς συζήτηση στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, καθώς επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, με την αναπληρωτή υπουργό, Φώφη Γεννηματά, τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και επιτελείς με θέμα την παροχή υπηρεσιών υγείας από τις ένοπλες δυνάμεις στα νησιά του Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι για τη συνάντηση, για τι συζητήθηκε και για το τι τελικά αποφασίσθηκε δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά και ούτε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρά την επικοινωνία που είχε η “Κοινή Γνώμη” με τον Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι “για το θέμα θα βγάλει σχετική ανακοίνωση το υπουργείο”, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Είναι ουσιαστικά μία πρόσκαιρη κίνηση που θα προσπαθήσει να “μπαλώσει” καταστάσεις, σε περίοδο που ο τομέας βρίσκεται κυριολεκτικά σε συνθήκες “πολέμου”, ειδικά στα νησιά.

Βάζει πλώρη

Η δυνατότητα παροχής πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως από το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» του Πολεμικού Ναυτικού στους κατοίκους των ακριτικών μικρονησιών του Αιγαίου, εξετάστηκε από την αρμόδια αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμύνης, Φώφη Γεννηματά κατά την επίσκεψή της στο πλοίο, που ναυλοχούσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος.
Η ΑΝΥΠΕΘΑ ενημερώθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Υπαρχηγό Στόλου Υποναύαρχο Σπυρίδων Κονιδάρη ΠΝ, τον Διευθυντή Υγειονομικού Υποναύαρχο (ΥΙ) Ευάγγελο Νεονάκη ΠΝ και αξιωματικούς του ΠΝ για τις δυνατότητες του ΠΓΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», που εκτός όλων των άλλων επιχειρησιακών του δυνατοτήτων (ανεφοδιασμού άλλων πλοίων εν πλω με καύσιμα, πυρομαχικά και εφόδια, χρησιμοποιήσεώς του ως «πλοίου διοικήσεως» κ.λπ.) διαθέτει μια πλήρη θεραπευτική μονάδα, εξοπλισμένη με χειρουργείο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θάλαμο ασθενών, ακτινολογικό- μικροβιολογικό εργαστήριο και οδοντιατρείο. Μετά την ενημέρωση και την περιήγηση στο πλοίο η ΑΝΥΠΕΘΑ τόνισε ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί από το Σεπτέμβριο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων των μικρών νησιών.

«Η δυνατότητα παροχής πλήρους ιατρονοσηλευτικής φροντίδας με τον κατάλληλο εργαστηριακό και τεχνικό εξοπλισμό καθιστά το πλοίο αυτό ιδιαίτερης σημασίας ενώ η επιχειρησιακή του ικανότητα να συνδράμει σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, καθιστά σημαντική την κοινωνική προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων» ,τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός προσθέτοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και αναλαμβάνουν δράσεις για την στήριξή της. Προγράμματα και δράσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο της προληπτική ιατρικής με την ενεργή συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού».
Και στις Κυκλάδες;
Κενό παραμένει ακόμη εάν το συγκεκριμένο πλωτό “νοσοκομείο” θα επισκεφθεί και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, διότι σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ εξετάζεται «υπό τις οδηγίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρωτή υπουργού Φώφης Γεννηματά, η δυνατότητα οργάνωσης εκστρατείας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με μια διευρυμένη διακλαδική ομάδα γιατρών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε προληπτική ιατρική- περίθαλψη των κατοίκων των μικρών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων».

Πάντως σύμφωνα με τις φειδωλές δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου, μετά από επικοινωνία της “Κοινής Γνώμης”, το πλωτό “νοσοκομείο” θα επισκεφθεί και τα νησιά των Κυκλάδων. Να σημειωθεί ότι και ο κ. Πουσσαίος, όπως άλλωστε ο κ. Μαχαιρίδης, παρέπεμψε την εφημερίδα στο δελτίο Τύπου που θα εκδώσει για το θέμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το αίτημα του Δημάρχου Αμοργού

Σχετικό αίτημα έχει υποβάλει εγγράφως προς τον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Δήμαρχος Αμοργού, ζητώντας συγκεκριμένα, την κάλυψη των κενωθεισών θέσεων αγροτικών γιατρών με στρατιωτικούς γιατρούς.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμοργού, λόγω της δημιουργηθείσας έκτακτης κατάστασης με την αποχώρηση τεσσάρων αγροτικών γιατρών από το νησί, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο την κάλυψη με στρατιωτικούς γιατρούς των κενωθεισών θέσεων.
Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, που ο κ. Αβραμόπουλος ως υπουργός Υγείας είχε εγκαινιάσει, υπηρετεί μόνο ένας Ιατρός Γενικής Ιατρικής που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες όλου του νησιού.