Ο δήμαρχος Κέας Αντώνης Δεμέναγας για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο

“Είμαστε σε οριακό σημείο”

- Προσπάθεια οικονομικής στήριξης από το Σύλλογο “Ερασίστρατος” - Το νησί έχει μείνει με έναν αποσπασμένο ιατρό

Σε κρίσιμη κατάσταση από άποψη πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται η Κέα με δεδομένη την παραμονή ενός μόνο αποσπασμένου ιατρού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο, ο οποίος καλείται νυχθημερόν να μεριμνά για τις ανάγκες 2.500 κατοίκων και επισκεπτών.

“Το οριακό σημείο” στο οποίο έχει περιέλθει το νησί, όπως αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος, Αντώνης Δεμέναγας, απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και του υπουργείου Υγείας, καθώς από τον Αύγουστο και μετά, δε λείπουν μόνο βασικές ειδικότητες, αλλά κενή παραμένει και η θέση του παιδιάτρου.

Παράλληλα, έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες διοικήσεις, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις, απευθύνουν κάτοικοι και επισκέπτες μέσω ψηφίσματος που εξέδωσαν, μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν πριν από τρεις ημέρες στην πλατεία Ιουλίδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πλείστες ανάγκες του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου επί σειρά ετών κάλυπτε ο Σύλλογος “Ερασίστρατος” που συστάθηκε με αποκλειστικό σκοπό την οικονομική συνδρομή στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης, έχοντας μέχρι στιγμής δώσει 30 χιλιάδες ευρώ από εισφορές μελών για αγορά εξοπλισμού και φαρμάκων.

Διαρκής αγώνας με την αβεβαιότητα

Ο Αντώνης Δεμέναγας μιλώντας στην εφημερίδα για τις υφιστάμενες “δυνάμεις” του Πολυδύναμου, σημείωσε, “Αυτή τη στιγμή το νησί έχει μείνει με έναν αποσπασμένο γενικό ιατρό. Υπάρχουν κενές θέσεις και αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο θέμα. Πριν τον Δεκαπενταύγουστο διαμορφώθηκε αυτή η κατάσταση. Τότε σε επικοινωνία με το υπουργείο κατορθώσαμε και αποσπάσαμε μία ιατρό για δέκα ημέρες. Ωστόσο ολοκληρώθηκε η παραμονή της και σήμερα δεν έχουμε ούτε έναν αγροτικό ιατρό στο νησί. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση”.

Συμπληρωματικά μάλιστα, μίλησε και για τα αντικίνητρα που συνηγορούν στη μη πλήρωση των κενών θέσεων, λέγοντας ότι, “Χωρίς δεύτερη σκέψη δεν ευνοούν οι μειώσεις των αποδοχών των ιατρών όταν γνωρίζουν ότι ερχόμενοι στην Κέα ή ακόμη και σε άλλα νησιά, θα έχουν αρκετά έξοδα”. Ως προς αυτό το σημείο, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Κέας “ενοικίασε ένα κατάλυμα ώστε να στεγάζονται οι ιατροί που αποσπώνται και να γλιτώνουν οι ίδιοι τουλάχιστον το ποσό του ενοικίου”. Με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί στη συνέχεια ο κ. Δεμέναγας πως, “προσπαθούμε να καταστήσουμε πιο εύκολη την πλήρωση θέσεων”, πρόβλημα, που θα λυθεί οριστικά μόνο όταν “βρουν λύσεις οι αρμόδιοι σε όλους τους λόγους που αποτρέπουν την έλευση ιατρών στα νησιά”.

Χέρι βοήθειας από τον “Ερασίστρατο”

Διαρκής στήριξη προς τις ανάγκες των δημοτών της Κέας στο πεδίο της περίθαλψης καλύπτει σχεδόν δέκα χρόνια ο “Ερασίστρατος”. Αναφορικά με τα ανωτέρω, ο δήμαρχος δήλωσε, “Υπάρχει ένας Σύλλογος στήριξης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου ο “Ερασίστρατος”, μέσω του οποίου βοηθούν οικονομικά όσοι συμμετέχουν στην κάλυψη των παρουσιαζόμενων αναγκών. Ο Σύλλογος στηρίζει επί πολλά χρόνια το σύστημα υγείας” και μάλιστα “Καταβάλλεται εκ νέου προσπάθεια να συγκεντρωθεί ένα ποσόν ώστε να διατεθεί στο Πολυδύναμο για να προμηθευτεί απαραίτητα φάρμακα και υλικά”.

Προσθέτει δε, πως “Το Νοσοκομείο της Σύρου είναι υπεύθυνο να μας παρέχει όσα χρειαζόμαστε αλλά με την γενικότερη οικονομική αδυναμία εύλογα αδυνατεί.

