Κλειστή βλέπουν την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων εκατομμύρια ανασφάλιστοι

Ιατροφαρμακευτική ανασφάλεια

- Αντιμετωπίσιμος κρίνεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των αναγκών στη Σύρο- “Δεν έχουμε διώξει ποτέ ασθενή, επειδή δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη” δηλώνει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

“Δεν υπάρχει ασθενής που να έχει διώξει το Νοσοκομείο της Σύρου, επειδή είναι ανασφάλιστος” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ευάγγελος Πανοηλίας, την ίδια στιγμή που 4.000.000 ανασφάλιστοι στην Ελλάδα βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού, καθώς δεν έχουν πλέον καμία πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ακόμα και στην περίπτωση που διαβούν την πόρτα του δημόσιου Νοσοκομείου, είτε για να νοσηλευτούν, είτε για να ακολουθήσουν κάποια θεραπεία, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα κληθούν κατά την εξαγωγή τους να πληρώσουν το προβλεπόμενο κόστος ή να συνυπογράψουν μια βεβαίωση οφειλής και να λάβουν εξιτήριο. Όπως σημειώνει ο κ. Πανοηλίας “τα έξοδα νοσηλείας ανέρχονται στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 100 ευρώ την ημέρα”.

Αποφεύγουν τη νοσηλεία τους λόγω κόστους

Η ραγδαία εκτίναξη της ανεργίας τα τελευταία τρία χρόνια, απόρροια της σκληρής οικονομικής ύφεσης και των Μνημονίων που ταλανίζουν τη χώρα, έχει οδηγήσει στη δραματική αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι αδυνατούν να φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, ακόμα κι αν αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Ανάμεσα στον αριθμό των ανασφάλιστων που βρίσκουν την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων κλειστή, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να ανοίξει θέσεις εργασίας για την απορρόφηση των ανέργων, περιλαμβάνονται επίσης ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και πολίτες που χρειάζεται να υποβληθούν σε μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Διέξοδος μέσω βιβλιαρίων απορίας

Από την πλευρά τους, οι άνεργοι καταφεύγουν στη λύση της προσωρινής απασχόλησης, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα στη θεώρηση των προσωπικών τους βιβλιαρίων ασθενείας. Κάποιοι δε διστάζουν μάλιστα να απευθυνθούν ακόμα και στις Διευθύνσεις Πρόνοιας των δήμων, όπου υπάγονται για να προχωρήσουν στην έκδοση βιβλιαρίων απορίας.

Στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών τα πράγματα φαντάζουν ακόμη πιο δύσκολα, με τα χρέη προς τους ασφαλιστικούς φορείς να συσσωρεύονται και τους ίδιους, είτε να ζητούν διακανονισμό, είτε να κινδυνεύουν ακόμη και με συλλήψεις.

Δυνατό “χαστούκι” για τους ανασφάλιστους αποτελεί επίσης η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ, που καλεί τους φαρμακοποιούς να μη χορηγούν φάρμακα σε ασθενείς που δε διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ το “κερασάκι στην τούρτα” είναι το εισιτήριο ύψους 25 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν από την 1η Ιανουαρίου οι πολίτες για την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία. Πράγμα που σημαίνει ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τείνει να γίνει είδος πολυτελείας και προνόμιο αποκλειστικά για τους έχοντες.

“Δεν υπάρχει ασθενής που να μην έχει εξεταστεί”

Ωστόσο, ο κ. Πανοηλίας επισημαίνει πως η κατάσταση στη Σύρο είναι περισσότερο ελεγχόμενη συγκριτικά με τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς ο αριθμός των παρουσιαζομένων αναγκών κρίνεται προς το παρόν περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος. “Δεν έχει υπάρξει πολίτης μέχρι σήμερα που να βρέθηκε στο νοσοκομείο, επειδή αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα και να μην εξετάστηκε από το γιατρό”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει μάλιστα πως “όταν κάποιος απευθυνθεί σε οποιονδήποτε γιατρό εντός του νοσοκομείου, το αίτημα για βοήθεια κοινοποιείται προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος κάλυψής του”.

“Δεν μπορούμε να κάνουμε πάντα τα “στραβά μάτια””

Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως το Νοσοκομείο προσπαθεί να καλύψει μεγάλο αριθμό αναγκών μέσα από τα επείγοντα περιστατικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λύση αυτή είναι εφαρμόσιμη σε όλες τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αδυνατούν να υποβληθούν ακόμα και σε μία μικρή επέμβαση, συνολικού κόστους 600 ευρώ, ποσό που σε άλλες εποχές μπορεί να φάνταζε αμελητέο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί εξ' αυτών να αφήνονται στη λύση τους, εφόσον βάσει νομοθεσίας τα χέρια των δημόσιων νοσοκομείων είναι πλέον “δεμένο”.

