Απουσιάζουν οι σχολικοί τροχονόμοι από τα δημοτικά σχολεία της Σύρου

Αγνοείται η τύχη τους

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η σχολική χρονιά, αφού υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εκπαίδευση και όχι μόνο με τους εκπαιδευτικούς, ο οποίοι βρίσκονται επί …ποδός “πολέμου” και ετοιμάζονται για απεργίες, αλλά και σε άλλα θέματα, τα οποία είναι άκρως σημαντικά.

Μετά από τις ελλείψεις σε ήδη πρώτης ανάγκης, για τα οποία έδειξε μεγάλη αδράνεια ο Δήμος Σύρου, έρχεται και το θέμα των σχολικών τροχονόμων, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη μία σχεδόν εβδομάδα από το χτύπημα του πρώτο κουδουνιού.

Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι κανείς από τους υπεύθυνους δεν είναι σε θέση να δώσει μία απάντηση για το εάν και πότε θα ξανά τοποθετηθούν οι σχολικοί τροχονόμοι, απαραίτητοι για την ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Έγινε θεσμός

Η αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τα συχνά τροχαία ατυχήματα μαθητών μερικές φορές μπροστά σε σχολεία, ανάγκασε τον νομοθέτη να προβλέψει τον Σχολικό Τροχονόμο. Έτσι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο άρθρο 41 του Ν. 2094/92, συμπεριελήφθη διάταξη που προέβλεπε ότι για την οδική ασφάλεια των μαθητών, μπορούν να χρησιμοποιούνται Σχολικοί Τροχονόμοι. Έκτοτε διαδικασίες ετών, κράτησαν εκτός ισχύος τον θεσμό του Σχολικού Τροχονόμου. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 υπεγράφη κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικής Παιδείας - Θρησκευμάτων και Δημοσίας Τάξεως, με την οποία τίθεται πλέον σε ισχύ ο θεσμός του Σχολικού Τροχονόμου. Οι εθελοντές Σχολικοί Τροχονόμοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία σε προκαθορισμένα σημεία, πλην διασταυρώσεων, τα οποία διαμορφώνονται κατάλληλα με οριζόντια και κάθετη σήμανση.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το 1997 έχουμε την πρώτη εμφάνιση των Σχολικών Τροχονόμων. Οι σχολικοί τροχονόμοι ξεκίνησε ως εθελοντικός θεσμός, ο οποίος όπως με το πέρασμα των χρόνων μπήκε στη ζωή όλων, προσφέροντας ασφάλεια στους μικρούς μαθητές.

Άγνωστη η τύχη τους

Τη γνωστή εικόνα των τελευταίων χρόνων κάθε πρωί και μεσημέρι, των ανθρώπων με τα φωσφορίζοντα γιλέκα που βοηθούν τα παιδιά να διασχίσουν τους δρόμους στις διαβάσεις σταματώντας την κυκλοφορία, φέτος δεν τη βλέπουμε. Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες γονέων, οι οποίοι εκφράζουν τους φόβους τους για την ασφάλεια των παιδιών τους που πηγαινοέρχονται στο σχολείο, καθώς η κίνηση στα περισσότερα σχολεία της Ερμούπολης, τόσο το πρωί όσο και το μεσημέρι που σχολάνε τα παιδιά είναι αυξημένη και πολλές φορές επικίνδυνη.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση, καθώς κανείς, ακόμη και οι υπεύθυνοι του Δήμου Σύρου, δεν μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για το σχετικό θέμα. Οι σχολικοί τροχονόμοι δηλώνουν άγνοια και όπως δήλωσαν δεν έχουν καμία ενημέρωση για το εάν τελικά θα αναλάβουν και πάλι καθήκοντα. Το ίδιο δηλώνουν και οι Διευθυντές των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι τόνισαν ότι περιμένουν ενημέρωση από την σχολική επιτροπή του Δήμου.

Υψηλός κίνδυνος ατυχήματος

Στην πλειοψηφίας τους οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί βρίσκονται σε ακατάλληλα σημεία, πάνω δηλαδή σε δρόμους είτε διπλής κυκλοφορίας, είτε σε δρόμους που η κυκλοφορία ΙΧ και μοτοποδηλάτων είναι μεγάλη.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ένα από αυτά τα σχολεία που η κατάσταση είναι επικίνδυνη σε θέματα ασφάλειας των μικρών παιδιών, είναι το σχολείο της Άνω Σύρου.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα δημοτικά σχολεία, όπως στο 6ο, στο 5ο δημοτικό σχολείο, στο 4ο, στο σχολείο που βρίσκεται στην περιοχή του Μάννα,αλλά και στο δημοτικό σχολείο της Ποσειδωνίας.

Η “Κοινή Γνώμη” μετά από παρεμβάσεις γονέων που δέχθηκε για την απουσία των σχολικών τροχονόμων, διενέργησε σχετικό ρεπορτάζ σε δύο σχολικά συγκροτήματα. Στο σχολείο της Άνω Σύρου και στο 5ο δημοτικό, όπου η απουσία των σχολικών τροχονόμων είναι ενδεικτική.

Στο μεν δημοτικό σχολείο της Άνω Σύρου η κατάσταση είναι τραγική και άκρως επικίνδυνη για τους μικρούς μαθητές, αφού πρέπει να προσεγγίσουν το σχολείο περνώντας από δρόμο διπλής κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και για το πέμπτο δημοτικό, όπου τα αυτοκίνητα φθάνουν ακόμη και μέχρι την πόρτα του σχολείου.

Αφύλακτες διαβάσεις, αφύλακτοι δρόμοι...κίνδυνος για τη ζωή των παιδιών.

Ετικέτες: