Νέα επίθεση του Παναγιώτη Κροντηρά προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη

Εκτός ορίων η κατάσταση στην υγεία

Εκτός ορίων βρίσκεται πλέον η κατάσταση στον τομέα της υγείας στα νησιά των Κυκλάδων, αφού η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρας και το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ρυθμού “Τρόικας”.

Το Κέντρο Υγείας Τήνου μετρά τις δεκάδες ελλείψεις που έχει σε ιατρικό προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πάρο με το Συντονιστικό Φορέων Πάρου-Αντιπάρου για την υγεία να ξεσηκώνεται για ακόμη μία φορά. Στη Σαντορίνη ο Δήμαρχος ζητά συνάντηση με τον υπουργό για το θέμα του νοσοκομείου που έχει βαλτώσει. Το νοσοκομείο της Σύρου παραμένει από τον περασμένο Μάρτιο χωρίς διοικητή, αλλά και χωρίς διοικητικό συμβούλιο.

Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα, έρχεται, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, ο Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προχωρά στην ανακατανομή του προσωπικού όλης της χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι μετά τα νοσοκομεία σειρά έχουν τώρα για κινητικότητα όσοι εργάζονται στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

“Υπάρχει η Τήνος στο χάρτη για τα θέματα υγείας;”

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο βρίσκεται και η Τήνος εξαπολύει νέα σκληρή επίθεση, προσωπική πλέον κατά του υπουργού Υγείας, καλώντας τον έστω και την ύστατη στιγμή να δώσει μία απάντηση για όσα του καταγγέλλονται, αλλά για το εάν προτίθεται (;) να δώσει λύσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κροντηράς απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται διαρκώς επιδεινούμενη στο Κέντρο Υγείας Τήνου, παρακαλώντας τον για μια απάντηση έστω.

Ο Δήμαρχος Τήνου τον καλεί να απαντήσει εάν στον υγειονομικό χάρτη υπάρχουν τα νησιά, παραθέτοντάς του τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας.

“Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα τις πρόσφατες εξαγγελίες - αποφάσεις σας, παρουσία βουλευτών της Περιφέρειας, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της Ανατολικής Αττικής και με ακόμη μεγαλύτερη τη δέσμευσή σας ότι “δεν πρόκειται να υπάρξει υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας στην Αττική, αντίθετα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο ενίσχυσης των υπηρεσιών των υφιστάμενων Κ.Υ.”. Σκέφτηκα ότι αφού υλοποιείται σχέδιο ενίσχυσης των υπηρεσιών των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας, εκεί που, όπως και να το κάνουμε, υπάρχει άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία και πλεόνασμα ασφάλειας των κατοίκων στα θέματα υγείας, δεν μπορεί, κάποιο σχέδιο θα υλοποιείται και για τα νησιά μας και ειδικά αυτά που στερούνται αεροδρομίου”.

Συνεχίζοντας την επιστολή του ο κ. Κροντηράς, αναφέρει μία προς μία τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, οι οποίες είναι τεράστιες.

Δεν υπάρχουν αγροτικοί γιατροί. Από τις 8 θέσεις είναι καλυμμένες οι 3 και προσεχώς θα είναι καλυμμένη μόνο η 1. Δεν υπάρχουν ιατροί Γενικής Ιατρικής, πέραν των 2 που εφημερεύουν μέρα παρά μέρα ο καθένας στο Κέντρο Υγείας Τήνου. Κενά υπάρχουν και σε άλλες ειδικότητες όπως στο Ακτινολογικό Τμήμα, ενώ απουσιάζει και ο χειριστής του Ακτινολογικού.

“Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση σε δεκάδες διαμαρτυρίες μας για τα θέματα της υγείας ούτε καν από λόγους τακτ. Ούτε λέξη. Δεν ευαισθητοποιήθηκε καν η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (μετά από προηγηθείσα γκάφα ολκής, που απέκλεισε τις Κυκλάδες), να ασχοληθεί και με τα νησιά μας”, σημειώνει.

“Εμείς οι νησιώτες έχουμε τεθεί εκτός;”

Ο Δήμαρχος Τήνου κλείνει την επιστολή του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη, καταθέτοντας ερωτήματα, αλλά και με πικρές διαπιστώσεις.

“Τα ερωτήματα, κ. Αδωνι Γεωργιάδη, είναι απλά και ξεκάθαρα. Πολιτική για την υγεία σε ένα νησί, όπως αυτό της Τήνου των 10.000 κατοίκων και του 1.000.000 αφιξοαναχωρήσεων, έχετε; Και ποιος ευθύνεται για την έκθεση σε δυνητικό κίνδυνο ζωής ή σωματικής ακεραιότητας όλων αυτών των ανθρώπων; Πώς θα νοιώθατε άραγε αν η οικογένειά σας ζούσε στο νησί μας, για την πιο πάνω κατάσταση; Πρέπει να συμβεί κάτι τραγικό, ω μη γένοιτο, για να εντοπιστεί στον χάρτη της αρμοδιότητάς σας, η Τήνος; Πόσο ακριβά πρέπει να πληρώσουμε την επιλογή ζωής να παραμείνουμε στα νησιά μας και να δημιουργήσουμε εδώ; Και πόσο δίκαιο είναι όταν (καλώς) ενισχύονται τα ΚΥ της Αττικής, να αποδεχόμαστε την καθημερινή και απροκάλυπτη υποβάθμιση της νησιωτικής Ελλάδας (και) στον τομέα της υγείας; Τελικά, πρόκειται για υπουργείο όλων των Ελλήνων ή εμείς οι νησιώτες έχουμε τεθεί εκτός; Γιατί η εικόνα εγκατάλειψης που αντιμετωπίζουμε επιβεβαιώνει μάλλον για το τελευταίο. Πολύ θα το εκτιμούσα αν δίνατε επιτέλους μια απάντηση και, ίσως καλύτερα, αν προγραμματίζατε μια σύσκεψη για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες υγείας των νησιών μας, ως αρμόδιος υπουργός, κλέβοντας αν χρειαστεί λίγα λεπτά από μία τηλεοπτική εμφάνιση”.

Σε κινητικότητα και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας;

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, τους επόμενους τρεις μήνες θα αλλάξουν θέση περίπου 10.000 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, καθώς το επόμενο κύμα κινητικότητας θα αφορά στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» σε καθεστώς κινητικότητας μπαίνουν έως το τέλος του χρόνου γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και παραϊατρικό προσωπικό των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθώς και εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην ενοποίηση των μονάδων υγείας του φορέα με τα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του ΕΣΥ, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο κίνδυνος που απορρέει από αυτή τη κινητικότητα θα είναι μεγάλος, αφού κάποιες μονάδες για ένα διάστημα θα μείνουν χωρίς προσωπικό.