Ο Α. Γεωργιάδης αποδείχθηκε ο υπάκουος υπουργός της τρόικας

Αυξήσεις, κατάρρευση και γενόσημα

Σε εξονυχιστικό έλεγχο όσον αφορά στην τήρηση των προαπαιτούμενων, εκ μέρους του υπουργείου υγείας, προχώρησε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την εξέλιξη τόσο στο θέμα του ΕΟΠΥ, όσο και στο θέμα των φαρμάκων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ματίας Μορς και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Κλάους Μαζούχ, με τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, αποδείχθηκε ότι στην αποστολή του είναι από τους πλέον συνεπείς υπουργούς, τηρώντας κατά γράμμα τις επιταγές του μνημονίου.

Αυτό προκάλεσε την ικανοποίηση των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι του επέδωσαν τα εύσημα και όπως ο ίδιος είπε, επικράτησε «πολύ καλό κλίμα» κατά τη συνάντηση και δέχθηκε τα συγχαρητήρια του «για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτό το διάστημα των τριών μηνών από την προηγούμενη επίσκεψή τους εδώ και αναγνώρισαν ότι έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στο να βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα και του ΕΟΠΥΥ αλλά και γενικά η λειτουργία του Συστήματος Υγείας».

 

Τα γενόσημα στην τελική ευθεία

Εντατικοποίηση των αλλαγών στο θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής ζήτησαν από τον υπουργό οι τεχνοκράτες ελεγκτές, οι οποίοι εστίασαν στην προώθηση υπουργικής πράξης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα γενόσημα.

Εκ μέρους του υπουργού υπήρξε η δέσμευση ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα έχει υπογραφεί εντός του επόμενου εικοσαήμερου και μέσω αυτής θα ορίζεται σε ποια από αυτά τα σκευάσματα θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης τους και εκτός φαρμακείων.

Προκειμένου να συνεχίσει το υπουργείο να έχει τη δυνατότητα ελέγχου των τιμών τους, τα φάρμακα αυτά θα συνεχίσουν να πωλούνται και από τα φαρμακεία, ενώ εκ μέρους του υπουργείου θα τεθεί σχετική ρήτρα που θα απαγορεύει αύξηση τιμής για μία τριετία.

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, με το σύνολο αυτών να αποφασίζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος καταρτίζει και τον σχετικό κατάλογο.

Θα αυξηθεί, φτάνοντας το 60% του συνόλου των φαρμάκων, ο αριθμός των γενόσημων που θα συνταγογραφούνται, με το υπουργείο να προωθεί κίνητρα προς ασθενείς, γιατρούς και φαρμακοποιούς για αύξηση της κατανάλωσης τους.

Θα αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης τόσο των γενόσημων όσο και των πρωτότυπων φάρμακων των οποίων η πατέντα έχει λήξει, ώστε να υπάρξει μεγάλη μείωση της τιμής τους, ενώ θα εφαρμοστεί και θεραπευτικό πρωτόκολλο ασθενειών.

Με την αλλαγή τιμολόγησης και τη μείωση τιμής των γενόσημων, το υπουργείο ευελπιστεί να επιτύχει περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ για το 2014, εισπράττοντας την έγκριση της τρόικας, ενώ στα φάρμακα ληγμένης πατέντας, συμφωνήθηκε να υπάρξει μεσοσταθμιστική μείωση τιμής 30- 40%.

Προκειμένου δε να κατευναστεί η αντίδραση των γιατρών σχετικά με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων με την εμπορική τους ονομασία, όπως επιτακτικά ζητούν, θα επιτρέπεται η χρήση της εμπορικής ονομασίας μόνο κατά τη συνταγογράφηση γενόσημων.

Επιβεβαίωση της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ

Νέες αλλαγές θα επέλθουν στον υδροκέφαλο, όπως τον δημιούργησαν, ασφαλιστικό φορέα της χώρας, ενώ υπήρξε σαφής παραδοχή για περιορισμένη διάρκεια ζωής του, εκ μέρους του κ. Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έκανε σαφή αναφορά στο δυσοίωνο μέλλον του φορέα, λέγοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ όπως τον γνωρίζουμε δεν φαίνεται να μπορεί να συνεχίσει».

Γνωστοποίησε δε, μετά τη συνάντηση του με τους ελεγκτές της τρόικας, ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σημειώνοντας ότι «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φορέας που να λειτουργεί ως πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας παράλληλα».

Οι αλλαγές που θα δρομολογηθούν, θα βασίζονται κατά κύριο λόγο στην έκθεση που αναμένεται εντός των ημερών και την οποία συντάσουν ειδικοί στο χώρο της υγείας και της ασφάλισης, παραθέτοντας τα προβλήματα που παρατηρούνται και προτείνοντας παράλληλα τις εναλλακτικές λύσεις.

Εντατικοί έλεγχοι και αύξηση εισιτηρίου

Για τις ασυδοσίες που συνεχίζονται, μέσω της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, ενημέρωσε ο υπουργός του δημοσιογράφους, ενώ επιβεβαίωσε την προ μηνός εξαγγελία του, που αφορά στην αύξηση του εισιτηρίου των νοσοκομείων.

Οι εντατικοί έλεγχοι, που αμείωτοι θα συνεχιστούν, σχετικά με την ασύδοτη συνταγογράφηση εκ μέρους ορισμένων γιατρών, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για 87 ελεγχόμενους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, κυρίως των ειδικοτήτων ορθοπεδικής, παθολογίας και καρδιολογίας.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γιατρού που ανέφερε, ο οποίος στη διάρκεια ενός μήνα συνταγογράφησε φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ, ενώ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης εντοπίστηκαν ακόμα 60 γιατροί που υπερέβησαν κατά πολύ το όριο συνταγών, φτάνοντας να γράφουν συνταγές φαρμάκων ακόμη και για νεκρούς.

Πέραν των φαρμάκων όργιο επικρατεί και με τα παραπεμπτικά εξετάσεων, όπως στην περίπτωση ιατρού που έγραψε παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία σε νεκρό.

Σχετικά με την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι ευχαρίστησε την τρόικα η σχετική πρόταση που είχε καταθέσει στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι τελικά θα εφαρμοστεί.

Το εισιτήριο των νοσοκομείων θα αυξηθεί από τα 5 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 25 ευρώ, παρότι όπως ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε «ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί».

Συμπλήρωσε όμως ότι για την υποχρέωση καταβολής του θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως ότι δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι.

«Τα δε χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».