Το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας, δεν είναι σημερινό. Απλά τον τελευταίο καιρό έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο”. Κατάσταση, που σύμφωνα με όσα περιγράφει ο κ. Δεμέναγας λαμβάνει ακόμη πιο αρνητική χροιά τους θερινούς μήνες και μετατρέπεται σε εφιάλτη για την τοπική κοινωνία “με την άφιξη επισκεπτών στο νησί, που αναμφισβήτητα τότε τα περιστατικά πληθαίνουν”.

Ούτε παιδίατρος, μόνο... μπαλώματα

Η αγωνία των δημοτών και δη των γονέων όπως σημειώνει ο δήμαρχος, πολλαπλασιάζεται καθώς εκτός της έλλειψης αγροτικών ιατρών, η Κέα δεν διαθέτει ούτε παιδίατρο. “Στο νησί μας ζουν αρκετά μικρά παιδιά και δυστυχώς δεν έχουμε ούτε παιδίατρο. Ακόμη και να ήταν εύκολη η κάλυψη των υπόλοιπων θέσεων, η συγκεκριμένη ειδικότητα παραμένει κενή”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δεμέναγας, σημειώνοντας πως η θέση είναι “άδεια από τον Αύγουστο και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη”. Ως προσωρινή λύση στα προβλήματα παρουσιάζεται η έλευση εθελοντών ιατρών, οι οποίοι πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους. “Κατά καιρούς έρχονται αποστολές ιατρών, όμως αυτό δεν αποτελεί λύση”, σχολιάζει συγκεκριμένα ο ίδιος, κληθείς ταυτόχρονα να απαντήσει τίνι τρόπο θα πράξει προσεχώς η δημοτική Αρχή ώστε να εισακουστούν τα αιτήματα των κατοίκων. “Εγγράφως έχουμε απευθυνθεί και στο υπουργείο και στη 2η ΥΠΕ αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε αποτέλεσμα”, σημειώνει, συμπληρώνοντας ακόμη πως στο πιθανότερο σενάριο που θέλει να μην εκπληρωθούν τα αιτήματά τους, “θα συνεχίσουμε τις πιέσεις” αφού “Δεν έχουμε άλλη επιλογή”. Ο κ. Δεμέναγας ενημέρωσε ακόμη πως και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου “έχει πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες”, ωστόσο το ζήτημα είναι “το υπουργείο και ο υπουργός να σκεφθεί σοβαρά τις ανάγκες των νησιωτών. Εδώ είμαστε νησί, όχι ηπειρωτικός τόπος. Δεν έχουμε δίπλα άλλο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας”.

“Σε πλήρη αδυναμία το ΠΠΙ”

Με αφορμή την ολοένα και πιο αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται για το νησί, οι κάτοικοι και ο επισκέπτες στη συνάντηση συνυπέγραψαν ένα ψήφισμα, το οποίο απέστειλαν στο αρμόδιο υπουργείο, στη 2η ΥΠΕ, στους τρεις βουλευτές του νομού ενώ ενημέρωσαν αναλυτικά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όλα τα μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτό, μεταξύ άλλων τονίζουν, “Τον τελευταίο καιρό η αδιαφορία των Υγειονομικών Αρχών για τη στελέχωση του Ιατρείου έχει οδηγήσει στην πλήρη αποδιοργάνωσή του, με συνέπεια την ταλαιπωρία των κατοίκων και την απουσία στοιχειώδους περίθαλψης των ασθενών. Το υπουργείο Υγείας αγνοεί παντελώς την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας, όπως αποδεικνύει το τελευταίο έγγραφο της Υπηρεσίας Προσωπικού προς το Δήμο Κέας. Το Ιατρείο αυτό κτίστηκε, εξοπλίστηκε και λειτούργησε με την οικονομική στήριξη των κατοίκων του νησιού και των αποδήμων συμπατριωτών. Ο σύλλογος στήριξης του ΠΠΙ Κέας ο Ερασίστρατος για μια 10ετία και πλέον πρόσφερε οικονομική βοήθεια στο ιατρείο, προερχόμενη κατά βάση από εισφορές συμπατριωτών στη μνήμη προσφιλών τους προσώπων. Διατέθηκαν περί τα 30 χιλιάδες ευρώ για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων και εργαλείων, αναλώσιμων ιατρικών υλικών και φαρμάκων, ικανοποιώντας αιτήματα των ιατρών λόγω αδυναμίας των κρατικών υπηρεσιών. Ήδη η αδυναμία των υπηρεσιών έχει επεκταθεί και στη στελέχωση του ιατρείου. Χωρίς ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό το ΠΠΙ Κέας βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αδυναμίας προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή του, ήτοι την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στους 2.500 μόνιμους κατοίκους του νησιού και τους πολυπληθείς επισκέπτες του. Ενόψει των ανωτέρω διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος”.