“Δεν στοχοποιούμε τους ασθενείς”

Συγκεκριμένα, ο κ. Πανοηλίας εξηγεί ότι το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο πέρα από τις ανάγκες των νησιών, εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά “δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει πάντα τα “στραβά μάτια””. Διαβεβαιώνει όμως πως “ούτε γιατρός ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου έχουν διώξει ποτέ ασθενείς”, προσθέτοντας ότι το ιατρικό προσωπικό καταβάλλει προσπάθειες για την περίθαλψη πολιτών, που γνωρίζουν ότι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη ή χρήματα. Παράλληλα σημειώνει πως “δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά που να πέφτουν στην αντίληψή μας”, δηλώνοντας “πως δεν υπάρχει περίπτωση ασθενούς που να έπρεπε να χειρουργηθεί και να μη χειρουργήθηκε”.

Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά πως οι ιατροί έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίζουν κάθε περιστατικό με ευαισθησία και διακριτικότητα, “ακόμα κι αν το ίδιο το νοσοκομείο ουσιαστικά ζημιώνεται”. Επιπλέον εξηγεί ότι υπάρχει και μία ελαστικότητα από πλευράς της διοίκησης, η οποία δεν έχει την πρόθεση να στοχοποιήσει ασθενείς.

Ωστόσο, δεν κρύβει ότι “υπάρχουν και περιστατικά πολιτών οι οποίοι λόγω μη αποπληρωμής του κόστους, οδηγούνται κάποια στιγμή στον εισαγγελέα”, ενώ εκτιμά πως “με την κρίση, το φαινόμενο αυτό θα γίνει εντονότερο”. Παρόμοια σύγχυση προβλέπει και με το μέτρο της καταβολής των 25 ευρώ από τους ασθενείς για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, το οποίο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του νέου χρόνου”.

“Δεν θα προσέφερε τίποτα η σύσταση ενός Κοινωνικού Ιατρείου”

Ερωτηθείς αν το νησί της Σύρου έχει ανάγκη σύστασης ενός κοινωνικού ιατρείου, το οποίο από κοινού με το κοινωνικό φαρμακείο θα παρείχε υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους και απόρους, προωθώντας έτσι την ιδέα της αλληλεγγύης, της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και της ισότιμης πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά, ο κ. Πανοηλίας εξηγεί ότι κάτι τέτοιο δεν κρίνεται αναγκαίο.

“Από τη στιγμή που υπάρχει το νοσοκομείο, καλύπτοντας όλο τον πληθυσμό, ένα κοινωνικό ιατρείο δεν θα προσέφερε τίποτα” τονίζει, καθιστώντας γνωστό ότι κατά το παρελθόν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 20 ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι με έναν κεντρικό συντονισμό από το νοσοκομείο, θα μπορούσαν να δεχθούν ανθρώπους που δεν καλύπτονται πλέον από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.

Επιπλέον, εξηγεί ότι παρά την πολύτιμη προσφορά του Κοινωνικού Φαρμακείου που λειτουργεί στο χώρο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, όπισθεν του νοσοκομείου, ο αριθμός των πολιτών που το έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα δεν υπερβαίνει τους 100 δημότες (εκ των οποίων μόνο οι είκοσι είναι τακτικοί επισκέπτες), οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι ανάγκες στο νησί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

“Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης”

“Σε γενικές γραμμές προσπαθούμε να καλύπτουμε όλα τα περιστατικά, μέσω των επειγόντων” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο Διοικητικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Νικόλαος Τρίτζαλης, υπογραμμίζοντας “ότι αν κάποιος ασθενής επισκεφτεί τα εξωτερικά ιατρεία και πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση, θα την κάνει”.

Παράλληλα, εξηγεί ότι οι πολίτες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το “Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης”, που τους επιτρέπει να ωφεληθούν με δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης, καθώς και έλεγχο για συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων. Με το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (Health Voucher) το Υπουργείο Υγείας μεριμνά ώστε πολίτες που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα (και ήταν είτε άμεσα είτε έμμεσα ασφαλισμένοι) να έχουν ίση πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για την απόκτηση του εισιτηρίου ελεύθερης πρόσβασης απαιτεί αίτηση του ενδιαφερομένου και η εγγραφή για όσους πληρούν τα κριτήρια, γίνεται με τη σειρά προτεραιότητας υποβολής αίτησης.